Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Balkong och uteplats

Är du en av de lyckligt lottade som har en balkong eller uteplats? Härligt! Här har vi samlat det du behöver veta. För dig som har en egen täppa hittar du lite riktlinjer och "bra och ha" här.

Var snäll mot grannarna

Det finns enkla saker du kan göra för att främja grannsämjan. T.ex. uppskattar grannarna om du:

  • Skakar eller vädrar mattor och sängkläder på mattställningarna istället för på balkongen.
  • Inte matar fåglar. De är vackra djur men kan dra med sig mycket annat som inte är lika trevligt.
  • Visar respekt om du röker på balkongen. Röken letar sig lätt in till grannen genom öppna balkongdörrar och fönster. Släng heller inte fimpar vare sig på balkong, uteplats eller ute på gården. 

Tips för en mysigare bakong eller uteplats

Trevligare golv: Många av våra balkonger har betonggolv och kan upplevas kalla och hårda. Ett enkelt sätt att uppdatera golvet är att lägga konstgräs med noppad undersida eller lägga golvplattor i trä eller plast som enkelt klickas i varandra. En enkel och relativt billig insats som gör mycket för känslan på balkongen.

Insynsskydd: Klä insidan av balkongen med ett insynsskydd så får du en mysig och ombonad känsla.

Solcellslampor: Ta ljuset till balkongen! Idag finns ett stor utbud av solcellslampor som inte kräver någon ström. De finns både som ljusslingor och lampor som du kan ställa på ett bord eller sätta ner i till exempel en kruka.

Blomlådor: Häng en blomlåda på insidan av ditt balkongräcke och plantera fina blommor eller varför inte något ätbart? Vi har hört att mynta trivs oerhört bra på balkongen och smakar gott i vattnet. Och du - tänk på hur du vattnar blommorna så att grannen slipper gammalt blomvatten på sin balkong.

PS. En liten varsam påminnelse om att du inte får göra hål i ytterväggarna samt att blomlådor ska hänga på insidan av balkongräcket.

Grilla gärna

Visst är det härligt när grilldoften sprider sig och människor är i rörelse? Här är lite tips, trix och ordningsregler för att alla ska njuta lika mycket som du:

  • Grilla gärna vid de gemensamma grillplatser som finns i de flesta av våra områden. Se till att ha med dig vatten för att släcka glöden innan du lämnar platsen. Tänk även på att plocka med skräp så att det blir trivsamt för nästa som vill grilla.
  • Vid grillning på balkong är det endast tillåtet med elgrill.
  • Kol-, engångs- och gasolgrill får endast användas om du bor i markplan. Grillen ska då placeras minst sex (6) meter ut från väggen så att den inte kan orsaka brand- eller explosionsfara. 
  • Använd gärna en elektrisk grilltändare som läggs i kolen så slipper både du själv och grannarna oset från tändvätskan.
  • Om du använder engångsgrill ska den placeras på ett icke brännbart underlag och släckas med stora mängder vatten innan den slängs.
  • När du grillar på din balkong eller uteplats är det viktigt att du tar hänsyn till dina grannar. För visst luktar det gott, men inte hur gott som helst. 

Trevlig grillning!