Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

Balkong och uteplats

Är du en av de lyckligt lottade som har en balkong eller uteplats? Härligt! Här har vi samlat det du behöver veta. För dig som har en egen täppa hittar du lite riktlinjer och "bra och ha" här.

Var snäll mot grannarna

Det finns enkla saker du kan göra för att främja grannsämjan. T.ex. uppskattar grannarna om du:

  • Skakar eller vädrar mattor och sängkläder på mattställningarna istället för på balkongen.
  • Inte matar fåglar. De är vackra djur men kan dra med sig mycket annat som inte är lika trevligt.
  • Visar respekt om du röker på balkongen. Röken letar sig lätt in till grannen genom öppna balkongdörrar och fönster. Släng heller inte fimpar vare sig på balkong, uteplats eller ute på gården. 

Tips för en mysigare balkong eller uteplats

Trevligare golv: Många av våra balkonger har betonggolv och kan upplevas kalla och hårda. Ett enkelt sätt att uppdatera golvet är att lägga konstgräs med noppad undersida eller lägga golvplattor i trä eller plast som enkelt klickas i varandra. En enkel och relativt billig insats som gör mycket för känslan på balkongen.

Insynsskydd: Klä insidan av balkongen med ett insynsskydd så får du en mysig och ombonad känsla.

Solcellslampor: Ta ljuset till balkongen! Idag finns ett stor utbud av solcellslampor som inte kräver någon ström. De finns både som ljusslingor och lampor som du kan ställa på ett bord eller sätta ner i till exempel en kruka.

Blomlådor: Häng en blomlåda på insidan av ditt balkongräcke och plantera fina blommor eller varför inte något ätbart? Vi har hört att mynta trivs oerhört bra på balkongen och smakar gott i vattnet. Och du - tänk på hur du vattnar blommorna så att grannen slipper gammalt blomvatten på sin balkong.

PS. En liten varsam påminnelse om att du inte får göra hål i ytterväggarna samt att blomlådor ska hänga på insidan av balkongräcket.

Om du har en häck till din uteplats

I samtliga av våra hyresavtal där du som hyresgäst har en egen täppa, uteplats eller odlingslott ombesörjer du själv skötseln, där ingår även skötsel av en eventuell häck. Vi som hyresvärd står alltid för utbyte av växtmaterial, men så snart växten är planterad övergår skötselansvaret till dig som hyresgäst. För att underlätta har vi här tagit fram tips och råd som hjälper dig att sköta häcken på bästa sätt.

> Tips och råd: Så sköter du om din häck

Grilla gärna

Visst är det härligt när grilldoften sprider sig och människor är i rörelse? Här är lite tips, trix och ordningsregler för att alla ska njuta lika mycket som du:

  • Grilla gärna vid de gemensamma grillplatser som finns i de flesta av våra områden. Se till att ha med dig vatten för att släcka glöden innan du lämnar platsen. Tänk även på att plocka med skräp så att det blir trivsamt för nästa som vill grilla.
  • Vid grillning på balkong är det endast tillåtet med elgrill.
  • Kol-, engångs- och gasolgrill får endast användas om du bor i markplan. Grillen ska då placeras minst sex (6) meter ut från väggen så att den inte kan orsaka brand- eller explosionsfara. 
  • Använd gärna en elektrisk grilltändare som läggs i kolen så slipper både du själv och grannarna oset från tändvätskan.
  • Om du använder engångsgrill ska den placeras på ett icke brännbart underlag och släckas med stora mängder vatten innan den slängs.
  • När du grillar på din balkong eller uteplats är det viktigt att du tar hänsyn till dina grannar. För visst luktar det gott, men inte hur gott som helst. 

Att tänka på om du använder gasolgrill 

När du bor i ett flerbostadshus får du förvara gasolbehållare med volym mindre än 5 liter (blå campingbehållare). Behovet av gasol avgör antalet behållare. Det normala behovet anses vara en behållare för drift och en i reserv. 

Förvaring av gasolbehållare sker lämpligast på balkongen, balkongen får inte vara inglasad. Förvaring på vind, i källarförråd och flerbilsgarage är förbjudet. Gasolbehållare får heller inte förvaras i kylskåp, svalskåp eller frysskåp på grund av brand- och explosionsrisk.

Här kan du läsa mer om gasol och andra brandfarliga vätskor (länk till Värends Räddningstjänst webbplats) 

Här kan du läsa mer om säker grillning (länk till Värends Räddningstjänst webbplats)