Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Andrahandsuthyrning

Ibland händer det att du som hyresgäst tillfälligt måste bosätta dig på en annan ort och vill hyra ut din lägenhet i andra hand. 

För varje lägenhet tecknas ett hyresavtal mellan dig som hyresgäst och oss på Växjöbostäder. Dessa avtal är standardiserade och följer också vad som sägs i hyreslagen. Avtalet innebär bland annat att du som är hyresgäst själv skall bo i  lägenheten som du hyr. 

Enligt hyreslagen får du som hyresgäst hyra ut din lägenhet i andra hand endast med hyresvärdens tillstånd. Vi på Växjöbostäder tillåter andrahandsuthyrning endast i vissa fall. Detta kan exempelvis vara att du är tvungen att tillfälligt bo på annan ort, på grund av studier eller jobb. Du ska i så fall kunna styrka detta med lämpligt intyg. Att du vill prova på samboboende är också ett giltigt skäl att få hyra ut din lägenhet i andrahand.

Vid klartecken får du tillåtelse att hyra ut din lägenhet i sex månader. Det är viktigt att veta att både betalningsskyldigheten och övriga skyldigheter är ditt ansvar som förstahandshyresgäst enligt hyresavtalet.

Andrahandsuthyrning utan tillstånd bryter mot dels mot lagen, dels skapar det andra problem och orättvisor. Därför accepteras inte detta utan en överenskommelse med Växjöbostäder i förväg. Olovlig andrahandsuthyrning innebär att vi på Växjöbostäder kan säga upp hyresavtalet. Även andrahandshyresgästen blir då tvungen att lämna lägenheten.

Andrahandsuthyrning som student

Är du student och vill hyra ut din lägenhet i andrahand, måste detta ske till någon som är studerande vid Linnéuniversitetet. Du ska alltid kunna visa upp ett antagningsbesked. Bor du i en studentlägenhet får du endast hyra ut din lägenhet i andrahand om du ska studera på annan ort eller ska ha ett studieuppehåll men är garanterad en plats när du kommer tillbaka. Du får även prova på ett samboboende. Även här godkänner vi en andrahandsuthyrning i sex månader.

Så ansöker du

Om du vill ansöka om att hyra ut i andrahand gör du det till vårt kontor skriftligen. Blankett för ansökan om andrahandsuthyrningen hittar du här.