Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

19 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Varför höjs hyran årligen?

Vi vill att du som hyresgäst ska uppleva hyresrätten som ett tryggt och bekymmersfritt boende med stor frihet. För hyran du betalar får du inte bara ditt boende, du får också service om något går sönder eller om något inte står rätt till. Men varför måste hyran höjas varje år? Den frågan får vi ofta. Låt oss först se på vad som ingår i hyran.

Vad går hyran till?

Förutom servicen att det alltid finns någon att ringa till om något är trasigt så får du mycket i hyran. Du behöver t.ex. inte klippa gräset på allmänna ytorna eller planera den kommande renoveringen av golvet som börjar bli gammalt.

Stora delar av hyran går förstås till drift av våra fastigheter så som underhåll, värme och el samt kostnader för att driva runt företaget. Men när vi pratar om fastighetsskötsel, underhåll och reparationer – vad menar vi egentligen då? Här kommer lite exempel:

Fastighetsskötsel innebär bl.a.

  • Skötsel av utemiljön, som t.ex. gräsklippning och skötsel av rabatter. Om du har en egen liten täppa sköter du förstås denna på egen hand.
  • Städning av trapphus, tvättstugor och andra gemensamhetsutrymmen.
  • Vinterskötsel, som t.ex. snöskottning och sandning.
  • Trygghetsjour på kvällar och helger.

Underhåll och reparationer innebär bl.a.

  • Reparationer innebär att det som är trasigt lagas eller byts ut
  • Kostnader för brandskador, vattenskador och skadedjursbekämpning
  • Inre underhållet som innebär målning, tapetsering, golvbyte, golvslipning eller målning av köksluckor. Det ingår helt i hyran inom olika intervall, t.ex. golv var 20:e år. Vill man göra något tidigare går det bra, då mot en mindre kostnad.
  • Allt övrigt underhåll som berör huset och marken runt omkring, så som byte fönster, tak, belysning, staket, hissar, byte av vitvaror, köksinredningar, lägenhetsdörrar och badrum.

Våra kostnader ökar

Kostnaden för den service som inkluderas i hyresrätten varje år ökar, precis som alla andra kostnader i samhället. Kostnadsökningen är ofta större än inflationen vilket gör att både leverantörskostnader och lönekostnader ökar. Så för att kunna bibehålla och förbättra vår service behöver vi helt enkelt täcka de kostnader vi har.

Stort underhållsbehov

Vårt bestånd har ett stort underhållsbehov och efter många år med låga hyror och även låga hyreshöjningar har vi halkat efter våra kollegor i branschen. Vi behöver helt enkelt mer pengar till underhåll. Mer om det kan du läsa här!

Ett välmående företag och en stark allmännytta

Utöver kostnadsökningar har vi krav på att vara affärsmässiga med en god avkastning. Det innebär att företaget mår bra, att vi kan fortsätta leverera bra bostäder långsiktigt och att vi kan vara med och bygga framtidens Växjö. Att allmännyttan står stark även i framtiden är en förutsättning för boendemöjligheter för alla.

För ytterligare ett perspektiv på årets hyreshöjning kan du läsa pressmeddelandet vi publicerade den 12 mars. Det hittar du här!

  • Google+