Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder
{alt}

Inredning som dämpar ljud

Minska ljudnivån inomhus genom att inreda på rätt sätt. Använd mycket tyger och mjuka detaljer som dämpar ekon. Undvik metall och andra material som ljud studsar mot. Då får du ett skönare och tystare boende. 

Ett tystare rum

Många lägenheter har betongväggar, något som naturligt gör att ljud studsar mellan väggarna och ekar. Det hörs inte minst när du flyttar in i en ny lägenhet och tittar dig omkring innan du får alla dina möbler och textilier på plats.  

 • Stoppade möbler i forma av en sänggavel, stolar, soffa med dynor eller fåtöljer dämpar ljud.  
 • Gardiner. Bästa ljuddämparen är tunga gardiner med mycket tyg och många veck, allra helst lager på lager. Men någon form av gardiner är bättre än inga alls. Gardiner dämpar inte bara ljud, utan kan även användas som mörkläggningsgardiner i sovrum.
 • Filttyg. Även filttyg är tungt och dämpande, dessa kan hängas på en separat skena bakom gardinerna.
 • Tunga draperier, kan hängas vid rummets ingång, eller längs en vägg som en tavla.
 • Tjocka mattor, som täcker stora delar av golvet fungerar som ljuddämpare. Dina grannar kommer även tacka dig om du har mattor, eftersom dina ljud inte sprids ner till deras lägenhet.
 • Böcker och fyllda bokhyllor är bra ljuddämpare tack vare materialet och sin oregelbundna form som får ljudvågorna att brytas istället för att studsa vidare. Bokhylleväggar och/eller lägre bokhyllor som rumsavdelare bromsar upp ljudflödet i en öppen planlösning.
 • Kuddar i sängen, tillsammans med en pläd minskar ljud i sovrum. En tjock matta eller ett stort lammskinn gör saken ännu bättre. Och glöm inte att halkskydd kan läggas under mattorna, vilken minskar ljuden ännu mer.

Skrammelfritt och färre ekon

 Brukar du bjuda över vänner och familj på middag? Och har du en högljudd släkt och skramlande porslin? Då kanske dina grannar tycker det är lite jobbigt, att vara granne med dig. Men det finns saker du kan göra för att bättra på grannsämjan, och det är att ljuddämpa köket.

 • Ett råd för att minska ljuden ifrån köksbordet är att lägga en bordsfilt (i filttyg till exempel) under själva bordsduken. Det gör att det skramlande ljudet från koppar, fat och glas minskar avsevärt.
 • Fler saker du kan göra för att minska ljuden vid en middagsbjudning är att inte placera den mest högljudda personen i ett hörn, eftersom detta gör att det blir likt en tratt som förstärker ljudet.
 • Sätt filttassar på alla stolar och på bordets ben för att minska ljudet när dessa dras in och ut.
 • Använd stoppade stolar eller lägg tjocka dynor på stolarna.
 • Lägg en tjock matta med filttyg under sig, under bord och stolar. Dämpande väggdekorationer i öronhöjd minskar även det både ljudnivån och ekon.

Fixa väggar med ljuddämpade tavlor

Ett annat smart knep är att isolera era tavlor med tyger. Genom att på tavlornas baksida fästa sk. kviltvadd och tyg över, så sugs ljud från omgivning upp rejält. Använd en häftpistol för trä och fäst först kviltvadden som ni skurit ut efter tavlans storlek på tavlans baksida (träramen)  Klipp sedan till ett tunt tyg i tavlans storlek och fäst det över kviltvadden med samma pistol. Kviltvadd finns i de flesta butiker som säljer tyg. Detta knep passar speciellt bra om man har stora tavlor som suger upp ännu mer ljud från vägg i vägg. Finns även färdiga tavlor med ljuddämpning, om man vill hänga upp något nytt på väggen.