Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Sara - Projektledare för nyproduktion och större ombyggnader

Roll på Växjöbostäder: Projektledare för nyproduktion och större ombyggnader.
Fritidsintresse: Friluftsmänniska som älskar djur, natur och skidåkning.
Ålder: 37 år

– För en del hade det säkert känts jobbigt att inte få använda standardformulär 1A, men för mig är det precis tvärtom. På Växjöbostäder får jag ständigt utveckla mig själv, både yrkesmässigt och som människa.

Sara kommer från entreprenadsidan och har arbetat inom bygg i många år. Hon är utbildad byggingenjör, men också lärare och ekonom. Läraryrket har hon provat på och gillade det, men någonstans kände Sara att hon behöver ett mer kreativt och tekniskt utmanande arbete.

Sara har stor nytta av sin pedagogiska erfarenhet med tanke på att en projektledare ska leda många olika människor att arbeta tillsammans mot samma mål. Det gäller att kunna förhandla, driva på, lyssna och fatta beslut. När det gäller kunskaperna i företagsekonomi behövs även de som projektledare hos Växjöbostäder.

– Ekonomin i ett bostadsprojekt är såklart A och O. Det är många beslut som ska fattas i både budgetarbetet i planeringsstadiet och i den löpande projektprocessen. Det krävs att man är noggrann och att man har förståelse och respekt för kostnaderna som är involverade.

Sara och hennes kollegor på projektavdelningen ansvarar för stora bostadsprojekt runt 100 miljoner.

– Jag gillar tanken på de höga kraven som riktas mot oss. I media kan vi ibland få kritik för att lägenheterna blir dyra, men man ska veta att vi ständigt måste utmana oss själva för att lösa de uppgifter vi ställs inför – inte minst med de särskilda kraven inom miljö, energi och  tillgänglighetsutformning.

Sara menar att Växjöbostäder har en spännande resa framför sig de närmaste åren. Hur man löser olika typer av installationer i fastigheterna kommer att vara en viktig framtidsfråga. Energi har redan idag rusat upp i dagordningen över prioriterade krav och det lär inte minska .

– Nu måste vi alla börja tänka på nya innovativa lösningar och på Växjöbostäder är vi redan igång i flera projekt, exempelvis  med solenergi och värmeåtervinning i avlopp. Det sist nämnda är en åtgärd i ett stort EU-projekt, Ready, där fokus ligger på just innovativa energibesparande renoveringsåtgärder.

– Växjöbostäder ligger i framkant vad gäller byggkrav och det är utmanande för oss som projektledare. Det är nog inte så många som vet.