Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

27 jun, 2022 | Nyheter | Tips och tricks |

10 tips för en svalare lägenhet

Vid värmeböljor blir din lägenhet varmare än normalt. För vissa av oss kan hettan vara mycket besvärlig. 

Här har vi listat 10 tips som du kan ta till när du vill hålla värmen utanför din lägenhet. 

1. Stäng ute solen
Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen, så stänger du ute solens hetta. Se till att stänga alla fönster så snart solen når ditt hus och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Vänta sedan med att öppna fönstren till det är tillräckligt svalt att ha dem öppna hela natten.

2. Häng för lakan
Du kan också hänga ljusa lakan eller handdukar för fönstren om du sakner eller dina vanliga persiennerna inte räcker till.

3. Öppna upp
Sov med öppet fönster. Se till att alla innerdörrar är öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor, det gör att dagshettan inte lagras och att det går snabbare att få svalt på kvällen.

4. Fixa korsdrag
Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Se till att det är fördraget på södersidan och öppna upp dina fönster i lägenheten. En liten glipa räcker.

5. Blöt ner ett lakan
Om det ändå inte räcker att öppna fönstren, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom fönstret att kylas ner.

6. Använd fläkt
Koppla in en vanlig bordsfläkt och placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare.

7. För bra luftcirkulation
Se till så att ventilationsdon inte är övertäckta eller stängda samt att alla innerdörrar är öppna under dagen.

8. Fyll skål med is
Ordna "luftkonditionering" på egen hand. Fyll en grund skål med mycket is och ställ skålen framför en fläkt eller ett öppet fönster; i takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner.

9. Stäng av datorn
Stäng av alla värmekällor i bostaden. Undvik att använda spisen eller den vanliga ugnen, tills det är svalare framåt kvällen. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge.

10. Duscha kallt
Undvik all form av varmt vatten och ånga. Duscha inte varmt, diska inte och vänta med att tvätta och laga mat tills det blivit svalare.

  • Google+