Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

Temperatur och inneklimat

Vi strävar efter att alla våra lägenheter ska ha en behaglig temperatur hela året. Vad som är behagligt är väldigt personligt. Precis som de flesta andra hyresvärdar strävar vi efter att leverera mellan +20 och +21 grader i lägenheterna under vintersäsongen. När lägenhetens temperatur går över +20 grader stryper termostaten värmen på elementen som då kallnar. När sedan temperaturen sjunker i rummet, öppnas termostaten och elementen blir varma igen. 

Vår ambition är att erbjuda ett gott inomhusklimat i alla våra lägenheter. Parallellt med denna ambition har vi målsättningar om att energieffektivisera, hushålla med våra resurser och i stort främja ett hållbart samhälle. Den energi vi använder för att värma våra byggnader utgör en av de viktigaste posterna för oss att arbeta med i syfte att hushålla med energi och bidra till en lägre klimatpåverkan.

Att individuellt mäta och debitera värme för respektive lägenhet är ett omdebatterat ämne. Sveriges Allmännytta (branschorganisation för allmännyttiga bostadsbolag) är av uppfattningen att ett sådant förfarande leder till ökad energianvändning och omotiverade investeringar. Vi har i dagsläget därför valt att inte implementera detta inom Växjöbostäder.

Tips för behaglig värme i din lägenhet

 • Se till att termostaterna är fullt öppna på elementen.
 • Placera soffan eller andra större möbler minst en decimeter från elementen så att de inte hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
 • Se till att gardinerna inte hänger framför elementen eller framför termostaterna.
 • Täck inte för eller stäng ventilationen, då försämras inomhusklimatet i din lägenhet.
 • Om du vill vädra din lägenhet när det är kallt ute bör det ske snabbt och effektivt, max fem minuter. Annars finns det risk för att temperaturen i din lägenhet påverkas.

Har du kallare än +20?

Ibland kan temperaturen upplevas lägre om det är regnigt eller blåsigt ute. När du mäter temperaturen i din bostad lägger du en termometer på t ex ett bord, en meter upp från golvet, mitt i rummet (ej vid fönster eller yttervägg). Gör en serviceanmälan om temperaturen är lägre än +20 grader under flera dagar i rad. 

Om du har varmt i lägenheten sommartid

Ibland kommer en ordentlig värmebölja och därför har vi listat åtgärder som du som hyresgäst kan ta till när det är som varmast:

 • Stäng ute solen: Stäng fönster, dra ner persienner och dra för gardiner under dagen för att stänga ute värmen. Om inte gardinerna skyddar ordentligt, då kan du hänga för handdukar eller lakan för att täcka fönstrena helt.
 • Öppna dina fönster på kvällen: När solen gått ner och det blivit något svalare ute på kvällen går det bra att öppna fönster och dörrar för att få in kallare luft. Öppna gärna flera fönster eftersom det skapar korsdrag som vädrar igenom lägenheten. Se till så att ventilationsdon inte är övertäckta eller stängda.
 • Stäng av värmekällor: Påslagna elektriska apparater så som dator och tv kan öka värmen inomhus, så stäng gärna av dem helt för att undvika att öka värmen inomhus ytterligare.
 • Fläkt: Placera fläkten så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket.
 • Skål med is framför fläkten: Fyll en skål med is och ställ framför en fläkt. Detta gör att luften som kommer ifrån fläkten kyls ner i takt med att isen avdunstar.

Kondens på fönster

Där fastigheten är utrustad med energifönster med låga s.k. U-värden kan det bildas kondens på fönstren. Detta kan under vissa morgontimmar efter klara nätter under vinterhalvåret ge upphov till kondens eller frost på ytterrutans utsida och ibland även på insidan av det yttersta glaset. Orsaken är att fönstren är mycket välisolerade och att glasets utsida ibland blir kallare än uteluften varvid luftens fuktighet kondenserar på glaset. Kondensen brukar begränsas till fönstrets nederkant och uppträder under en begränsad tid under vissa väderförhållande. Sådan kondens är ofarlig och ger inte upphov till skador på fönstren utan visar snarare att fönstret fungerar som det ska.

Kondensen brukar försvinna framåt dagen när uteluften blir varmare.

Så här undviker du kondens på fönstrets insida:

 • Sörj för god ventilation. Vädra regelbundet!
 • Stäng dörrar till rum där det lagas mat eller duschas/badas.
 • Undvik om möjligt att hänga tvätt för torkning inne i bostaden.
 • Tänk på att gardinarrangemang, persienner, krukväxter och rullgardiner hindrar den varma luftströmmen att nå fönsterglaset.