Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

Förvara smart i ditt förråd

Här hittar du tips och råd till bra förvaring i ditt förråd.

Rensa

Vill du få till en bra extra förvaring i ditt förråd så behöver du göra dig av med saker som du aldrig kommer att använda. Sätt en gräns för hur många lådor med exempelvis minnessaker du kan tillåta dig att ha.

Märk lådorna och placera efter innehåll och säsong

När du har rensat kategoriserar du dina lådor och gruppera dem. Märka upp dem ordentligt så att du lätt kan ta reda på vad som finns i varje låda. Förvara dina saker i flyttlådor eller i genomskinliga plastlådor. Fördelen med plastlådor är att du ser innehållet i dem.

Ställ det som hör ihop intill varandra. Kartonger med julsaker ska stå på samma ställe, sporttillbehör på samma ställe osv.

Ställ det du behöver komma åt oftast så lättillgängligt som möjligt. Exempelvis säsongsförvaring närmast dörren och minnen förvaras längst in.

Inred med hyllor

För att du ska kunna komma åt lådor som står längst ner är en smart lösning att inreda med hyllor som du kan ställa lådor och kartonger på. På så sätt kan du lätt komma åt dem alla. Du minskar även risken för att fukt från golvet förstör dina saker.

För att förvara mindre saker kan du med fördel inreda med byråer i vilka du kan lägga saker.

Nyttja väggarna och ha bra belysning

Tänk på att nyttja väggar och tak där du kan hänga upp saker med s-krokar och i stänger.

För att kunna se dina saker är det viktigt med bra belysning. Om det inte finns bra takbelysning i ditt förråd, investera i batteridriven extra belysning. Det kommer att bespara dig tid och irritation.

Var försiktig med vad du förvarar i ditt förråd

Inreder du förrådet enligt ovanstående tips så kan du avlasta ditt hem från saker som behöver förvaras. Men tänk på följande:

  • Temperaturväxlingar och luftfuktighet, så att de saker som du förvarar tål det.
  • Är förrådet kallt och fuktigt är plastlådor att föredra.
  • Om du förvarar textiler, som exempelvis gardiner och kläder, i förrådet packa då i vakuumpåsar så att malen, fukt samt mögelangrepp och dålig lukt håller sig borta.
  • Även om vinds- och förrådsutrymmen omfattas av hemförsäkring så täcker den inte alltid stöldbegärlig egendom, som exempelvis värdefull konst, antika föremål eller ny elektronik.
  • Det är även värt att tänka efter vilka saker som har affektionsvärde för en själv, som foton exempelvis. Dessa kan ha större värde än vad hemförsäkringen täcker.
  • Brandfarliga varor ska inte förvaras i förrådet.
  • Var noga med hur du förvarar dina saker då vi inte kan garantera hur de påverkas av temperaturskillnader. Växjöbostäder ersätter inte för eventuella mögelangrepp i kallföråd.