Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

13 sep, 2020 | Nyheter | Tips och tricks |

Spindlar i lägenheten – så blir du av med dem

Du har säkert redan märkt av det, alla spindlar som plötsligt dyker upp både inomhus och utomhus. Fy attans kanske du känner, spindelinvasion! Men spindlarnas framfart hör årstiden till.

Hösten och sensommaren är parningsperiod för husspindeln, vår vanligaste spindel. Då ger sig hanarna ut för att hitta en hona att para sig med, det resulterar i att det är större risk att stöta på en spindel nu än under andra tider på året.

Vanligtvis störs man inte så värst mycket av spindlar, de håller sig mest på svalare och fuktigare platser som källare, vind och garage. Spindeln är inte ett skadedjur, utan tvärt om, en naturlig skadedjursbekämpare som äter flugor, silverfisk och andra skadedjur, så är det ingen brådska att bli av med dem. Däremot är det ju inte alls särskilt trevligt att plötsligt stå öga mot öga med en större husspindel.

Här är fem enkla tips för att bli av med spindlar i och utanför din lägenhet:

1. Pepparmint

Spindlar gillar inte pepparmint. Du kan placera tepåsar med pepparmint, där spindlarna brukar hålla till, så kommer de att ge sig av illa kvickt. Har du pepparmyntsolja hemma, stryka oljan tunt på golvlister och springor, där spindlarna kan ta sig in.

2. Cederträ

De flesta kryp och insekter gillar inte doften av cederträ och funkar även bra om du vill bli av med spindlar. Placera cederträringar eller cederträblock, där du ser att spindlarna brukar hålla till. Det finns även cederträolja som du kan stryka på tunt där du ser att spindlarna håller till.

3. Vinäger och citron

Spraya på utsatta ställen med lika delar vatten och vitvinsvinäger och husspindlarna är ett minne blott. Citron är också effektivt för att bli av med spindlar, gnid in citron på fönsterbrädan eller golvlisterna så flyr spindlarna. Eller använd rengöringsmedel med citrondoft.

4. Få bort andra insekter

Spindlar håller till där andra insekter finns. Plocka bort vissna löv och skräp från krukväxter - det kan nämligen locka till sig insekter som i sin tur drar till sig spindlar. Städa även på din täppa eller balkong, om du har någon. Ta bort löv och växter från väggen så håller du borta spindlar och andra insekter.

5. Skippa utomhusbelysningen

Insekter drar sig till ljus och har du riktiga problem med insekter och spindlar inomhus, kan du försöka mörklägga utomhus, genom att släcka utomhusbelysning och dra för gardinerna så att inomhus-belysningen inte lyser ut.

  • Google+