Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Hyra ut i andra hand

Ska du testa sambolivet eller tillfälligt bo på annan ort? Då kan det vara aktuellt att hyra ut din lägenhet i andra hand. Här har vi samlat det du behöver veta om andrahandsuthyrning.

Enligt hyreslagen får du hyra ut din lägenhet i andra hand endast med hyresvärdens tillstånd. Sådant tillstånd ges endast för särskillda fall. Det kan exempelvis vara att du ska bo tillfälligt på annan ort på grund av studier eller jobb. Du ska i så fall kunna styrka detta med lämpligt intyg. Att du vill prova på samboboende är också ett giltigt skäl att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Vid klartecken får du tillåtelse att hyra ut din lägenhet i sex månader. Det är fortsatt du som är betalningsskyldig och ansvarar för lägenheten.

Andrahandsuthyrning utan tillstånd

Andrahandsuthyrning utan tillstånd är ett brott mot hyreslagen. Om vi upptäcker att du hyr ut din lägenhet utan att vi godkänt det kan vi säga upp hyresavtalet. Då blir både du och andrahandshyresgästen tvungen att lämna lägenheten.

Andrahandsuthyrning av studentlägenhet

Om du är student och hyr en studentlägenhet kan du hyra ut i andrahand till någon som är studerande vid Linnéuniversitet. Du ska alltid kunna visa upp ett antagningsbesked för dig och andrahandshyresgästen samt ett registreringsintyg som styrker dina fortsatta studier.

Du kan hyra ut din studentlägenhet i andrahand, under sex månader, om du 

  • ska studera på annan ort
  • har ett studieuppehåll och är garanterad en plats när du kommer tillbaka
  • ska prova på ett samboboende

Så ansöker du

Om du vill ansöka om att hyra ut i andrahand gör du det till vårt kontor skriftligen. Blankett för ansökan om andrahandsuthyrningen hittar du här.