Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Tillval

Vill du ha tvättmaskin, dimmer eller kanske en duschvägg? Att komplettera med sådant som inte redan finns i lägenheten kallas tillval och kan beställas hos oss. Alla tillval räknas som en höjning av lägenhetens standard.

Vem kan beställa tillval och är det möjligt i alla lägenheter? 

Tillval beställs/ansöks av dig som hyr en av våra lägenheter eller seniorlägenheter och ska göras av den som står på kontraktet. Alla tillval är tyvärr inte möjliga för alla lägenheter. Vid ansökan gör vi en teknisk och ekonomisk bedömning av tillvalet du önskar. Det kan finnas orsaker till att tillvalet inte går att genomföra. Det kan till exempel vara äldre platsbyggda kök där ett skåp inte kan plockas bort för diskmaskin. Det kan också vara brist på plats, rördragning som försvårar installationen, regler kring installationer i våtutrymmen med mera. 

Bor du i en studentlägenhet, en fastighet som är under försäljning eller ombildning kan tillval inte göras. Du som bor i en lägenhet som har så kallad presumtionshyra kan välja de tillval som debiteras en engångssumma. Mer om presumtionshyra och vilka adresser som har det hittar du under Frågor & svar (sök på presumtionshyra). 

Höjning av hyran eller en engångskostnad? 

Vissa tillval blir en höjning av din månadshyra medan vissa betalar du som en engångssumma. Nedan ser du vad som gäller för vilket tillval. De tillval som innebär en höjning av din månadshyra är förhandlade med hyresgästföreningen och är lika oavsett var du bor. Tillvalen du väljer har du ansvar att vårda och sköta enligt fabrikantens anvisningar.

Tillval Höjning av hyra
Diskmaskin, tvättmaskin (el/VA förberett) 100 kr/mån
Diskmaskin, tvättmaskin (framdragning av el/VA krävs) 125 kr/mån
Torktumlare* 100 kr/mån
Säkerhetsdörr** 90 kr/mån
Duschvägg 70 kr/mån

*Torktumlare kan du ansöka om ihop med tvättmaskin eller om det redan finns en tvättmaskin som tillval i din lägenhet. 

**Byte till säkerhetsdörr gäller endast dörrar i trapphus. Dörrar i t.ex. loftgångar och marklägenheter kan inte bytas. I fastigheter byggda senare än år 2000 utförs inga byten av lägenhetsdörrar.

Tillval Engångskostnad
Spisvakt 4 395 kr
Dimmer 824 kr
VU/Strömställare 650 kr
Jordfelsbrytare 2 043 kr
Dörröga* 583 kr
Brytskydd till dörr 743 kr
Vägghandtag i dusch 643 kr

*Ej på befintlig säkerhetsdörr 

Hur gör jag för att beställa/ansöka om tillval? 

För att få reda på vad som gäller för just din lägenhet kontaktar du alltid Kundcenter. Vi hjälper dig även med ansökan. 

Vad händer om jag inte längre vill ha tillvalet eller om jag flyttar? 

Det som installeras som tillval ägs av Växjöbostäder. Det innebär att vi står för underhåll samt reparationer. Tillvalet ingår i lägenheten, kan inte plockas bort och ska stanna i lägenheten när du flyttar.