Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

Spara vatten

Hur mycket vatten går åt till en dusch och hur skulle du kunna minska kostnaderna bara genom att diska sparsamt? Här har du tipsen! Om du har individuell mätning av ditt vatten kan du kolla din aktuella vattenförbrukning i Boportalen. Håll koll så kan du sänka din månadskostnad!
{alt_text}

1. Stäng av kranen

Borstar du tänderna med rinnande kran? Här har du mycket att spara!

{alt_text}

2. Duscha effektivt

En 5-minutersduch använder i snitt 60 liter varmvatten, Ett bad cirka 150 liter. Du har alltså mycket att vinna på att stänga av kranen när du tvålar in dig och välja effektiv dusch framför ett bad.

{alt_text}

3. Använd “lilla” spolknappen

Har du ”liten” och ”stor” spolning på din toalett? Använd lilla! Står toaletten och rinner? Gör en felanmälan direkt. En rinnande toalett kan förbruka över 1 000 liter vatten/dygn. Det är lika mycket som 7 fulla badkar!

{alt_text}

4. Tvätta fulla maskiner

En full tvättmaskin och en tvättmaskin med en tröja i drar ungefär lika mycket vatten och energi. Så fyll tvättmaskinen ordentligt och spara vatten.

{alt_text}

5. Diska smart

15 minuters disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter vatten. På ett år motsvarar det 1 725 kr (om det är varmvatten som rinner). Med en balja eller diskpropp när du diskar kan du spara massor.

{alt_text}

6. Droppande kran?

En droppande kran kan dra lika mycket energi och vatten per dag som en hel dusch. Ett års droppande motsvarar 100 fyllda badkar. Serviceanmäl så fort du märker av en droppande kran. Du kan spara 1 000 kr/år.