Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Brandsäkerhet

Om olyckan är framme

  • Ring SOS Alarm på telefonnummer 112.
  • Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Ring SOS Alarm och stanna inne i din lägenhet till räddningstjänsten kommer.
  • Tänk på att stänga in branden. Stäng dörrarna till det rum som brinner.
  • RÄDDA – LARMA – SLÄCK!


Brandvarnare - en livräddare
I alla våra lägenheter ska det finnas en brandvarnare. Skulle det saknas i din lägenhet, kontakta vårt kundcenter. Det finns också fler saker som är viktiga för din brandsäkerhet.

Kontrollera minst fyra gånger per år att brandvarnarens batteri fungerar. Detta gör du genom att trycka in testknappen på brandvarnaren tills det piper. Dammsug även varnaren minst en gång per år. Komplettera gärna din brandsäkerhet med en brandfilt och en brandsläckare.

En vanlig orsak till brand är så kallad torrkokning. Brinner det i en gryta ska du släcka det med ett lock. Häll aldrig vatten på brinnande olja! Tänk på att diska filtret i fläkten ofta så inte oljan i denna tar fyr vid en eventuell torrkokning.

I en del av våra nybyggda/renoverade lägenheter finns det även en så kallad spisvakt. Denna känner av temperaturförändringar på spisen och stänger av strömmen om brandfara uppstår.

Håll trapphusen fria från föremål
Tänk också på att du aldrig får förvara något i trapphuset. Dels för att det utgör en brandrisk, men också för att utrymningsvägarna måste hållas rena. Ett trapphus är oftast den enda vägen ut om det börjar brinna i ett hus med lägenheter. Det är därför viktigt att inget förvaras i trapphuset. Detta gäller till exempel barnvagnar, möbler, skor och skräp. Skulle det börja brinna i till exempel en barnvagn eller soffa så blir trapphuset rökfyllt på nolltid och ingen kan ta sig igenom utan att riskera svåra skador. Du riskerar även att ramla om sikten är skymd av rök.

Växjöbostäder kontrollerar kontinuerligt trapphus och källargångar. Saker som förvaras på otillåten plats tas om hand och slängs efter ett tag. Barnvagnar ska förvaras i barnvagnsrum eller på anvisad plats. Detsamma gäller för rullatorer. I källare och på vind ska saker förvaras i förråd, allt annat slängs. Kontakta kundcenter för information om vad som gäller i din fastighet.

Hembesök - för ökad kunskap om brandskydd
Tillsammans med Värends Räddningstjänst gör vi hembesök för att öka kunskapen om brandskydd hos dig som hyresgäst. Ett bra brandskydd, med fungerande brandvarnare och släckutrustning, kan rädda både liv och bostad.​

Under besöket ser vi över brandskyddet hemma hos dig, kommer med råd, kontrollerar att du har en fungerande brandvarnare och berättar om hur du ska göra om det börjar brinna i ditt hus. 

När det är dags för oss att komma till ditt hus får du en informationslapp i brevlådan. På lappen finns kontaktuppgifter till Värends Räddningstjänst så att du kan höra av dig om du har några frågor eller särskilda önskemål inför besöket.

Besöket kostar dig ingenting och du väljer själv om du vill släppa in oss.

 

För mer information läs här:

Om systematiskt brandskyddsarbete

Håll våra loftgångar brandsäkra

For information in English click here:

About systematic fire-prevention work

Minimise the risk of fire on our access balconies

Mer information om hur du skyddar dig mot brand

På Växjö Kommuns hemsida och på www.dinsakerhet.se finns mer information om hur du skyddar dig mot brand och hur du kan minska brandrisken hemma.

Klicka på nedan länk för att se filmer om utrymning och brandskydd på svenska, engelska, finska, serbiska, kroatiska, bosniska, somaliska, persiska och arabiska.

https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Brandskydd/Filmer-om-brandskydd/