Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Huskurage: Våga visa omtanke om dina grannar

Trygghet är en av våra hjärtefrågor. För att nå hela vägen behöver vi dock din hjälp. För ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Därför har Växjobostäder inlett ett samarbete med Huskurage – ett initiativ med devisen: en dörrknackning kan rädda liv.

Våld i nära relation klassas idag som ett globalt folkhälsoproblem. Nationella trygghetsundersökningar visar att de allra flesta som utsätts för våld i nära relation inte anmäler förövaren. Många lever därför med våld varje dag. Varje år dödas över 20 personer av våldet som oftast sker i hemmet. Stället som borde vara den tryggaste platsen på jorden.

I nästan alla fall av våld i nära relationer finns grannar som förstått, hört och sett. Men inte gjort någonting. Denna tystnad är misshandlarens bästa vän.

– Många är rädda för att lägga sig i och andra är rädda för att ha fel. Var inte det. Om du har fel så kan vi andas ut och vara tacksamma. Om du har rätt kan du rädda liv. Genom att visa att du bryr dig, är lyhörd och uppmärksam hjälper du till att skapa ett tryggt boende för alla i din omgivning. En dörrknackning kan rädda liv, säger Nico Stark, ansvarig bostadssociala gruppen.

Huskurage startades av Nina Rung och Peter Svensson som nu hoppas initiativet snart är en folkrörelse som finns i varje hus. Tanken med Huskurage är att inte misstänkliggöra utan att handla utifrån omtanke.

Vi hoppas nu att du som hyresgäst hos Växjöbostäder ansluter dig till denna folkrörelse tillsammans med oss. Vad du behöver göra? Huskurage är gratis – men att inte agera kan kosta liv. Var därför uppmärksam, lyhörd och agera när det behövs.


VID ORO FÖR ATT EN GRANNE UTSÄTTS FÖR HOT ELLER VÅLD:

1. Knacka på hos grannen.

2. Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.

3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Tack för att du visar omsorg om din granne och skapar trygghet för alla!Här kan du läsa mer om Huskurage

Bakgrunden till Huskurage

Om föreningen Huskurage

Trapphusinformation om Huskurage (sätts upp under december 2017 och januari 2018)