Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

23 maj, 2018 | Nyheter |

Vi bygger en grön oas på Bredvik

I dagarna blev det klart att vi vann kommunens markanvisningstävling för kv Tunnlandet på Bredvik i Växjö. Nu planeras för en grön oas med trähus inspirerat från Eksjö och Visby.

Vi har de senaste åren haft en hög byggtakt, vilket har tärt på markportföljen. Därför firade vi när vi fick beskedet om vunnen markanvisningstävling på Bredvik.

- Vi är glada över möjligheten att bygga bostäder på Bredvik. Det är ett välkommet tillskott i vår markportfölj och vi ser stora möjligheter med platsen där miljön kommer att stå i centrum, säger Carina Herbertsson, Projektchef på Växjöbostäder.

Det är LBE arkitekter som tillsammans med Växjöbostäder tagit fram visionen för nya bostäer på Bredvik. Arkitektens inspiration kommer från äldre städer som Eksjö och Visby.

- Vi vill skapa ett kvarter som påminner om den gamla staden med en tydlig avgränsning mellan det offentliga och privata rummet. Kvarteret ska också präglas av vårt tänk kring miljön; såväl som vår närmiljö som i ett större perspektiv. Känslan för kvarteret kommer vara gedigen, ombonad och inspirerande, berättar Martina Johansson från LBE arkitekter.

Miljötänket är stort och kommer att stå i centrum för detta projekt. I planen finns klimatsmarta hus med låg energiförbrukning, laddstolpar för elbil och en cykelpool. Man kommer också att möjliggöra odling och menar att det kommer att främja spontana möten, trygghet och vördnad om miljön. Carina från Växjöbostäder avslutar:

- Vi ser en möjlighet att genom detta projekt kunna öka vår kunskap i hållbart byggande där vi i allmännyttan vill vara i framkant.

Växjöbostäders förslag innefattar 70 hyresrätter men man ska också utreda möjligheterna för ägarlägenheter. Projektet går nu in i en planeringsfas och målsättningen är att börja bygga de nya bostäderna under 2019.

  • Google+