Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

Hyra ut i andra hand

Ska du testa sambolivet eller tillfälligt bo på annan ort? Då kan det vara aktuellt att hyra ut din lägenhet i andra hand. Här har vi samlat det du behöver veta om andrahandsuthyrning.

Enligt hyreslagen får du hyra ut din lägenhet i andra hand endast med hyresvärdens tillstånd. Sådant tillstånd ges endast för särskilda fall. Det kan exempelvis vara att du ska bo tillfälligt på annan ort på grund av studier eller jobb. Du ska i så fall kunna styrka detta med lämpligt intyg. Att du vill prova på samboboende är också ett giltigt skäl att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Vid klartecken får du tillåtelse att hyra ut din lägenhet i sex månader. Det är fortsatt du som är betalningsskyldig och ansvarar för lägenheten.

Du får inte hyra ut din lägenhet i andrahand under lägenhetens uppsägningstid.

Förstahandshyran – ett tak för andrahandshyran

Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Förstahandshyran är alltså ett tak för andrahandshyran. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent. Om el, bredband, tv-kanaler eller liknande ingår i hyran, får du bara ta betalt för dina egna kostnader.

Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.

Andrahandsuthyrning utan tillstånd

Andrahandsuthyrning utan tillstånd är ett brott mot hyreslagen. Om vi upptäcker att du hyr ut din lägenhet utan att vi godkänt det kan vi säga upp hyresavtalet. Då blir både du och andrahandshyresgästen tvungen att lämna lägenheten.

Andrahandsuthyrning av studentlägenhet

Om du är student och hyr en studentlägenhet kan du hyra ut i andrahand till någon som är studerande vid Linnéuniversitet. Du ska alltid kunna visa upp ett antagningsbesked för dig och andrahandshyresgästen samt ett registreringsintyg som styrker dina fortsatta studier.

Du kan hyra ut din studentlägenhet i andrahand, under sex månader, om du 

  • ska studera på annan ort
  • har ett studieuppehåll och är garanterad en plats när du kommer tillbaka
  • ska prova på ett samboboende

Folkbokförd på rätt adress

Du som bor i lägenheten ska vara folkbokförd i lägenheten. Tänk på att lägenhetsnumret är en del av adressen. Det säkerställer att det är du som hyr lägenheten som också bor där. Vi genomför löpande kontroller för att motverka och avbryta olovlig andrahandsuthyrning.

Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när du flyttar.

På Skatteverket.se kan du läsa Om att vara folkbokförd (länk till Skatteverket, öppnas i nytt fönster)

Inneboende

Att ha någon inneboende hos dig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste dock använda lägenheten som din fasta bostad, eller ha den som en så kallad komplementbostad, för att det ska vara fråga om en inneboendesituation.

Den hyra som den inneboende betalar till dig ska vara proportionerlig i förhållande till den hyra du själv betalar. En inneboende som disponerar hälften av lägenheten ska alltså inte betala mer än hälften av förstahandshyran.


Så ansöker du

Om du vill ansöka om att hyra ut i andrahand gör du det skriftligen till vårt Kundcenter. Ladda ner nedan blankett.

Ansökan hyra ut i andra hand

Application for second-hand rental