Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

Söka studentlägenhet

1. Ställ dig i kö

Om du vet att du ska studera i Växjö är det lika bra att du ställer dig i studentbostadskön direkt. Du kan stå i vår studentbostadskö från att du är 17 år och du samlar ett köpoäng per dag. Så länge du är registrerad fortsätter du att samla köpoäng och är på så vis redo den dagen du får antagningsbeskedet. Du ställer dig i kö på Boplats Växjö.

2. Sök bostad

Nu har du fått ditt antagningsbesked och kan därmed söka en av våra lediga studentlägenheter. Du ska vara antagen till Linnéuniversitet, Polishögskolan eller en Yrkeshögskola i Växjö, ha en studietakt om minst 15 hp, eller motsvarande, och vara berättigad till CSN.

Du söker en ledig lägenhet på Boplats Växjö. En lägenhet ligger ute i 1-2 veckor (sista ansökningsdag står tydligt) innan den som har flest poäng får ett erbjudande om att skriva kontrakt. Om den sökande tackar nej går det till nästa person i kö. Vi kan dessvärre inte erbjuda dig att se lägenheten innan du tackar ja, då trycket på lägenheterna är väldigt högt och att vi i början på varje termin behöver hålla högt tempo så att så många som möjligt får ett boende.

3. Skriva kontrakt

Har du fått erbjudande om en lägenhet är det hög tid att skriva under kontraktet. Du kan skriva under ditt kontrakt med Mobilt BankID eller i vår Bobutik på Hejaregatan 10B i Växjö.

4. Skriv dig i Växjö!

Tänk på att du som flyttar till Växjö för att studera på Linnéuniversitetet ska folkbokföra dig på den adress du flyttar till. Mer information finns på Skatteverkets hemsida.

5. Hämta nycklar och flytta in

Inflytt kan ske från kl. 14 första vardagen i den månad du har ditt kontrakt. Läs mer om inflytt här. Du hämtar ut dina nycklar i vår Bobutik på Hejaregatan 10B i Växjö. Glöm inte ditt ID-kort! När du fått dina nycklar är det bara att lasta flyttbilen och flytta in.

6. Om något inte stämmer

Om det är något som inte stämmer när du väl är på plats – hör av dig! Du år oss på 0470–59 90 00.

”Jag söker och söker, men får ingen lägenhet”

Börjar det kännas hopplöst med att hitta ett boende? Ge inte upp! Vår bostadskö går helt efter köpoäng men ibland har vi behov av att hyra ut bostäder med väldigt kort varsel och då ser förfarandet lite annorlunda ut. Vi lägger då ut bostaden på StudentDirekt och därefter gäller ”först till kvarn”-principen. Så håll koll på StudentDirekt på Boplats Växjö – det kan mycket väl komma något intressant där.

Det är också värt att hålla ögonen öppna hos andra bostadsbolag i och omkring Växjö. Även Blocket och Linnékårens annonseringssida för bostäder kan bringa lycka.

Har du frågor om bostadskön?

Har du frågor om den kommunala bostadskön finns kontaktcenter till hands via telefon, e-post eller besök. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan på Boplats Växjö. Har du däremot frågor om en av våra lägenheter, områden eller vill göra en felanmälan på något i din lägenhet så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Bo så länge du är student – Bokoll varje termin

Studentlägenhetrna är till för studenter. Därför genomför vi boendekontroller, en så kallad Bokoll. Kontrollen görs en gång per termin. Då säkerställer vi att du som bor i en studentlägenhet hos oss uppfyller villkoren i ditt hyreskontrakt. När du inte längre uppfyller kraven ska du säga upp ditt hyreskontrakt.

Undantag från 15 hp per termin kan ges för:

  • Doktorander: Behöver skicka in bevis på anställning för att bli godkända i Bokollen.
  • Sjukfrånvaro: Behöver uppvisa giltigt sjukintyg.
  • Föräldraledighet: Behöver uppvisa intyg från försäkringskassan samt Linnéuniversitetet.
  • Studier på annan ort: Beviljas max 6 månader åt gången. Studieintyg från utländskt universitet ska då uppvisas. Om studentens betyg från utländskt lärosäte dröjer ska studenten vända sig till ombudsmannen på Linnékåren. Studier vid Linnéuniversitetet men på annan ort än Växjö (t.ex. Kalmar, Ljungby, Nybro, Västervik eller Oskarshamn) godkänns om majoriteten av studierna är belagda i Växjö och ambitionen är att färdigställa sina studier här.
  • Distansstudier: Distansstudier som är förlagda vid Linnéuniversitetet, eller vid annat universitet godkänns endast om det är tidsbegränsat och är en del av studierna som ska leda till examen vid Linnéuniversitetet i Växjö.
  • Värnplikt: Vi beviljar för värnplikt i ett (1) år. Intyg från försvarsmakten alt. intyg om studieuppehåll ska uppvisas.
  • Studieuppehåll: Intyg om studieuppehåll från Linnéuniversitetet ska uppvisas och det ska framgå att studenten har garanterat plats på programmet vid återkomst alt. att studier ska upptas inom 6 månader.

Har du frågor kring Bokoll är du välkommen att höra av dig till bokoll@vaxjobostader.se.

Vill du bo hos Växjöbostäder även efter dina studier?

Om du vill bo hos oss även när du avslutat dina studier och därmed lämnat din studentlägenhet är det bra att ställa sig i vår vanliga bostadskö direkt. Du samlar en poäng per dag och ju fler poäng du har, desto större är din möjlighet att få just den lägenhet du behöver för nästa steg i livet. Du ställer dig i vår ordinarie bostadskö på Boplats Växjö.

Skriv dig i Växjö och få en goodie bag!

Har du fått lägenhet och flyttat till Växjö? Då är det dags att skriva sig i Växjö. Läs mer om varför du ska vara skriven där du bor och gör din flyttanmälan på Skatteverkets hemsida. När du skrivit dig här bjuder Växjö Kommun på en riktigt bra goodie bag, för att få den fyller du i formuläret på Linné hemsida. Välkommen till Växjö!

Psst! Lite ”Bra att ha”-länkar