Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Miljöhus

Källsortering

Vi på Växjöbostäder har miljöhus för källsortering där du som hyresgäst sorterar ditt avfall. Förpackningar av glas, metall, plast, papper samt tidningar går till återvinning, restavfallet förbränns med energiutvinning och matavfallet blir till biogas. I de flesta miljöhus har vi även kärl för ljuskällor samt batterier.

När du slänger sopor tänk på att:

  • knyta ihop påsen med restavfall ordentligt så att soporna inte sprids vid tömning av kärlen
  • inte ha en plastpåse runt matavfallspåsen (om avfallet är blött, ta hellre dubbla matavfallspåsar istället)
  • sortera i rätt kärl (vid felsorterat avfall får Växjöbostäder betala mer)

Matavfall

Matavfall sorteras i bruna papperspåsar. Påsar finns att hämta i miljöhuset. Påsarna läggs sedan i de grå kärlen i miljöhuset.

Matavfall är rester av kött, fisk, skaldjur, pasta, ris, bröd, äggskal, te, kaffesump med mera.

Ur matresterna kan sedan energi utvinnas och bli biogas som används som drivmedel till bilar och bussar. Det som blir kvar sprids som gödning på åkermark, på så vis skapas ett kretslopp.

Återvinningscentraler

Behöver du som hyresgäst slänga möbler, elektronik, trädgårdsavfall, farligt avfall eller stora mängder sopor hänvisar vi till kommunens återvinningscentraler på exempelvis Norremark och Häringetorp. Mer information om kommunens återvinningscentraler hittar du på kommunens hemsida.

Farligt avfall

Till farligt avfall räknas avfall som kan medföra risker för människors hälsa eller miljön och därför är det mycket viktigt att det tas om hand på rätt sätt. Farligt avfall kan till exempel vara elektronik, batterier, glödlampor, bekämpningsmedel, spillolja, lösningsmedel, hårfärgningsmedel, starka rengöringsmedel, mediciner, läkemedel, målarfärg, impregneringsmedel, lim, spackel, sprayflaskor, nagellack och andra liknande produkter.

 

Läs mer i vår källsorteringsguide

Se även vår film ”Rätt sorterat – vinst för alla”:

Hanterar du ditt avfall med omtanke bidrar du till en bättre miljö. Tack för din insats!