Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Direktbyte

När två hushåll byter bostad med varandra kallas det för direktbyte. Båda bytesparterna ska uppfylla kraven för direktbyte, kraven hittar du under Policy för direktbyte av bostad.

Kontakta oss gärna innan du skickar in din ansökan om direktbyte så guidar vid dig hur det fungerar. 

I samband med att direktbytet genomförs nollas din aktuella kötid på Boplats.

Har du hittat någon att byta med?

Skriv ut och fyll i blanketten Ansökan för direktbyte och skicka den till oss. Observera att den ska fyllas i av både dig och den du ska byta bostad med. Ansökan ska vara oss tillhanda minst en månad innan bytet ska genomföras. Varje ansökan prövas särskilt, vi har inga generella tillstånd.

Vid ett direktbyte sägs alltid det gamla hyreskontraktet upp och en lägenhetsbesiktning ska göras. Byten godkänns endast mellan nuvarande kontraktsinnehavare.

Avsikten med bytet ska vara att bo permanent i den nya bostaden. Bilplatser och garage med separata avtal ingår inte i ett direktbyte.

Policy för direktbyte av bostad

För att vi ska godkänna ett direktbyte ska beaktansvärda skäl finnas, sådana skäl kan vara förändringar i familje-, ekonomi- eller arbetssituation. Du ska ha haft ditt hyreskontrakt hos oss på Växjöbostäder i minst 6 månader. Dessutom ska den nya hyresgästen godkännas, enligt vår uthyrningspolicy.

Vi gör den slutgiltiga bedömningen om bytet kan genomföras. Villkoren för att göra ett direktbyte anges i Jordabalken 12 kap 35 §. Om det inte finns något godtagbart skäl till direktbytet kan vi neka det. Båda parterna ska vara godkända. Om oriktiga uppgifter har lämnats vid ansökan kan lägenheten/lägenheterna sägas upp enligt hyreslagen § 42.

Endast studerande vid Linnéuniversitetet kan byta till sig en studentlägenhet i Växjö. Antagningsbesked ska då bifogas med ansökan.