Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder
{alt}

Tryggt och trivsamt boende

En trygghet med att bo i ett flerfamiljshus är att du har människor omkring dig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse.

Vi lever alla olika liv, ung som gammal, med eller utan barn. En del är hemma mycket, andra jobbar hela dagen medan vissa jobbar på natten.

En del är morgonpigga och andra är mer aktiva på kvällen. Som boende i ett flerfamiljshus behöver du acceptera att dina grannar kan höras då och då. Både inomhus och utomhus. Självklart ska alla visa hänsyn till sina grannar och det finns trivselregler för vad som gäller. Trivselregler som alla får ta del av när de flyttar in hos oss.

Trivselregler för alla våra hyresgäster

Håll trapphus, loftgångar och entréer fria från föremål

Våra trapphus ska hållas fria från alla typer av föremål. Framkomligheten får inte hindras för räddningstjänsten, ambulans eller städpersonal. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det exempelvis börjar brinna.

Exempel på föremål: dörrmattor, sopor, tidningar, möbler, skoställ, barnvagnar, rullstolar och cyklar. Cyklar ska parkeras i cykelställ eller i cykelrum.

Serviceanmälan

Om du upptäcker att något är fel eller inte stämmer, gör en serviceanmälan. Det kan gälla något i din lägenhet eller ute i ditt område, på parkeringen, i tvättstugan eller i utemiljön.

Du kan dygnet runt gör en anmälan via Boportalen

Till Boportalen

Är det akut under dagtid kontaktar du Kundcenter 0470-59 90 00. Är det akut under kvällar och helger, och det är fara för person eller fastighet - ring jouren 0470-290 00

Alla har rätt till lugn och ro i sitt hem

Tänk på att visa hänsyn till dina grannar, särskilt på kvällar, nätter och tidigt på morgonen. Om du blir störd av en granne ska du i första hand kontakta grannen direkt. Exempel på störningar hittar du under Frågor och svar.

Upphör inte störningen kan du ringa Bostadssociala gruppen, vardagar kl 08:00-16:00 på nummer 0470-59 90 00. Övriga tider kan du ringa trygghetsjouren 010-470 51 84.

Är du en nattuggla? Har du tänkt på att din granne kanske ska upp med tuppen? Bli inte som hund och katt!
Se Goda grannar - en kort film om hur du bäst kan hantera om en granne stör dig, eller om du stör en granne... 

Om du känner oro för din granne 

Du är alltid välkommen att prata med oss på Bostadssociala gruppen på Växjöbostäder om du känner oro för din granne, eller själv behöver stöd. Vi kan hjälpa dig och vägleda dig till andra stödjande funktioner i samhället. 
 
Du når oss via Kundcenter 0470-59 90 00, info@vaxjobostader.se eller via Boportalen. 

Sophantering

Tänk på att sortera dina sopor så att skräpet hamnar i rätt sopkärl. Ta hjälp av bilderna vid miljöhuset/sopstationen om du är osäker. Ska du slänga kläder, möbler, en trasig lampa eller en matta? Då ska detta köras till en av kommunens återvinningsstationer. Du kan även skänka hela och rena saker till välgörenhetsorganisationer.

Rökning

Rök inte i husets allmänna utrymmen, utanför entréporten, lokaler eller vid lekplatser. Visa även i övrigt hänsyn till dina grannar om du till exempel väljer att röka på din balkong eller uteplats.

Om du har hund, katt eller annat husdjur

Alla husdjur ska hållas under uppsikt så att de inte stör dina grannar eller förorenar lekplatser, trädgårdsytor och andra utrymmen i huset. Husdjur ska hållas kopplade i våra bostadsområden. Det gäller även för besökande.

Parkera på rätt ställe

Parkering ska ske på skyltade och uppmärkta platser. På innergårdar gäller parkeringsförbud. Vid av/på – lastning av otympligt gods på innergård, vid in- och utflyttning och liknande sker undantag från parkeringsförbudet. Undantaget slutar gälla vid inaktivitet kring fordonet. Så snart du är klar ska fordon köras ut så att exempelvis utryckningsfordon inte hindras.

Betala hyra i rätt tid

Din hyra ska betalas i förskott och förfallodagen är alltid sista vardagen i månaden. Ring oss på 0470-59 90 00 om du har några frågor. Vid frågor om inkassokrav vänder du dig direkt till Visma Financial Solution.

Hyra ut i andra hand

Skärpta regler för att hyra ut lägenheter i andra hand. Den 1 oktober 2019 infördes nya strängare regler mot otillåten andrahandsuthyrning. Även reglerna kring lägenhetsbyten och handel med hyreskontrakt skärptes. Dessutom förtydligades reglerna om inneboende. Förändringarna är viktiga för dig som hyresgäst att känna till. Läs mer...

Kameraövervakning

Kameraövervakning används för att förebygga brott i vissa av våra fastigheter. Läs mer på vaxjobostader.se/kamerabevakning

Fixa själv!

Som hyresgäst ska du sköta om din lägenhet. Du ska bland annat regelbundet tömma och rensa golvbrunnen i badrummet, byta säkringar och lampor samt rengöra filter till köksfläkten.

Vid större fel eller återkommande problem ska du kontakta oss. For information in english, please take a look att the movies below.

Undvik skadedjur

► Tips för att undvika skadedjur