Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

Söker du seniorboende?

Vi kan erbjuda seniorlägenheter i ett flertal av våra områden och även olika olika typer av boenden. Läs mer om detta nedan. För att bli erbjuden och kunna söka en seniorlägenhet behöver du vara registrerad i bostadskö på Boplats Växjö. Du söker lägenhet på de poäng du samlar, du får ett poäng per dag, om flera söker samma lägenhet är det personen med flest poäng som blir erbjuden lägenheten.

Registrerar dig på Boplats Växjö

Här hittar du våra seniorlägenheter

Område Norr
> Kv Lekamensgärdet Pär Lagerkvists väg 13D. 5 seniorbostäder. Samtliga lägenheter (ytterligare 21 stycken) blir successivt seniorlägenheter allt eftersom de blir lediga. Fastigheten ligger intill vårdboendet Norrelid.

Område Väster
Kv Aspen Borgmästaregatan 26. 5 seniorbostäder. Samtliga lägenheter (ytterligare 7 stycken) blir successivt seniorlägenheter allt eftersom de blir lediga. Fastigheten ligger intill vårdboendet Borgmästaren.

Område Teleborg
> Kv Blåsbälgen Smedsvängen 9. 11 seniorlägenheter. Samtliga lägenheter (ytterligare 11 stycken) blir successivt seniorlägenheter allt eftersom de blir lediga. Fastigheten ligger intill vårdboendet Bågen.

Område Öster
> Kv Trädan Birkagatan 24B, 26. 14 seniorlägenheter. Vildparksgatan 12, 16A-B. 35 seniorlägenheter.

Område Centrum
> Kv Kräftan Västergatan 21. 4 seniorlägenheter. 

> Wallerströmska Västra Esplanaden 22, 24, 26, 28, 30. 23 seniorlägenheter.


Vilka olika boende finns det?

Det finns olika boende att välja mellan. Nedan kan du läsa om skillnaden och om vad som gäller för att kunna söka.

Tillgänglig lägenhet

Många lägenheter byggs idag med ökad tillgängligt. Det innebär bland annat att det finns hiss och extra stort svängrum i badrummet. Trösklarna är låga och det finns inga hinder i lägenheten eller i utemiljön. Den här formen av bostad kan sökas av alla, oavsett ålder.

  • Boende med ökad tillgänglighet
  • Alla kan söka

Seniorboende

Ett seniorboende är en lägenhet med god tillgänglighet och standard anpassad för äldre. Här finns exempelvis hiss, rymligare badrum och breda dörrar med låga trösklar. I närheten finns ofta en gemensamhetslokal och lägenheterna ligger vanligtvis nära service, kollektivtrafik och vårdcentral. Det ingår ingen vård men behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst.

Seniorboende erbjuds i första hand till dig som fyllt 70 år, men även du som fyllt 55 år kan söka. Om ingen av de sökande är över 55 år erbjuds lägenheten till den i kön som har flest poäng, oavsett ålder.

  • Tillgängligt boende men med extra anpassning till äldre
  • Gemensamhetslokal finns i närheten
  • Nära till service
  • Kan sökas av dig som är 55 år eller äldre

Trygghetsboende

Ett trygghetsboende är en lägenhet med god tillgänglighet och standard anpassad för dig som är äldre. Här finns det gemensamma utrymmen och en bovärd. Här ingår ingen vård men behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst. Trygghetsboende är för dig som är 70 år eller äldre.

  • Tillgängligt boende med extra anpassning till äldre
  • Har en bovärd
  • Gemensamhetslokal finns i byggnaden
  • Kan sökas av dig som är 70 år eller äldre

Seniorlotsen – kan ge dig vägledning

Kommunens seniorlots jobbar med att svara på frågor och vägleda dig som är 65 år och äldre. Vägledningen kan handla om hur man kan bryta ofrivillig ensamhet, det digitala utanförskapet, boende för äldre, vägledning kring hushållsnära tjänster med mera.

Du når seniorlotsen på telefon 0470-410 00.


Särskilt boende (vårdboende)

Om dina behov av vård, omsorg och tillsyn är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du få flytta till ett boende med personal dygnet runt, ett så kallat särskilt boende.

Läs mer och ansök hos omsorgsförvaltningen på Växjö Kommun