Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Hyresinbetalning

Att bo i hyresrätt ska innebära frihet och vara ett bekymmersfritt boende. Du betalar varje månad en hyra och i den ingår både bostaden och en mängd service. Vid felanmälan kommer vi på Växjöbostäder till dig och åtgärdar så snart vi kan. Vi sköter om gemensam boendemiljö året runt såsom snöskottning, gräsklippning och trappstädning. Vi ser också till att din lägenhet är i gott skick, byter det som är trasigt och verkar för trygghet i ditt område.

Det är helt enkelt många delar som ingår i din hyra. Är du mer nyfiken på exakt hur hyran fördelas? Kika då in inlägget vi gjorde för ett tag sedan här.

När ska du betala hyran?

Att betala hyran i tid är ett sätt att känna trygghet för dig och din familj. Se till att betala in hyran i tid varje månad för att slippa oro och avgift. 

Din hyra ska du betala på förfallodagen, som är sista vardagen i månaden före hyresmånaden. 

Om du inte har fått någon avi den 20:e till 22:e i månaden före hyresmånaden, måste du själv ringa till oss om kopia eller om uppgifter (OCR-nummer och gironummer) så att du kan betala i tid. När du har autogiro får du ingen hyresavi förutom när hyresbeloppet förändras. Du kan även logga in på "Mina sidor" och hämta ner din avi.

Du kan själv välja hur du vill betala din hyra. Du kan välja E-faktura eller autogiro, få fakturan till din e-post (e-postfaktura) eller som pappersavi. Om du själv skriver bank- plusgiroinbetalningskort ska du uppge namn, adress, kundnummer och OCR-nummer som gäller för den månad inbetalningen avser. Vid betalning av din hyra via mobilbankens OCR-skanner var noga med att scanna rätt OCR-nummer för att betalningen ska komma till rätt mottagare. 

Växjöbostäder AB följer hyreslagen om inbetalning av hyra.

Vad händer om du har glömt att betala hyran?

Vi på Växjöbostäder skickar ingen påminnelse. Kontrollera gärna ditt konto efter månadsskiftet så du ser att hyran verkligen är betald. Om du inte betalar hyran i tid kommer du att få ett inkassokrav. Kostnadsmässigt innebär det att du som hyresgäst får en inkassokostnad på 180 kr. Betalar du inte trots inkassokrav tillkommer en dröjsmålsränta enligt räntelagens bestämmelser.

När blir jag uppsagd?

Om du inte har betalat hyran trots inkassokravet och inte heller kommit överens med Växjöbostäder om betalningen, skickas en ansökan om betalningsföreläggande och handräckning (avhysning) till kronofogdemyndigheten. Även socialförvaltningen meddelas.
Nu hanterar Kronofogdemyndigheten ärendet som kan sluta i att du förlorar din hyresrätt. Du kan då bli vräkt från din lägenhet om du inte flyttar själv.

Att tänka på!

Betala alltid hyran först av dina räkningar. Sena betalningar blir dyra. Läs gärna mer om vad som kan hända och hur du undviker detta på www.kronofogden.se.