Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

8 jul, 2020 | Nyheter | Aktiviteter |

Kvartersfotboll är i full gång

I samarbete med Öster i Samhället är nu kvartersfotbollen i full gång. Vi kommer att hålla igång under hela sommaren och ända in på hösten.

Plats: Kråkan Vintervägen, Höstvägen, Alabastern Nydala/Araby, Hovshaga, Lassaskog

Tidsperiod: 15 tillfällen under vecka 26–30 i juni och juli samt 2 tillfällen under höstlovet i oktober

Bemanning: Fyra ledare och två A-lags spelare från ÖIS samt Växjöbostäders aktivitetsvärdar

För detaljerad information, följ #nattfotboll på Instagram 

 • Google+

7 jul, 2020 | Nyheter |

Aktiva vinnare med Boportalen

I slutet av maj släpptes Boportalen, tjänsten för dig som bor hos oss, där du enkelt hanterar dina boendeärenden.

Du som aktiverade dig före 28 juni fick möjligheten att vara med och tävla om en hyresfri månad. Genom att testa tjänsten serviceanmälan och sedan motivera varför just du skulle vinna var du med i tävlingen! Nu är en glad vinnare utsedd och meddelad per telefon den 7 juli. Vi delar även ut ett 2:a pris i form av ett presentkort från Växjö City. Dessa skickas ut till 20 hyresgäster under vecka 29. Så håll utkik i brevlådan! 

Aktivera dig

Genom att använda Boportalen kan du som hyresgäst bland annat se dina hyresavier, uppdatera dina kontaktuppgifter, göra serviceanmälningar, boka tvättid och mycket mer. Allt samlat på ett ställe och öppet dygnet runt! Boportalen kommer att utvecklas med fler funktioner och tjänster som kommer att underlätta din vardag. Genom Boportalen har du alltid nära till din hyresvärd. 

Aktivera dig nu

 • Google+

1 jul, 2020 | Nyheter |

VA-arbeten i stadsdelen Norr

I augusti fortsätter Växjö kommun arbetet med att renovera markledningar för dricksvatten i stadsdelen Norr. Arbetet utförs för att det även i fortsättningen ska finnas dricksvatten av bra kvalitet.

Etapp 1, det pågående förberedande arbetet i Gamla Norrvägen, beräknas vara klart i början av juli 2020.

Etapp 2 – från början av augusti till mitten av augusti 2020 – Förberedande arbete i korsningen Kristina Nilssons väg/Framnäsvägen.

Etapp 3 – från mitten av augusti till mitten av oktober 2020 – VA-arbete pågår längs Gamla Norrvägen, Framnäsvägen och Prebendevägen.

Påverkan under byggtiden

Arbetet innebär grävarbeten i gatan och det påverkar framkomligheten. Följ skyltningen i området och var extra uppmärksam i trafiken! I samband med omkopplingsarbeten behöver vattnet tillfälligt stängas av. Det betyder att du som bor eller arbetar på de berörda adresserna under korta perioder blir utan vatten.

Sms om störningar på vatten

För att informera om vattenavstängning kan kommuen använda sms. Läs mer på www.vaxjo.se/driftsms

När vattnet kommer tillbaka

Efter att vattnet har varit avstängt kan det vara missfärgat. Spola kallvatten några minuter så försvinner det. Vid frågor hänvisar vi till Växjö Kommun, via e-post: info@vaxjo.se eller telefon 0470-410 00 dagtid (kl 07.30-16.00) och 0470-77 78 99 övrig tid vid akut händelse (jourtelefon).

 • Google+

1 jul, 2020 | Nyheter |

Kommunens sms-tjänst för information om vatten

Ibland behöver kommunen tillfälligt stänga av vattnet, till exempel för underhållsarbete på VA-ledningar eller om det blir en vattenläcka. På kommunens webbplats kan du se aktuella störningar för kommunalt vatten och avlopp.

Du som är skriven i Växjö kommun och har en mobiltelefon som är registrerad på samma adress, får automatiskt sms om något inträffar med vattnet i ditt område. Sms kan skickas ut oavsett tid på dygnet. 

Vanliga frågor och svar finns på www.vaxjo.se/driftsms (länk till kommunens webbbplats, öppnas i nytt fönster).

Du kan också kontakta Växjö kommun via telefon 0470-410 00 eller info@vaxjo.se 

> Sms-tjänst för information om vatten (informationsbrev från kommunen, pdf, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

26 jun, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Så här känner du igen oss!

Hos oss på Växjöbostäder arbetar drygt 100 medarbetare och många av oss rör sig regelbundet ute i våra områden. För oss är det viktigt att du känner igen oss och på så vis kan känna dig trygg i att det är vi som är och åtgärdar något. Här kan du se och läsa HUR du känner igen oss och våra entreprenörer!

Våra bilar

Våra bilar är vita och har alltid vår logotyp synlig på båda sidor. Ser du en sådan vet du att någon från Växjöbostäder är och jobbar i närheten.

Våra kläder

Det bästa och enklaste sättet att känna igen oss på, är att vi har likadana kläder. Alla våra arbetskläder har vår logotyp. Bland annat har vi svarta jackor, tröjor, t-shirts och byxor med vår logotyp. När det är lite kyligt kan du även ser oss med vår fina mössa på huvudet, eller en keps när solen kikar fram.

Våra entreprenörer

Även våra entreprenörer har några bra kännetecken. För vi vill att du ska känna dig precis lika trygg med våra entreprenörer som med oss. Förutom att deras egna logotyp finns synlig på deras bilar är de utrustade med en skylt med vår logotyp som säger: Vi arbetar på uppdrag av Växjöbostäder. Det kan till exempel se ut så här:

ID-bricka

Den som besöker din lägenhet, oavsett om det är vi på Växjöbostäder eller våra entreprenörer, ska alltid kunna identifiera sig med ett ID-bricka. Allt för att du ska vara trygg i och omkring din bostad. Om du är osäker, kontakta Kundcenter innan du släpper in någon i din lägenhet

 • Google+

25 jun, 2020 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev juni 2020

I vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information på ett enkelt och tillgängligt sätt. 

> Välkommen hem | Nyhetsbrev juni 2020 (länk till nyhetsbrev, öppnas i nytt fönster)

Har du inte fått nyhetsbrevet till din e-post? Har vi rätt e-postadress till dig?

Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Boportalen, du kan även skicka e-post till info@vaxjobostader.se eller ringa till kundcenter 0470-59 90 00.

 • Google+

24 jun, 2020 | Nyheter |

Den 8 september blir ditt tv-utbud helt digitalt

Nu moderniserar Com Hem tv-erbjudandet till 1,6 miljoner Com Hem-hushåll. Den 8 september 2020 övergår de till att sända tv-kanaler med bättre kvalitet helt digitalt och de analoga kanalerna (inkl. FM-radio via tv-uttaget) utgår.

I och med tv-digitaliseringen skapar Com Hem även förutsättningarna för framtidens streaming och play-tjänster. Du får ett nytt tv-utbud och tillgång till tjänsten Comhem Play för att se de flesta digitala kanaler i ditt digitala grundutbud på din mobil, surfplatta eller dator.

Byt till digital-tv redan idag

Idag tittar många redan digitalt och behöver inte göra någon ändring. Vill du veta redan idag om du tittar digitalt kan du leta upp Com Hem-kanalen. Den visas bara digitalt och finns oftast på kanalplats 777.

Om du fortfarande tittar på analoga tv-sändningar behöver du byta till digital-tv. Det görs oftast genom att ändra källan på din tv med hjälp av fjärrkontrollen. Eftersom tv-apparater fungerar olika, är det enklast för dig att läsa din bruksanvisning eller kontakta din tv-tillverkare eller tv-återförsäljare direkt om du har frågor om hur du ställer om just din tv.

Information om hur du redan nu kan ändra din tv till digital-tv (pdf,1 MB, öppnas i nytt fönster)

På Com Hems webbplats finns tydliga instruktioner hur du ställer in din tv.

> Snart blir ditt tv-utbud helt digitalt (länk till Com Hems webbplats, öppnas i nytt fönster)

Om din tv inte visar digital-tv

I bruksanvisningen till din tv kan du få information om du kan ställa in digital-tv. Du kan även sök efter din tv på www.comhem.se/kolla-din-tv. Om du har testat att byta källa och göra en kanalsökning men inte får in digital-tv kan din tv vara för gammal, då behöver du komplettera med en digitalbox för att se digital-tv.

Beställ digitalbox – så gör du

Om din tv är för gammal behöver du byta till en nyare eller komplettera med en digitalbox. Digitalboxen beställer du, utan kostnad, genom oss på Växjöbostäder. Skicka e-post till info@vaxjobostader.se eller ring Kundcenter på 0470-59 90 00. Ange din adress och ett mobilnummer för paketavisering. Digitalboxen skickas sedan till ditt närmsta utlämningsställe.

Tips! Behöver du en box? Beställ den så snart som möjligt så att du hinner få den i god tid.

Hur vet jag om jag tittar analogt?

Ser du en informationstext på dina kanaler från mitten av augusti tittar du analogt och behöver ändra inställningar så att den försvinner.

Har du frågor?

Har du frågor om digital-tv, kanalutbud eller ditt tv-abonnemang kontaktar du kundservice på Com Hem, telefon 90 222.

Du kan även läsa mer på Com Hems webbplats www.comhem.se/digitalisering. Observera att under rubriken Har du en äldre tv, om hur du beställer en digitalbox, inte gäller för dig som är hyresgäst hos oss på Växjöbostäder. Se info ovan Beställ digitalbox - så gör du, för instruktioner.

Kom ihåg att ändra till digital-tv i god tid innan de analoga kanalerna utgår den 8 september.

 • Google+

22 jun, 2020 | Nyheter |

Trädnedtagning pågår

Ett antal träd kommer att tas sågas ned vid våra områden i centrum. Träden är antingen skadade och mer eller mindre döda. 

De flesta av träden som tas ned finns längs Liedbergsgatan och Mörners väg, vid kvarteret Kråkan. Ett fåtal finns vid Lassaskog och även några på Nydalavägen. De träd som tas ned är märkta med rosa sprayfärg.

Ersättningsträd kommer att planteras under senhösten

Nedtagningen sker mellan måndag 22 juni och onsdag 24 juni.

 • Google+

17 jun, 2020 | Nyheter | Aktiviteter |

Odla tillsammans

Vi fortsätter med odling i våra bostadsområden för tredje året i rad. Eftersom intresset och populariteten har ökat från hyresgästernas sida så utökar vi från ett till fyra områden. Detta för att fler ska få möjligheten att delta och känna gemenskap vid dessa sociala mötesplatser. Här kan människor i olika åldrar och med olika bakgrund mötas samt dela kunskaper och upplevelser med varandra. Odlingen bidrar på ett naturligt sätt till att skapa tillhörighet och trygghet mellan människor som bor i samma område.

”Vi vill göra odling mer tillgängligt för flera och
tillsammans skapa en rofylld och givande mötesplats”

Genom odlingslek ökar barnens intresse för odling och möter frågor och nyfikenhet kring hur olika växter fungerar. Precis som människan har växter unika behov och behöver bli omhändertagna för att växa och inte vissna. Ett bra sätt att även lära barnen var maten kommer ifrån, att äta grönsaker som man själv vattnat och lära sig att ta hand om sin miljö.

Platser och tider för organiserad odling

Kråkan - odlingslek från juni till september
Måndagar kl 14.00-16.00

Själakoret - odlingslek från juni till september
Torsdagar klockan 14.00-16.00 

Tallgården från maj till september
Tisdagar klockan 14.00 - 16.00

Romalyckan - Odla lyckan från maj till september

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Adela på telefon 0470-59 90 00.


Fakta om aktiviteten

Odlingen började 2018 under benämningen Odla Kompis, som är ett integrationsprojekt med rötter i flera städer och i olika regier. 2019 döptes projektet om till Odla Lyckan för att bättre smälta in i platsen Romalyckan, där det är placerat.

 • Google+

17 jun, 2020 | Nyheter | Aktiviteter |

Gårdsmusik för att sprida glädje och gemenskap

Under två veckor kommer vi, i samarbete med Musik i Syd, att erbjuda gårdsmusik vid flera av våra bostadsområden. Satsningen görs för att sprida glädje och gemenskap i dessa tider, då social distansering gäller och musiken kan på många sätt minska känslan av isolering och ensamhet för en stund.

Du kan lyssna på musiken i hemmiljö och på så sätt känna delaktighet i en kulturell upplevelse tillsammans med grannar och musiker trots avståndet. Du kan i första hand lyssna på musiken från balkongen, uteplatsen eller från ett fönster men det går bra att lyssna från gården om man håller avstånd till varandra. De som passerar förbi är självklart välkomna att stanna.

Spelprogram

Musica Vitae

Torsdag 25 juni         

 • 13.30 Tallgården - Hjalmar Petris väg 2, 352 47 Växjö
 • 15:00 Lassaskog - Seminarievägen 23
 • 17.00 Romalyckan - Furutåvägen 27

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar stråkmusikerna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer.

Anders Larsson

Måndag 29 juni       

 • 13.00 Graniten - Mörners väg 76
 • 14:30 Förvaltningskontoret - Islandsvägen 8
 • 15.30 Hovs skola - Vingavägen 18 
 • 17.00 Trapphuset - Vallmästarevägen 125 

Tisdag 30 juni

 • 11.00 Kråkan - Vintervägen 20
 • 13.00 Hovskulle - Ringbergsvägen 3- 5
 • 14.30 Växjöbostäders förvaltningskontor - Smedsvängen 74
 • 16.00 Själakoret - Stora gräsmattan innanför Kristina Nilsons väg 7

Temat för spelningen är Elvis, Tommy Steele och jag, där musikern Anders Larsson pratar och sjunger från ikonerna Elvis Presley och Tommy Steeles repertoarer med en fin blandning av svenska och engelska hits från 50- och 60-talen. Sväng med i takterna och rör på höfterna - om du vågar?

Laif Carr

Onsdag 1 juli       

 • 13.00 Päronet - Frövägen 13 
 • 15.00 Annegärde - Alegatan 24 
 • 17.00 Portvakten 1 -  Emil Lindells väg 26

Torsdag 2 juli        

 • 11.00 Hästhagen - Furutåvägen 34
 • 13.00 Blåsbälgen - Smedsvängen 11
 • 14.00 Stockholm - Slåttervägen 39
 • 16.00 Harven - Plogvägen 43

Riksspelman Laif Carr bjuder på trallvänlig musik och instrumenten varieras efter humör och behov: fiol, durspel, såg, munspel och mungiga. Visor, polkor, valser och skillingtryck – allt framfört med närvaro och schwung! Så, sjung med!

 • Google+

15 jun, 2020 | Nyheter | Aktiviteter |

Nu är vi igång! #sommarmedväxjöbostäder

Välkommen till en fantastisk sommar med oss på Växjöbostäder. Tillsammans ser vi till att sprida glädje och gemenskap i våra områden. Alla är välkomna, oavsett ålder!

Sommar i kv Kråkan 
15 juni - 22 juli
Måndagar, onsdagar och torsdagar klockan 14-17

Sommar i kv Romavallen 
16 juni - 22 juli 
Tisdagar, onsdagar och fredagar klockan 14-20.30.

Sommar i kv Själakoret 
16 juni - 21 juli 
Tisdagar och torsdagar klockan 14-17. 

Sommar på Tallgården 
13 juli - 21 juli 
Måndagar, tisdagar och fredagar klockan 14-17. 

Sommar med mobila teamet

Vårt mobila team fyller ”sommarbilen” med roliga grejer så som bollar, kubb och andra aktiviteter. Vi rullar runt och besöker våra bostadsområden och stannar ca en timme. Vi kommer gärna tillbaka om det finns intresse för lek och aktiviteter, säg till när vi är på plats eller meddela oss på instagram Växjöbostäder och #sommarmedväxjöbostäder. 

15 juni - 10 juli
Måndagar, tisdagar och fredagar klockan 14-17

Följ oss #sommarmedväxjöbostäder

Följ oss på vårt instagramkonto Växjöbostäder och önska aktiviteter med #sommarmedväxjöbostäder

 • Google+

12 jun, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Bättre koll på städning med signering

Våra trapphus och tvättstugor städas regelbundet. Sedan årsskiftet kan du som hyresgäst se när den senaste städningen är utförd genom signeringslappar, och då även ha koll på när nästa städning kommer att göras.

Städning av våra trapphus och tvättstugor utförs regelbundet, en gång varje vecka. I trapphus med hiss städas det på entréplan och i hissen två gånger varje vecka. Sedan årsskiftet signeras den senaste städningen i trapphus och tvättstugor. Signeringen finns vid informationstavlan i trapphus samt innanför entré till tvättstugor. Där står det tydligt när den senaste städningen gjordes.

Signeringslapparna är framtagna efter synpunkter i hyresgästenkäten för att på så sätt förbättra städningen och säkerställa att städningen görs regelbundet. Vi har fått hjälp av engagerade hyresgäster i ett antal kvarter där vi testat signering vilket resulterade i att vi infört signeringslappar i alla våra trapphus och tvättstugor. Mer om det kan du läsa i vår webbnyhet från 2019.09.23.

> Hyresgäster engagerade för bättre trapphusstädning

Ständiga förbättringar

Vi arbetar ständigt för att förbättra boendemiljön, både inomhus och utomhus. Kom ihåg att meddela oss om du ser något som vi behöver justera eller åtgärda, så att alla våra miljöer är välkomnande.

Genom att delta i vår enkät som kommer varje år hjälper du oss ytterligare att förbättra ditt boende. Att tydliggöra när städningen är utförd är förslag som vi fått till oss i hyresgästenkäten och har bidragit till denna förbättring. Tack! 

Ta gärna del av fler förbättringar vi utfört utifrån de svar och synpunkter vi får från hyresgästenkäten och när du som hyregäst hört av dig med kloka tankar och idéer för just ett bättre boende.

> För ett bättre boende (länk till webbsidan)

 • Google+

11 jun, 2020 | Nyheter |

Boplats hanteras av Växjö kommun

Med anledning av artikel ”En fakturamiss drabbar tusentals kunder hos Boplats” som publicerades i Smålandsposten, torsdag 11 juni 2020.

Den kommunala bostadskön Boplats Växjö hanteras av Växjö kommun och inte av någon av de kommunala fastighetsbolagen, så verksamheten som beskrivs i texten har inget med Växjöbostäder eller vårt kundcenter att göra.

Vi vill därmed vara tydliga mot våra kommuninvånare som står i bostadskö och vi har även kontaktat Smålandsposten och påtalat detta. Vi vill inte bidra till att någon missuppfattning sprids om vilken verksamhet som vi ansvarar för.

 • Google+

3 jun, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende | Aktiviteter |

Snart är vi igång #sommarmedväxjöbostäder

Välkommen till en fantastisk sommar med oss på Växjöbostäder. Tillsammans ser vi till att sprida glädje och gemenskap i våra områden. Alla är välkomna, oavsett ålder!

Sommar i kv Kråkan 
15 juni - 22 juli
Måndagar, onsdagar och torsdagar klockan 14-17

Sommar i kv Romavallen 
16 juni - 22 juli 
Tisdagar, onsdagar och fredagar klockan 14-20.30.

Sommar i kv Själakoret 
16 juni - 21 juli 
Tisdagar och torsdagar klockan 14-17. 

Sommar på Tallgården 
13 juli - 21 juli 
Måndagar, tisdagar och fredagar klockan 14-17. 

Sommar med mobila teamet

Vårt mobila team fyller ”sommarbilen” med roliga grejer så som bollar, kubb och andra aktiviteter. Vi rullar runt och besöker våra bostadsområden och stannar ca en timme. Vi kommer gärna tillbaka om det finns intresse för lek och aktiviteter, säg till när vi är på plats eller meddela oss på instagram Växjöbostäder och #sommarmedväxjöbostäder. 

15 juni - 10 juli
Måndagar, tisdagar och fredagar klockan 14-17

Följ oss #sommarmedväxjöbostäder

Följ oss på vårt instagramkonto Växjöbostäder och önska aktiviteter med #sommarmedväxjöbostäder

 • Google+

2 jun, 2020 | Nyheter |

Dags för sommarblommor och häckklippning

Nu står sommaren i full grönska och vi längtar som aldrig förr efter att njuta av sköna dagar utomhus. I våra områden påbörjas nu häckklippning och utplantering av sommarblommor.

Det är mycket som inte är detsamma just nu. Att vistas utomhus i grönskande och blommande utemiljöer, på egen hand eller tillsammans med andra, är njutfullt och även ett ansvarsfullt sätt att umgås. I våra områden påbörjas nu häckklippning och planteringarna får fina sommarblommor från Lundens växthus i Ormeshaga.

Ta hand om din uteplats

Det växer och frodas i alla utemiljöer. Det gäller all växtlighet i våra områden, såsom häckar, träd, blommor och gräs, men även ogräs. För dig med egen uteplats, täppa eller odlingslott ​som tillhör din marklägenhet finns riktlinjer för hur du tar hand om uteplatsen på bästa sätt.

>> Riktlinjer för din uteplats (länk till pdf, öppnas i nytt fönster)

Har du en häck runt din uteplats? Då är det dags att även klippa den.

>> Så sköter du om din häck (länk till webbsida)

Här hittar du tips om hur du kan göra mysigare på din balkong eller uteplats, och vad som kan vara bra att tänka på om du ska grilla:

>> Balkong och uteplats (länk till webbsida)

Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta vårt kundcenter på telefon 0470-59 90 00 eller e-post: info@vaxjobostader.se

Ha en riktigt skön sommar!

 • Google+

29 maj, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Utemiljöer för gemenskap och trivsel

Vi har fått in önskemål via vår årliga hyresgästenkät, om att byta ut eller placera nya bänkar och bord i våra bostadsområden. Nu har vi lagt nya stenplattor i de områden som var i störst behov och hoppas att du som bor där kommer att använda och uppskatta de utemöbler som vi har placerat där.Sandstenen

De områden som vi prioriterade denna omgång var i kvarteret Älvkvarnen på Hälsovägen, där vi har satt dit en grill och vi kan med glädje se att den har blivit använd. Skogsnäsvägen och Islandsvägen (i kvarteret Sandstenen) har fått nya möbler och Tomtebostigen (kvarteret Skiffern) likaså samt även Golfrundan i kvarteret Golfbollen.

Tillsammans med dig vill vi skapa trivsamma rum utomhus, där det är naturligt att umgås, grilla eller bara vila benen en stund. I dessa tider då vi uppmanas att hålla avstånd och du vill undvika att bjuda hem släkt och vänner, kan din utemiljö bli en bra plats att ändå kunna umgås på tryggt avstånd. Vi vill skapa och bibehålla gemensamma ytor att kunna sitta på men också uppmuntra till lek, spel, m.m. då vi vill att du ska trivas i ditt område.

Ständiga förbättringar
Vi arbetSkiffernar ständigt för att förbättra utemiljön, genom upprustning av befintliga möbler och utrustning eller genom nyinköp. Kom ihåg att meddela oss om du ser något som vi behöver justera eller åtgärda, så att miljöerna är välkomnande och användbara. Du har lämnat synpunkter i hyresgästenkäten som har bidragit till denna förbättring. Tack!  

Här kan du läsa mer om de förbättringar som vi har gjort efter dina synpunkter som framkommit i hyresgästenkäten.

> För ett bättre boende

 • Google+

25 maj, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Välkommen till Boportalen.

Nu lanserar vi Boportalen, ett helt nytt system som ersätter Mina sidor. Som hyresgäst har du nu tillgång till ett mycket bättre och enklare system. Du kan bland annat se dina avtal och hitta dina hyresavier, boka tvättstuga (om du är ansluten till Aptus) och även göra serviceanmälan. Allt samlat på ett ställe och öppet dygnet runt. Med en helt ny design och nya funktioner kommer Boportalen att förenkla ditt boende hos oss på Växjöbostäder.

Möjligheternas boende

Vår nya boportal är unik. Den kommer att hjälpa dig att utföra tjänster enklare och smidigare, anpassat för dig och ditt boende. Vi börjar med enkla och praktiska funktioner och stegvis kommer portalen att fyllas med fler funktioner och tjänster. Ett första steg mot ett enklare boende. 

Vi lägger nu grunden för en smartare vardag

På Boportalen gör du nu det som du tidigare gjorde på Mina sidor. På Boportalen finns flera nya och praktiska funktioner som kommer förenkla din vardag och ditt boende hos oss. 

Aktivera dig och tävla om en hyresfri månad

För att få åtkomst till portalen behöver du först aktivera ditt konto, det gör du enkelt med din e-post som du har registrerad hos oss.

Aktivera dig senast den 20 juni - då kan du vara med i vår tävling och vinna en hyresfri månad! 

När du loggar in första gången kommer du att gå igenom några enkla steg. Bland annat se så att dina kontaktuppgifter stämmer. Följ instruktionerna du får på skärmen så är du snart redo att logga in. 

Aktivera ditt konto

► Film om Boportalen

Frågor och svar om Boportalen


Använd någon av följande webbläsare när du loggar in i Boportalen:

 • Edge (allra bäst i den senaste versionen https://www.microsoft.com/sv-se/edge)
 • Google Chrome
 • Firefox
 • Safari 
 • Google+

20 maj, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Din sista hyresavi på papper är nu skickad

Nu har sista omgången med pappersfakturor lämnat Växjöbostäder. Om du fick den senaste fakturan har du också fått utförlig information om hur du går tillväga för att välja ett nytt betalsätt. Det finns ett sätt som passar alla - och det är enkelt att byta. Här har vi samlat all information du behöver.

Tillsammans sparar vi tryck, kuvert och frakt för 2 806 pappersavier!

Vi behöver alla hjälpas åt för att minska påverkan på miljön. Ett sätt för oss att komma närmare våra miljömål är att omvandla 2 806 pappersavier som vi skickar idag, till digitala betalningar. Därför slutar vi nu att skicka din hyresavi på papper. Du behöver därför välja ett nytt betalsätt.

Välj det betalsätt som passar dig bäst

Autogiro, e-faktura eller e-postfaktura? Låt oss hjälpa dig reda ut begreppen och hjälpa dig till rätt val.

Ps. Om du inte gör något val hittar du dina hyresavier på Mina sidor.

Autogiro - låt hyran sköta sig själv!

 • Pengarna dras automatiskt på rätt dag
 • Slipp OCR-nummer och förfallodagar
 • Det enda du behöver ha koll på är att det finns pengar på ditt konto

Ansök:

E-faktura - smidigt direkt i internetbanken

 • Överblick över din betalning och fakturor i internetbanken
 • Allt förifyllt - du behöver bara signera
 • Notifikation i internetbanken som påminner dig om betalning
 • Går att kombinera med autogiro
 • Anslut direkt i din internetbank

E-postfaktura

Vill du ha din hyresavi till din mail så väljer du e-postfaktura. Maila info@vaxjobostader.se och ange ditt kundnummer och vilken mailadress hyresavin ska skickas till.

Har du Kivra?

I Kivra kan du få brev från företag och myndigheter digitalt, vilket är både smidigt och miljövänligt. Ny avi kommer endast vid beloppsförändring. Det går dessutom utmärkt att kombinera med autogiro. Anmälan till autogiro gör du enligt ovan.

Vill du ha hjälp?

Vi finns här och hjälper dig gärna att komma igång med ditt nya betalsätt. Ring oss på 0470-59 90 00.

Här kan du läsa allt om din hyra!

 • Google+

17 maj, 2020 | Nyheter |

Använder du gasolgrill?

Om du grillar med gasolgrill, tänk då på att det finns regler för hur du ska förvara dina gasolbehållare. Dett gäller för dig som bor i flerbostadshus:

 • Du får förvara max två gasolbehållare med volym mindre än 5 liter (blå campingbehållare).
 • Förvaring av gasolbehållare sker lämpligast på balkongen, balkongen får inte vara inglasad.
 • Förvaring på vind, i källarförråd och flerbilsgarage är förbjudet.
 • Gasolbehållare får inte förvaras i kylskåp, svalskåp eller frysskåp.

Information om gasol och andra brandfarliga vätskor på Värends Räddningstjänst webbplats 

Fler tips för din balkong och uteplats

 • Google+

14 maj, 2020 | För ett bättre boende |

Hej! Det är jag som har varit hos dig!

I vår årliga enkät får vi många bra förslag på saker som vi kan utveckla eller förändra. En konkret förbättring som vi har gjort, är att lämna ett meddelande efter oss då vi har gjort ett arbete i din lägenhet eller när vi har ringt på din dörr och du inte har varit hemma.

Vi och våra entreprenörer lämnar då en hälsning med en personlig signatur, för att visa att vi har varit på plats och genomfört efterfrågat eller planerat arbete eller sökt dig i ditt hem. Då vi genomför ett byte av ett trasigt handtag kan det vara enkelt för dig som hyresgäst att se detta arbete när du kommer hem men om vi gjort en kontroll av ventilation, är det svårare för dig som hyresgäst att veta om vi har varit på plats i din lägenhet eller inte. Då blir kortet ett bevis på att vi har gjort jobbet.  

Du har framfört förslag som lett till denna lösning och din åsikt är viktig för oss! Fortsätt att bidra med dina synpunkter så att vi tillsammans kan skapa och arbeta för ett bättre boende.

Här kan du läsa mer om de förbättringar som vi har gjort efter dina synpunkter som framkommit i hyresgästenkäten

> För ett bättre boende

 • Google+

13 maj, 2020 | Nyheter | Tips och tricks |

Grillsäsongen är här

Visst är det härligt när grilldoften sprider sig och människor är i rörelse. Här får du tips och ordningsregler vad du ska tänka på om du grillar i ditt bostadsområde:

 • Vid grillning på balkong är det endast tillåtet med elgrill.
 • Bor du på markplan kan du använda kol-, engångs- och gasolgrill. Grillen ska placeras minst sex (6) meter ut från väggen.
 • Använd gärna en elektrisk grilltändare som läggs i kolen så osar det inte från tändvätskan.
 • En engångsgrill ska placeras på icke brännbart underlag och släckas med stora mängder vatten.
 • Visa hänsyn till dina grannar när du grillar. För visst luktar det gott, men kanske inte för alla.

Att grilla är trevligt men se även upp med risken för brännskador och bränder.

Här kan du läsa mer om säker grillning (länk till Värends Räddningstjänst webbplats)

Fler tips för din balkong och uteplats hittar du här

 • Google+

30 apr, 2020 | Nyheter |

Planerade arbeten i våra fastigheter anpassas pga corona

På Växjöbostäder fortsätter vi att utföra myndighetskontroller, underhåll m.m. i våra fastigheter och bidra till att handel och köp av tjänster kan upprätthållas i samhället under coronakrisen. Vi genomför planerade arbeten så länge Folkhälsomyndighetens riktlinjer tillåter detta.  

Vi säkerställer att vi har frisk personal som jobbar och håller en tät dialog med både entreprenörer och våra hyresgäster, för att genomföra detta på ett tryggt och säkert sätt. Här är några exempel på arbeten som vi eller våra entreprenörer utför i vårt fastighetsbestånd just nu.

Vi genomför obligatorisk ventilationskontroll (OVK) i ett antal utvalda fastigheter, som vi enligt myndighetskrav är ålagda att kontrollera. Vi mäter luftflöden och säkerställer därmed att ventilationen fungerar som den ska i fastigheten och i lägenheter. Vid kontrollen passar vi även på att byta filter hos hyresgästerna. 

Vår entreprenör Electrolux genomför byte av vitvaror i några av våra lägenheter. För att begränsa och minska risken för smittspridning av coronaviruset ber vi hyresgäster att kontakta Electrolux om symptom på luftvägsinfektion (såsom hosta, feber, snuva, halsont) finns i hushållet. Bytet kommer då att ske vid ett annat tillfälle. Kontaktuppgifter till Electrolux finns i påminnelsen som skickas ut veckan innan bytet ska ske.  

Vi tar självklart hänsyn till den oro som råder och det är viktigt att vi alla hjälps åt och tar vårt samhällsansvar. De hyresgäster som av olika anledningar känner oro vid vårt besök, ber vi i första hand att ta lite frisk luft ute på balkongen eller uteplatsen, ta en kortare promenad eller gå in i ett annat rum under tiden vi är i lägenheten. 

 • Google+

28 apr, 2020 | Nyheter |

Dags att vårstäda förrådet!

Är ditt förråd fyllt till brädden och höjden? Äger du alldeles för mycket saker och rensar alldeles för sällan? Är det kallt och fuktigt? Här ger vi tips till bra förvaring i ditt förråd.

Rensa

Vill du få till en bra extra förvaring i ditt förråd så behöver du göra dig av med saker som du aldrig kommer att använda. Minnessaker då tänker du? Sätt en gräns för hur många lådor med minnessaker du kan tillåta dig att ha.

Märk lådorna och placera efter innehåll

När du har rensat kategoriserar du dina lådor och gruppera dem. Märka upp dem ordentligt så att du lätt kan ta reda på vad som finns i varje låda. Förvara dina saker i flyttlådor eller i genomskinliga plastlådor. Fördelen med plastlådor är att du ser innehållet i dem.

Ställ det som hör ihop intill varandra. Kartonger med julsaker ska stå på samma ställe, sporttillbehör på samma ställe osv.

Ställ det du behöver komma åt oftast så lättillgängligt som möjligt. Exempelvis säsongsförvaring närmast dörren och minnen förvaras längst in.

Inred med hyllor

För att du ska kunna komma åt lådor som står längst ner är en smart lösning att inreda med hyllor som du kan ställa lådor och kartonger på. På så sätt kan du lätt komma åt dem alla. Du minskar även risken för att fukt från golvet förstör dina saker.

För att förvara mindre saker kan du med fördel inreda med byråer i vilka du kan lägga saker.

Nyttja väggarna och ha bra belysning

Tänk på att nyttja väggar och tak där du kan hänga upp saker med s-krokar och i stänger.

För att kunna se dina saker är det viktigt med bra belysning. Om det inte finns bra takbelysning i ditt förråd, investera i batteridriven extra belysning. Det kommer att bespara dig tid och irritation.

Var försiktig med vad du förvarar i ditt förråd

Inreder du förrådet enligt ovanstående tips så kan du avlasta ditt hem från saker som behöver förvaras. Men tänk på följande:

 • Temperaturväxlingar och luftfuktighet, så att de saker som du förvarar tål det.
 • Är förrådet kallt och fuktigt är plastlådor att föredra.
 • Om du förvarar textiler, som exempelvis gardiner och kläder, i förrådet packa då i vakuumpåsar så att malen, fukt samt mögelangrepp och dålig lukt håller sig borta.
 • Även om vinds- och förrådsutrymmen omfattas av hemförsäkring så täcker den inte alltid stöldbegärlig egendom, som exempelvis värdefull konst, antika föremål eller ny elektronik.
 • Det är även värt att tänka efter vilka saker som har affektionsvärde för en själv, som foton exempelvis. Dessa kan ha större värde än vad hemförsäkringen täcker.
 • Brandfarliga varor ska inte förvaras i förrådet.
 • Var noga med hur du förvarar dina saker då vi inte kan garantera hur de påverkas av temperaturskillnader. Växjöbostäder ersätter inte för eventuella mögelangrepp i kallföråd.

Bilden är inspiration från IKEA.

 • Google+

23 apr, 2020 | Nyheter |

Eldningsförbud

Efter än längre tid med uteblivet regn har risken för skogsbrand i länet ökat markant. Prognosen från SMHI visar inte någon förändring i närtid. Länsstyrelsen har därför beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län från klockan 14.00 den 23 april 2020 och tills vidare.

Eldningsförbudet medför att eldning och grillning i skog och mark inte är tillåten utanför sammanhållen bebyggelse på annat än fasta grillplatser. Eldningsförbudet hindrar inte grillning i till exempel vanliga trädgårdsgrillar på egen tomt.

På Länsstyrelsen Kronobergs webbplats kan du läsa mer om vad förbudet innebär

Bor du hos oss får du gärna grilla! Se bara till att följa de regler som finns och visa hänsyn till dina grannar.

Tips, trix och ordningsregler hittar du här på vår hemsida!

 • Google+

23 apr, 2020 | Nyheter |

Växjöbostäders års- och hållbarhetsredovisning 2019

Vår års- och hållbarhetsredovisning för 2019 är nu publicerad!

Här kan du läsa om vårt ekonomiska resultat för verksamhetsåret 2019 men även om de många satsningar och aktiviteter vi utfört under året och hur vi verkar för ett hållbart samhälle.

Ta del av hela års- och hållbarhetsredovisningen 2019 här (pdf, öppnas i ett nytt fönster)

 • Google+

16 apr, 2020 | Nyheter |

Gräsbrandrisk under våren

Beroende på väderläget finns det under våren en risk för gräsbränder. Vanligen börjar risken för gräsbränder under februari i södra Sverige och avslutas i juni i norr.

Det är det torra fjolårsgräset som kan sätta fyr. När det blir soligt igen kan risken för gräsbränder ändras snabbt. Det är vårens sol och vind som gör att det torra fjolårsgräset blir lättantändligt.

Var därför extra försiktig om du grillar i skog och mark, använd avsedda platser för grillning. Tänk även på att inte slänga cigarettfimpar i naturen.

 • Google+

16 apr, 2020 | Nyheter |

Är du orolig för att din granne far illa? Du kan hjälpa till att påverka situationen.

Kristider, som till exempel den pågående coronapandemin, kan göra att personer som lever i utsatthet eller med våld i nära relation blir extra utsatta. Orsaken är att det naturliga sociala nätverket begränsas. Det är därför extra viktigt att veta hur du som granne ska agera och vart du kan vända dig för hjälp.❤️ 

Är du orolig för att din granne far illa? Du kan hjälpa till att påverka situationen.

Om du känner oro

Ring på dörren
Fråga hur det står till. Ta hjälp av andra grannar om det behövs för att skapa en ökad trygghet.

Kontakta Växjöbostäder
Ring 0470-59 90 00 vi kan förmedla ärendet vidare till rätt instans. 

Vid pågående våld

Ring polisen 112
Vid akuta eller hotfulla situationer gör du alltid detta först.

Knacka på dörren
Du behöver inte stå kvar, att knacka på kan räcka för att avbryta våldet och du har visat att grannar uppmärksammat situationen.

 • Google+

31 mar, 2020 | Nyheter |

Coronaviruset - så jobbar vi för att minska smittspridning

Information about the coronavirus and covid-19 in other lanuages, see links below.

Vi följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och covid-19 och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det gör att vi vidtar en del försiktighetsåtgärder i ditt personliga möte med oss. För din och för vår skull.

Vi hjälper dig gärna

Behöver du något åtgärdat i din lägenhet? Friska medarbetare utför som vanligt ärenden hos friska hyresgäster. Vårt Kundcenter är öppet som vanligt och svarar gärna på dina frågor eller funderingar via info@vaxjobostader.se eller telefon 0470-59 90 00.

Om du eller någon i hushållet har förkylningssymptom, vänligen avvakta med din felanmälan tills ni inte längre känner av några symptom plus 48 timmar. För din och för vår skull.

Besöka vårt Kundcenter

Du är självklart välkommen till vårt Kundcenter. Om du har förkylningssymtom, ska du enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer stanna hemma och undvika att träffa andra. Har du hosta, feber, snuva eller halsont får du därför inte vistas i våra lokaler.

Till dig som ska hämta eller lämna nycklar vid månadsskiftet

Vi har många besökare till vårt kundcenter när det är månadsskifte. Vi ber dig därför ta del av nedan innan ditt besök på Hejaregatan 10 B.

 • Vi begränsar antalet personer i vårt Kundcenter. Vid eventuell köbildning kommer vi att slussa in och ut dig som är besökare. Det kan innebära att du får stå utomhus och invänta din tur.
 • Vi ger dig kort information i samband med att du hämtar dina nycklar. Har du frågor eller funderingar, exempelvis gällande besiktningsprotokoll och underhållsåtgärder efter ditt besök är du alltid välkommen att kontakta oss via e-post info@vaxjobostader.se eller 0470-59 90 00.
 • Vänligen ha din legitimation redo för snabbare hantering och kortare väntetid.

Om du har förkylningssymtom

 • Har du milda förkylningssymptom hänvisar vi som ett undantag för nyckelhantering, till vår utlämningslucka som du hittar runt hörnet, till höger om vår huvudentré.
 • Har du uppenbara förkylningssymptom uppmanar vi dig att be någon i din närhet att lämna in eller hämta ut dina nycklar med hjälp av en fullmakt. Personen ska kunna uppvisa en undertecknad fullmakt tillsammans med din legitimation (eller en kopia av denna) samt sin egen legitimation. Fullmakten ska innehålla vad fullmakten innefattar, ditt namn, personens namn och era personnummer, samt era underskrifter.

Utökade städrutiner av allmänna utrymmen

Städrutinerna har utökats med desinficering i allmänna utrymmen. Läs mer här.


Här hittar du mer information från bland annat ansvariga myndigheter / Follow the links to find more information in other languages

Folkhälsomyndighetens webbplats

The Public Health Agency of Sweden - information in different languages

Växjö kommun

Krisinformation.se

Muntlig information / Viral information

#tellcorona - virial information in different languages​

 • Google+

24 mar, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Desinficering vid städning i allmänna utrymmen

Vår städentreprenörer Scandium och Candeo städ genomför desinficering i samband med schemalagd städning.

Det är fortsatt viktigt att vi alla hjälps åt och tar vårt samhällsansvar för att bidra till att begränsa spridningen av coronaviruset. Städrutinerna har nu utökats med desinficering i samband med schemalagd städning av knappar i hissar, ledstänger i trapphus och entrédörrar. Trots ändrade rutiner uppmanar vi att undvika ta i handtag, trappräcken m.m. med bara händerna.

Visa omtanke och tänk på att:

 1. Tvätta händerna ofta och noggrant och peta dig inte i ansiktet.
 2. Hosta och nysa i armvecket.
 3. Om du känner dig krasslig, stanna inne och ta hand om dig.
 • Google+

16 mar, 2020 | Nyheter |

Coronaviruset - försiktighetsåtgärder för att minska smittspridning

Folkhälsomyndigheten bedömer nu risken för spridning av coronaviruset som mycket hög, och uppmanar till att minimera kontakter med personer som har milda symptom på luftvägsinfektion.

Det är viktigt att vi alla hjälps åt och tar vårt samhällsansvar för att bidra till att begränsa spridningen av smittan. Vi har därför den 13 mars, i dialog med Växjö kommun och Vidingehem beslutat att vidta följande försiktighetsåtgärder: 

 • Om boende i en lägenhet har milda symptom på luftvägsinfektion (såsom hosta, feber, snuva, halsont) kommer endast akuta fel att hanteras i lägenheten. Vid felanmälan samt vid inbokade möten kommer vi att fråga om dessa symptom finns. Blir svaret ja kommer vår personal att avbryta besöket, såvida ärendet inte är akut. Nytt fysiskt besök kommer att kunna bokas in tidigast 48 timmar efter att hyresgästen är symptomfri.
 • Har man hosta, feber, snuva eller halsont får man inte vistas i våra lokaler, exempelvis på vår vårt Kundcenter. Bokade möten kommer att avbokas om det uppvisas symptom, och vi kommer i första hand hänvisa till fortsatt kontakt via e-post eller telefon.
 • Av försiktighetsskäl kommer vår personal inte att beröra hyresgäster, exempelvis med handhälsning. Vi kommer att visa försiktighet vid alla möten och vi uppmanar våra hyresgäster att göra likadant.

Dessa beslut gäller från och med 13 mars tills annat meddelas. Åtgärderna och tiderna kan komma att ändras snabbt, vi informerar om ändringar på vår webbplats.


Här är tips på länkar att följa: 

Folkhälsomyndighetens webbplats

The Public Health Agency of Sweden - information in other languages

Växjö kommuns webbplats

Krisinformation.se

 • Google+

26 feb, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Kråkan: Byte av stolpbelysning och grönytor återställs

Nu fortsätter arbetet med att byta stolpbelysningen på innergården i kvarteret Kråkan och när marken torkat återställs grönytorna.

Närmaste dagarna fortsätter arbetet med att byta stolpbelysning på innergården i kvarteret Kråkan, Vintervägen 4-22. Under tiden arbetet pågår kan enstaka stolpar vara släckta kortare perioder.

Till alla boende och besökare vill vi uppmärksamma att vara försiktiga runt de arbetsfordon som finns på platsen. Arbetet planeras vara klart till sommaren.

Grönytor återställs

Det senaste året har ett större underhållsarbete utförts på fastigheten. Det har inneburit att arbetsfordon gjort skador på grönytorna. Under våren kommer dessa skador att återställas. Arbetat kan påbörjas när marken torkat upp.

 • Google+

14 feb, 2020 | Nyheter |

39 nya hyresrätter på Saturnus

Nu utökar vi återigen vårt bostadsbestånd och bidrar till fler attraktiva bostäder i Växjö. Torsdag 13 februari släppte vi 39 moderna hyresrätter (1–4 rum och kök) för intresseanmälan på Boplats Växjö. Lägenheterna ligger i den lugna och omtyckta stadsdelen Väster och inflyttning sker från 1 december 2020.

Just nu pågår byggnation av totalt 49 lägenheter, varav 39 hyreslägenheter och 10 ägarlägenheter, fördelat på fyra hus. Husen ligger i kvarteret Saturnus med adress Wieselgrensgatan 5 A-D i den omtyckta stadsdelen Väster. Lägenheterna har hög standard, ljus inredning med modern utrustning. Egen balkong eller uteplats till alla lägenheter.

"- Vi fortsätter att bygga staden! Nu släpper vi moderna hyresrätter och ägarlägenheter, där fokus ligger på äganderätten, vilket jag är särskilt glad för, då vi levererar en mångfald av upplåtelseformer till Växjöborna", säger Rene Jaramillo, ordförande Växjöbostäder.

I samtliga lägenheter finns bredbandsuttag och parkeringsplats kommer att kunna hyras i mån av tillgång. Planskisser och ritningar över området samt lägenheterna finns presenterade här > Kvarteret Saturnus - sätt dig själv i centrum

"- De gamla nedslitna husen som låg där tidigare, ersätts med nya fina hus med moderna bostäder i ett attraktivt och centralt läge. Vi får verkligen ett tillskott i vårt utbud på Väster av hållbara bostäder", avslutar Maria Säterdal, vd Växjöbostäder.


Kort fakta om kvarteret Saturnus
Adress: Wieselgrensgatan 5 A-D
Antal lägenheter: 39 hyreslägenheter och 10 ägarlägenheter
Storlek: 1 – 4 rum och kök
Uthyrning: Startar 13 februari via Boplats Växjö Registrera dig och gör din intresseanmälan här >>
Försäljning av ägarlägenheter: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, startar 20 februari
Inflyttning: Från 1 december 2020
Arkitekt: Sajt arkitekter
Totalentreprenör: JSB Construction


För ytterligare information
Rene Jaramillo (M), Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Maria Säterdal, VD Växjöbostäder, tel. 070-825 05 94


Frågor angående ägarlägenheter
Kontakta Peter Stillman, mäklare Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, peter.stillman@lansfast.se eller tel. 070-814 48 22.

 • Google+

11 feb, 2020 | Nyheter |

Bra att veta om din hyresavi

Ny rad för moms och förenklad betalning med digitalt betalsätt.

Moms på IMD
Från och med hyresavin för mars kommer en ny rad för moms att synas på din avi, om du har individuella mätning av vatten (IMD). Tillhandahållande av vatten med individuell mätning och debitering är, enligt ett myndighetsbeslut, nu momspliktigt och vi är skyldiga att redovisa momsen. Ändringen påverkar inte priset per kubikmeter (förutom årlig prisjustering, se nedan) utan blir detsamma som tidigare. Förändringen kommer att synas på hyresavin för mars och avser förbrukningen för januari 2020.

Priser per kubikmeter inkl. moms:

 • Kallvatten 20 kr (samma pris som förra året)
 • ​Varmvatten 57,24 kr (2019 > 56,66 kr)

Vi slutar med pappersavier
I juni kommer vi att övergå helt till digitala betaltjänster. Får du idag din hyra som pappersavi? Förenkla dina betalningar genom att betala med autogiro, e-faktura eller e-postfaktura. Tryggt, säkert och snällt för miljön.

Här kan du läsa mer!

> Mer information om El- och vattenförbrukning

> Läs om våra olika betalsätt och välj ett digitalt redan idag!

 • Google+

5 feb, 2020 | Nyheter |

Värmeåtervinning på avloppsvatten

Idag driftsätter vi värmeåtervinningen på avloppsvattnet för Nydalavägen 20 och 22. Detta är en del av det EU projekt, Ready, som vi deltar i och som fokuserat på innovativa energibesparande renoveringsåtgärder.

Vad innebär då detta?

I marken utanför Nydalavägen 22 har vi grävt ner en pump som tar upp vattnet som gått ut i avloppsledningen, alltså det vatten som hyresgästerna spolat ner i diskhon, tvättstället och duschen. Vattnet pumpas in i en tank och när den tanken är full skickar den över vattnet till nästa tank som tar upp värmen/energin från vattnet. Den energi som utvinns skickas till en värmepump i undercentralen som sedan ger värme och varmvatten till lägenheterna i huset. På detta sätt kan vi ta tillvara på värmen i avloppsvattnet, som annars hade skickats ut i avloppsledningarna, och därmed spara och återvinna energi.

Nu ser vi med spänning fram emot att se hur mycket energi vi kan återvinna och detta kommer vi att följa upp i ett datasystem och redovisa på flera håll, bland annat till EU.

För att färdigställa alla delar i Ready projektet återstår nu att anlägga en solenergianläggning på taket på Nydalavägen 22, det arbetet kommer att påbörjas under våren.

 • Google+

4 feb, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Två ton kläder och skor insamlade

I samarbete med vår avfallsentreprenör Suez, SSAM och SSAMs samarbetspartner Human Bridge har det sedan i november funnits klädboxar i tre av våra bostadskvarter. Under dessa tre månader har totalt två ton textilier samlats in!

I november placerades boxarna ut som ett försök att hitta nya sätt att förbättra avfallshanteringen. Perioden har nu utvärderats och det har fungerat mycket bra. Totalt har två ton textilier samlats in! Vi har därför beslutat att fortsätta med insamlingen på samma sätt. På kv Själakoret, Alabastern och Forskaren finns boxar uppställda utanför miljöhusen där våra hyresgäster kan slänga förbrukade kläder och skor. Dessa tas sedan omhand av Human Bridge.

För hyresgäster som bor i våra andra områden kan material för återbruk lämnas på återvinningsstationer, återvinningscentraler eller direkt till välgörenhetsorganisationer. 

Klädboxarna hittar du på Norr (Håkan Sjögrens väg 2A – vid miljöhuset) på Araby (Hjalmar Petris väg 2 – vid miljöhuset vid höghuset) och på Campus (vid miljöhuset vid parkering mellan P G Vejdes väg 9 och 15).


Human Bridge

Insamlad textil går till människor som lever i fattigdom, är på flykt från krig och oroligheter eller till försäljning för att finansiera Human Bridges biståndsinsatser som består i att samla in, rekonditionera och skicka ut sjukvårdsutrustning som användas där behoven är stora, främst i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern.

Läs gärna mer om vad som händer med insamlade kläder och skor

 > Vad händer med insamlade textilier (länk till Human Bridge, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

26 jan, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Sopkärl töms när det behövs

​Många soptunnor är långtifrån fulla när de töms. Nu inleder SSAM ett projekt kring behovsanpassad tömning i samarbete med oss på Växjöbostäder, Suez och Wexnet. 400 sopkärl runt om i staden ska med trådlösa sensorer meddela när de börjar bli fulla och alltså behöver tömmas.

– Vi vet att mellan 15 och 20 procent av sopkärlen som töms i dag är helt tomma. Genom att tömma kärlen först när de är fulla sparar vi både tid och pengar och förbättrar miljön eftersom sopbilarna använder mindre bränsle, säger Per Gunnarsson, verksamhetsutvecklare på SSAM.

I dagarna placeras 400 sensorer ut i avfallskärl i Växjöbostäders miljörum på Söder, Väster och Araby i Växjö. Sensorerna är uppkopplade mot internet och ska känna av hur mycket sopor det är i kärlen. Det gör att sopbilarna inte skickas i väg för att hämta halvfulla tunnor utan bara exakt när det behövs.

– I dag använder vi fasta körlistor med samma intervall hela tiden. Med den insamlade datan får vi ett underlag för att utvärdera om behovsanpassad tömning ska införas i hela staden, säger Per Gunnarsson.

Tekniken finns på plats

I början på 2019 lanserade Wexnet, som en av de första lokala aktörerna i Sverige, ett öppet smart sensornät som innebär att man kan koppla upp och hålla koll på exempelvis livbojar, sopkärl, lägenheter och parkeringsplatser i realtid.

– Sensornätet är en möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. Vi tycker det är jätteroligt och spännande att SSAM väljer att använda vårt smarta sensornät för insamling av data. Tekniken finns på plats, nu är det fritt fram för våra kunder att koppla upp sina enheter, säger Håkan Halléhn på Wexnet.

Projektet kommer att genomföras från och med nu, med ett halvårs mätperiod. Sensorerna levereras av Wellness TechGroup. De är uppkopplade via Wexnet och datan samlas i en molntjänst.

 • Google+

17 jan, 2020 | Nyheter |

Dygnsbiljett på besöksparkeringar

Från årsskiftet finns nu dygnsbiljett till våra besöksparkering som har avgift.

Du kan välja att betala avgiften via app, SMS eller talsvar. Följ de instruktion som finns på aktuell p-plats. Du kan max lösa biljett för 7 dygn.

5 kr/timme, 50 kr/dygn (alla avgiftsbelagda besöksparkeringar förutom Sjövallavägen och Biblioteksgatan)

7 kr/timme, 70 kr/dygn (Sjövallavägen)

10 kr/timme, 100 kr/dygn (Biblioteksgatan)

 • Google+

16 jan, 2020 |

Vi söker Fastighetschef

Vi söker en trygg ledare som med erfarenhet, mod och god kommunikativ förmåga, vill ansvara för och utveckla förvaltningen av hela vårt fastighetsbestånd.

Vi erbjuder en spännande utmaning i ett modernt företag, där din insats kommer att påverka Växjö stad och dess invånare för lång tid framöver.

Läs mer om tjänsten här.

Vi arbetar med löpande urval så visa gärna ditt intresse redan idag. Välkommen!

 • Google+

16 jan, 2020 | Nyheter |

Rent hus utan kemikalier

Från årsskiftet byter vi till en ny rengöringsprodukt med minimal negativ påverkan på hälsa och miljö.

När våra fastigheter städas används en hel del rengöringsprodukter. Vi vill rengöra på ett mer miljö- och hälsovänligt sätt, samt minska vår miljöpåverkan. Det gör att vi nu byter ut våra tidigare rengöringsprodukter till en helt ny produkt - ett högeffektivt joniserat alkaliskt vatten med en liten mängd tillsatt kaliumkarbonat. Produkten är framtagen med ny japansk teknologi, är helt luktfri, avger inga hälsovådliga sprayångor och är biologiskt nedbrytbart. För vår hälsa och för miljön.

 • Google+

18 dec, 2019 | Nyheter |

Falska samtal om brandskyddskontroller

Värends Räddningstjänst har fått indikationer på att det just nu cirkulerar falska samtal där personer utger sig för att vara personal från räddningstjänsten och vill genomföra brandskyddskontroller i bostäder.

Just nu genomförs inga hembesök och när det planeras för detta informeras alltid vi som hyresvärd. Du kan alltid vända dig till oss på Växjöbostäder eller läsa på Värends Räddningstjänst webbplats (www.vrtj.se) för att se eventuell aktuell information om hembesök om du är osäker på vem som vill komma in i din bostad.

 • Google+

5 dec, 2019 | Nyheter |

Varför höjs hyran årligen?

Vi vill att du som hyresgäst ska uppleva hyresrätten som ett tryggt och bekymmersfritt boende med stor frihet. Du betalar för ditt boende och i din hyra ingår även service och att vi fixar om något går sönder eller inte står rätt till. Men varför måste hyran höjas varje år? Den frågan får vi ofta. Låt oss förklara vad som ingår i hyran.

Vad går hyran till?

Förutom servicen att det alltid finns någon att ringa till om något går sönder så får du mycket i hyran. Du behöver t.ex. inte klippa gräset på allmänna ytorna eller planera den kommande renoveringen av golvet som börjar bli gammalt.

Stora delar av hyran går till drift av våra fastigheter så som underhåll, värme och el samt kostnader för att driva runt företaget. När vi pratar om fastighetsskötsel, underhåll och reparationer – vad menar vi egentligen då? Här kommer några exempel:

Fastighetsskötsel innebär bl.a.

 • Skötsel av utemiljön, som t.ex. gräsklippning och skötsel av rabatter. Om du har en egen liten täppa sköter du förstås denna på egen hand.
 • Städning av trapphus, tvättstugor och andra gemensamhetsutrymmen.
 • Vinterskötsel, som t.ex. snöskottning och sandning.
 • Trygghetsjour på kvällar och helger.

Underhåll och reparationer innebär bl.a.

 • Reparationer innebär att det som är trasigt lagas eller byts ut
 • Kostnader för brandskador, vattenskador och skadedjursbekämpning
 • Inre underhållet som innebär målning, tapetsering, golvbyte, golvslipning eller målning av köksluckor. Det ingår helt i hyran inom olika intervall, t.ex. golv var 20:e år. Vill man göra något tidigare går det bra, då mot en mindre kostnad.
 • Allt övrigt underhåll som berör huset och marken runt omkring, så som byte fönster, tak, belysning, staket, hissar, byte av vitvaror, köksinredningar, lägenhetsdörrar och badrum.

Våra kostnader ökar

Kostnaden för den service som inkluderas i att hyra sitt boende ökar varje år, precis som övriga kostnader i samhället. Så för att kunna bibehålla och förbättra vår service behöver vi täcka de kostnader vi har.

Ett välmående företag och en stark allmännytta

Vi har krav på att vara affärsmässiga med en god avkastning. Det innebär att företaget mår bra, att vi kan fortsätta leverera bra bostäder långsiktigt och att vi kan vara med och bygga framtidens Växjö. Att allmännyttan står stark även i framtiden är en förutsättning för boendemöjligheter för alla.

 • Google+

29 nov, 2019 | Nyheter |

Samarbete om brandssäkerhetsarbete

Tillsammans med Vidingehem och Värends Räddningstjänst har vi inlett ett samarbete för att stärka kommunikationen om förebyggande brandskydd. Desto fler av våra hyresgäster som tillägnar sig kunskap om hur man förhindrar bränder, desto tryggare blir det för alla som bor i flerfamiljshus. 

Under december ökar antalet bränder med 40 procent jämfört med övriga månader på året. En stor del av bostadsbränderna är orsakade av levande ljus och torrkokning. I december kommer vi därför att publicera inlägg på våra sociala medier och uppmärksamma de vanligaste brandriskerna och vikten av att testa sin brandvarnare. Om du som hyresgäst inte själv har möjlighet att testa din brandvarnare är du välkommen att ringa till vårt kundcenter så kan en av våra fastighetsarbetare hjälpa dig med det. Här kan du läsa mer om hur du kontrollerar din brandvarnare.

Bilderna vi använder är hämtade från kampanjen Aktiv mot brand, ett samarbete mellan myndigheter, försäkrings-, bostads- och brandskyddsbranschen samt kommunernas räddningstjänster.


På Värends Räddningstjänst webbplats (vrtj.se) hittar du bra och förebyggande information om brandsäkerhet i ditt hem:

>> Brandsäkert hemma (länk till vrtj.se, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

27 nov, 2019 | Nyheter |

Skärpta regler för att hyra ut i andra hand

Den 1 oktober 2019 infördes nya strängare regler mot otillåten andrahandsuthyrning. Även reglerna kring lägenhetsbyten och handel med hyreskontrakt skärptes. Dessutom förtydligades reglerna om inneboende. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom en överträdelse av reglerna kan innebära att du som hyresgäst förlorar ditt hyreskontrakt, eller gör dig skyldig till brott.

Andrahandsuthyrning kräver hyresvärdens samtycke

Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd. Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt hyreskontrakt. Tidigare har man som hyresgäst haft möjlighet att vidta rättelse, det vill säga att sluta med andrahandsuthyrningen, eller att ansöka om hyresnämndens tillstånd och få ansökan beviljad. Den möjligheten finns inte längre.

Andrahandshyrans storlek

Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Förstahandshyran är alltså ett tak för andrahandshyran. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent. Om el, bredband, tv-kanaler eller liknande ingår i hyran, får du bara ta betalt för dina egna kostnader.

Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.

Inneboende

Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste dock använda lägenheten som din fasta bostad, eller ha den som en så kallad komplementbostad, för att det ska vara fråga om en inneboendesituation.

Den hyra som den inneboende betalar till dig ska vara proportionerlig i förhållande till den hyra du själv betalar. En inneboende som disponerar hälften av lägenheten ska alltså inte betala mer än hälften av förstahandshyran.

Lägenhetsbyte

Det krävs alltid samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både hyresgästen som vill överlåta sin lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år.

Olagligt i vissa fall

Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke, eller hyresnämndens tillstånd, och ta emot en hyra som inte är skälig, det vill säga för hög.

Det är även brottsligt att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att begära betalning för hyreskontrakt. Straffet för att förmedla, sälja eller köpa hyreskontrakt är böter eller fängelse.

Folkbokförd på rätt adress

Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

 • Google+

27 nov, 2019 | Nyheter |

Tvåårigt avtal för hyrorna

Ett tvåårigt avtal för hyrorna är nu klart för Växjöbostäders hyresgäster. Efter förhandlingar, mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen, har en överenskommelse träffats om en hyreshöjning med 2,45 % för 2020 och med 2,45 % för 2021. Hyreshöjningen gäller från och med 1 januari 2020 och innebär att en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 800 kronor, får en höjning med ca 140 kronor per månad.


Här kan du ta del av pressmeddelandet som gick ut >> Tvåårsavtal för Växjöbostäder (öppnas i nytt fönster)

 • Google+

22 nov, 2019 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev november 2019

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om läsa om hur vi jobbar vidare med hyresgästenkäten, att vi kommer att testa ett nytt sätt att tömma i miljöhusen och att vi ställt ut klädboxar i några av våra områden. Vi uppmanar även till att sluta fulspola, vad vi menar kan du läsa mer om i nyhetsbrevet!

Har du inte fått nyhetsbrevet till din e-post? Har vi rätt e-postadress till dig?
Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Här kan du läsa nyhetsbrevet! (öppnas i nytt fönster)

 • Google+

22 nov, 2019 | Nyheter |

Vinnare av månadshyra

Ellen, Birgitta och Amra är årets vinnare av varsin månadshyra, tack vare att de deltog i vår hyresgästundersökning 2019.

När vi fått in alla enkätsvar i vår hyresgästundersökning väljer vi slumpmässigt ut 100 personer av de som svarat på enkäten. De 100 får en tävlingsuppgift som ska besvaras och skickas till oss. Bland de rätta svaren drar vi sedan tre vinnare. Ellen, Amra och Birgitta är årets glada vinnare!

Ellen är student och bor sedan i augusti i en av våra studentlägenheter på Campus, Amra bor centralt och har bott hos oss i ett år och Birgitta har varit vår hyresgäst i hela 22 år, sedan 14 år bor hon i en lägenhet på Söder. Under torsdagen fick vinnarna fina blomster av vd Maria Säterdal som tack för sitt deltagandet.

På bilden: Från vänster; Ellen, Birgitta och Amra tillsammans med vd Maria Säterdal.

 

 • Google+

19 nov, 2019 | Nyheter |

Känns det kallt i din lägenhet?

Hösten kommer med svalare utetemperatur, som i sin tur kan påverka temperaturen i din lägenhet. Våra lägenheter ska hålla en temperatur på minst 20°C. Undantaget är äldreboenden, där vi erbjuder två grader högre temperatur. 

Vid snabba väderomställningar kan värmen till lägenheten dröja lite eftersom leveransen av värme behöver transporteras fram till elementen. Därav kan elementen kännas kalla trots att temperaturen utomhus har sjunkit.

Känns det kallt i din lägenhet så undersök först följande:

 • Se till så att termostaterna är fullt öppna på elementen.
 • Placera soffan eller andra större möbler minst en decimeter från elementen, så att de inte hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
 • Se till att gardinerna inte hänger framför elementen eller termostaterna.

När du mäter temperaturen i din bostad lägger du en termometer på ett bord eller dylikt en meter upp från golvet, mitt i rummet (ej vid fönster eller yttervägg).

Felanmäl vid under 20°C
Är det under 20°C felanmäler du, dygnet runt, här på vår hemsida - till felanmälan

Under kontorstid kan du även kontakta vårt Kundcenter på telefon 0470 – 59 90 00.

 • Google+

19 nov, 2019 | Nyheter |

Vilken hyresrätt är du?

Idag lanserar vi på Växjöbostäder ett bostadstest, där du kan ta reda på vilken bostad inom våra områden, som passar dig bäst. Genom några enkla frågor, som exempelvis önskad storlek på lägenheten, önskat läge i Växjö m.m. får du fram förslag på bostadsområden, som vi har i vårt bestånd och som matchar dina önskemål.

Testet är en fortsättning på kampanjen ”Hurra för hyresrätten” som vi lanserade i april, för att lyfta fram hyresrätten som en enkel och bekväm boendeform. Vi vill lyfta alla fördelar som finns med hyresrätten, vill vi nå fram till målgrupper som idag inte ser hyresrätten som den naturliga boendeformen och vi vill även få fler att ställa sig i bostadskö, för att få ökade möjligheter att välja bostad.

Kampanjen kommer från och med idag, 19 november att synas på webb och i sociala medier samt även lokalt i centrala Växjö på digitala skyltar.

Gör testet du också! 

 • Google+

4 nov, 2019 | Nyheter |

Boxar för insamling av kläder och skor

Att skänka kläder till en klädinsamling är ett bra sätt att ta tillvara på kläder som kanske blivit för små eller för stora eller som du helt enkelt har tröttnat på.

I samarbete med vår avfallsentreprenör Suez, SSAM och SSAMs samarbetspartner Human Bridge har vi placerat klädboxar i tre av våra bostadskvarter. 

– Vi på SSAM tycker att det här är ett jättespännande försök. Vi behöver hitta många nya lösningar för att minska avfallsmängderna och bli bättre på att ta hand om våra resurser. Det här är ett spännande initiativ där man riktar in sig på Växjöbostäders lägenhetsbestånd, säger Anders Lundgren, verksamhetsutvecklare inom cirkulär ekonomi på SSAM.

I klädboxen kan du lägga begagnade kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier, skor (endast hela och om möjligt i par och hopknutna), hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer. Det du lämnar in ska vara helt, rent och förslutet i en påse/kasse.

Boxarna kommer att vara på plats under tre månader. Välkommen till våra återvinningsplatser:

 • ​Norr: Håkan Sjögrens väg 2A – vid miljöhuset
 • Araby: Hjalmar Petris väg 2 – vid miljöhuset vid höghuset
 • Campus: Vid miljöhuset vid parkering mellan P G Vejdes väg 9 och 15

Insamlad textil går till människor som lever i fattigdom, är på flykt från krig och oroligheter eller till försäljning för att finansiera Human Bridges biståndsinsatser som består i att samla in, rekonditionera och skicka ut sjukvårdsutrustning som användas där behoven är stora, främst i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern. Läs gärna mer om Human Bridge och deras arbete på www.humanbridge.se

 • Google+

24 okt, 2019 | Nyheter |

Växjöbostäder tilldelas byggnadspris för Vallen - Pressmeddelande

Växjöbostäder har tillsammans med Midroc tilldelats Växjö kommuns Byggnadspris 2019 för Vallen, som ligger mellan Växjösjön och Bergundasjön. Priset, som har delats ut sedan 1990, ges till ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen.

- Vi är glada och stolta, det är fantastiska byggnader som varit nominerade! Att bygga staden där arkitektur och dagens teknik blir en symbios är viktigt för Växjöbostäder, men även en symbol för Växjö kommun, säger Växjöbostäders ordförande Rene Jaramillo.

- Vi är såklart oerhört stolta över att bli tilldelade Växjö kommuns Byggnadspris. Vi har tillsammans med Midroc lyckats skapa en helhet som känns genomtänkt. Vallen är ett bra exempel på en väl fungerande stadsplanering, säger Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder.

Arkitektbolaget har ritat hela bostadsområdet, som totalt består av 198 lägenheter i flerbostadshus, fyra till åtta våningar höga varav 26 radhus i två plan. Växjöbostäder har byggt totalt 76 av lägenheterna. Byggnaderna, som ligger runt fem stycken gräsbeklädda gårdsbildningar i varierad skala, är byggda med träbyggnadsteknik. Närheten till naturen och sjöarna är påtaglig och många av lägenheterna har sjöutsikt.

Området är ganska unikt genom att det innehåller fyra olika upplåtelseformer, hyresrätter, bostadsrätter, äganderätter samt även ägarlägenheter, där Växjöbostäder har uppfört hyresrätter och ägarlägenheter.

Juryns motivering till nomineringen av Vallen:
”Hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter i en blandad bebyggelsestruktur i 2–8 våningar. Husens placering i landskapet ger spännande rumssamband och fina siktlinjer. Variation i både liten och stor skala samspelar och ger en väl utformad vardagsarkitektur med gediget uttryck. De karaktäristiska gavelmotiven bidrar till en ny stadssiluett.

Fasadernas utformning med olika kulörer och inslag av paneler och cederspån skapar både variation och håller samman helheten. Väl sammanhållet formmässigt och materialmässigt. Informella innegårdar ger en lugn karaktär. Helheten och trivselfaktorn överglänser de enskilda huskropparna. Ett projekt i trästaden Växjö med välgenomtänkt helhetsperspektiv som nu står färdigt, väl genomfört hela vägen.”

Fakta: Fastigheterna på Vallen består totalt av 198 lägenheter med blandade upplåtelse-former, där Växjöbostäder äger och förvaltar 65 lägenheter.
Byggnadspriset delas årligen ut av byggnadsnämnden, till en byggherre, för ett projekt med god arkitektur med anpassning till platsen. Nominerade 2019 var även Geologen 1 vid Trummens strand och ICON Växjö.

Fastighetsutvecklare: Växjöbostäder och Midroc Property Development SB
Byggentreprenör: Värends entreprenad och GBJ AB
Arkitekt: Ola Malm, Arkitektbolaget

 

För ytterligare information:
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Carina Herbertsson, Projektchef Växjöbostäder, tel. 070-945 85 02
 

 • Google+

23 okt, 2019 | Nyheter |

Växjöbostäders hyresgäster är markant nöjdare i år - Pressmeddelande

Igår presenteras resultatet av Växjöbostäders hyresgästundersökning som genomfördes under augusti och september. Resultatet är mycket positivt och hyresgästerna är markant nöjdare i år. Hyresgästerna upplever att de får bättre service och 95% är nöjda med det bemötande som de får av Växjöbostäder. Våra hyresgäster trivs också mycket bättre i sin lägenhet.

– Att våra hyresgäster tycker att de är nöjdare med service, trivsel och trygghet är fantastiskt, det bekräftar att det målmedvetna arbete som våra medarbetare gör ger effekt i vardagen för hyresgästerna, säger Växjöbostäders ordförande Rene Jaramillo.

– Vi är måna om våra hyresgästers trivsel och vi har även jobbat med en rad åtgärder för att förbättra vår service. Det känns riktigt bra att det har gett resultat, säger Växjöbostäders VD Maria Säterdal.

I årets mätning är hyresgästerna särskilt nöjda med den yttre miljön, när det gäller val av buskar blommor och träd, tillgång till bord och bänkar samt utformningen av gård och närmiljö.

Tryggheten i våra områden har generellt ökat mycket i hela vårt bestånd och speciellt nöjda med sitt boende är studenterna på Campus, särskilt när det gäller tryggheten i området.


Kort om hyresgästundersökningen
Växjöbostäders hyresgästundersökning genomförs i samarbete med AktivBo AB. Varje år ges hälften av Växjöbostäders hyresgäster möjligheten att svara på en enkät om vad de tycker om sitt boende. I år valde drygt 60,5 procent (ca 2400 hyresgäster) att svara på enkäten.


För mer information
Maria Säterdal, VD Växjöbostäder, tel. 070-825 05 94
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
 

 • Google+

8 okt, 2019 | Nyheter |

Till dig som är ansluten till Kivra digital brevlåda

Om du är ansluten till Kivra digital brevlåda och tar emot pappersavier från oss, då kommer du att få din hyresavi skickad till din digitala brevlåda. Gäller från och med novembers hyresavier!

Även du som har autogiro får dina avier skickade till din digitala brevlåda. Däremot påverkas inte din betalning. Dragningen sker precis som vanligt. Om du har e-faktura eller e-postfaktura fortsätter det likadant som tidigare.

Hjälp oss att minska vår klimatpåverkan!

För att minska vår klimatpåverkan erbjuder vi elektroniska hyresavier istället för pappersavier. Kivra är en tjänst där du kan ta emot säker digital post från företag och myndigheter. Om du ansluter dig, eller om du redan är ansluten, skickar vi istället hyresavin digitalt. Du får även post från andra anslutna företag och myndigheter på samma ställe.

Så, om du inte redan betalar din hyresavi elektroniskt - nu är det ännu enklare. Vi erbjuder flera olika alternativ med autogiro, e-faktura eller e-postfaktura som betaltjänst.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta kundcenter 0470-59 90 00. Du kan också läsa mer här här på vår webbplats >> Betala hyran

Läs mer om Kivra på www.kivra.com (öppnas i nytt fönster).

 • Google+

7 okt, 2019 | Nyheter |

Bostadskön till seniorboende öppnas upp för omsorgstagare - Pressmeddelande

Växjöbostäder kommer att erbjuda varannan lägenhet i seniorbostadskön till omsorgstagare, vid omflyttning. Detta erbjudande är en överenskommelse med omsorgsförvaltningen och gäller från 1 november, där en utvärdering kring utfall och rutiner kommer att ske under hösten 2020.

– Det är en bra lösning för att kunna erbjuda fler alternativ till särskilt boende, en tillgänglig servicenära bostad i våra bestånd. Våra seniorbostäder öppnas nu upp för omsorgen, och vi följer med stort intresse resultatet av detta, säger Rene Jaramillo, ordförande i Växjöbostäder.

– Från omsorgens sida är vi väldigt glada att Växjöbostäder gör det möjligt för vissa utsatta äldre att få förtur i seniorbostadskön. Det ger oss möjligheter att få fler trygga och nöjda omsorgstagare, förklarar Ulf Hedin, ordförande i Omsorgsnämnden.

Omsorgsförvaltningen är ansvariga för att utifrån fastställda behovskriterier matcha aktuell och intresserad hyresgäst till lägenheten och avtal skrivs därefter med Växjöbostäder. Anvisade hyresgäster ska uppfylla samma krav, som gäller för samtliga hyresgäster hos Växjöbostäder, när det gäller ekonomiska förutsättningar m.m.

För mer information kontakta:
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Ulf Hedin, Ordförande Omsorgsnämnden, tel. 073-368 70 50
 

 • Google+

4 okt, 2019 | Nyheter |

Följ oss på Instagram!

Vi använder oss av instagram för att med bild (och film) visa upp och dela med oss av vår vardag. 

Våra medarbetare arbetar med en stor variation av arbetsuppgifter och en lång rad yrken är representerade hos oss. Bland annat kundservicemedarbetare, reparatörer, förvaltare, kommunikatörer, projektledare, elektriker, snickare, inköpare, drifttekniker… och många flera.

Under hösten kan du möta flera av dessa yrkesroller på instagram!

Att våra arbetsuppgifter spänner över fler områden än hos de flesta andra arbetsplatser gör att det samlas en väldigt bred kompetens i företaget. Vissa yrken finns i princip bara hos oss, och detta är vi väldigt stolta över. Och vill berätta om! 

Följ oss på @vaxjobostader

 • Google+

24 sep, 2019 | Nyheter |

Platser för dialog i framtiden - Pressmeddelande

– Plats för möten, dialog och social samvaro är viktigt i ett levande bostadsområde, därför är jag glad för att vi i Växjöbostäder är pådrivande, för att utveckla bolagets engagemang i våra mötesplatser, kommenterar Rene Jaramillo, ordförande i Växjöbostäder, beslutet om ny modell för mötesplatser.

Växjöbostäder bedriver idag en mötesplats på Tallgården och lokalen är under översyn, pga. underhållsbehov samt möjlig samordning med ett medborgarkontor. Ett nytt koncept, för att skapa mötesplatser, som är hållbara över tid behövs och en utredning har genomförts kring hur vi vill bedriva och finansiera dem i framtiden. Den finansierings- och verksamhetsmodell som vi har haft som grund och hämtat inspiration från är ”Norrköpings-modellen” och upplägget som vi har beslutat är följande:

 • Ha fler aktörer som delar på kostnaderna och verksamheten via hyresavtal
 • Bostadsbolaget styr över utformningen av hyresavtalen
 • Ha en gemensam lednings/styrgrupp med övriga huvudaktörer med tillhörande verksamhetsplan som styr verksamhetsledare/utvecklare mot uppsatta mål
 • En verksamhetsledare/utvecklare som är anställd via bostadsbolaget för att ha en god påverkansmöjlighet på verksamheten. Kostnaderna för verksamhetsledare/ utvecklare kan efter överenskommelse ses som möjlig att delas på mellan de olika huvudaktörerna
 • Rikta bolagets entreprenör- och leverantörsavtal mot mötesplatsen genom social hänsyn
 • Motkrav att agera på mötesplatsen för organisationer och föreningar som bolaget sponsrar
 • Bolaget skriver samarbetsavtal med övriga föreningar/organisationer/företag

– För att Växjöbostäder ska nå visionen, att bli Sveriges bästa hyresvärd är arbetet med att stimulera möten och dialog mellan människor en viktig del. En central del i varje människas liv, är de sociala möjligheterna kring hemmet. Det övergripande syftet med mötesplatserna är att ha social hållbarhet och trygghet i fokus och därför är dessa sociala forum en viktig del i vårt arbete, avslutar Maria Säterdal, VD på Växjöbostäder.

 

För mer information kontakta:
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Tobias Adersjö, vice Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-678 33 01
Maria Säterdal, VD Växjöbostäder, tel. 0470-59 90 00

 • Google+

23 sep, 2019 | För ett bättre boende |

Hyresgäster engagerade för bättre trapphusstädning

Tillsammans med några av våra hyresgäster utvärderas ett nytt signeringskoncept som används vid städning i våra trapphus och tvättstugor.

Som en aktivitet efter synpunkter i hyresgästenkäten har vi tagit fram signeringslappar, som vi nu testar i våra fastigheter. Det är en kvalitetskontroll vi vill göra, för att säkerställa att städningen görs regelbundet och att det blir synlig för alla när den utförts. Vi har fått hjälp av engagerade hyresgäster i ett antal testkvarter, och en referensgrupp har bildats.

Syftet med gruppen är att ta hjälp av deras upplevelse av konceptet och lyssna av om städningen har blivit bättre, sämre eller oförändrad under perioden samt om det är något annat de har identifierat i samband med testet.

Referensgruppen är igång under augusti och september med en utvärdering i slutet av september. Vi är mycket glada för de samtal som vi redan har fått till oss från gruppen, med delrapporter, vilket tyder på ett stort engagemang! Vi är väldigt tacksamma över att vi kan hjälpa varandra, för att öka trivsel och gemenskap i våra områden.

 • Google+

18 sep, 2019 | Nyheter |

Har du blivit uppringd av hemligt nummer?

Växjöbostäder har fått vetskap om att företag kontaktar våra hyresgäster och påstår att det finns ett samarbete oss emellan. 

Flera av våra hyresgäster har den senaste tiden blivit uppringda från hemligt nummer där personer uppger att de ringer från Räddningstjänsten. Personen vill komma på besök och hänvisar i samtalet till en kampanj, som sker i området, för att kontrollera brandvarnare samt brandfilt.

Vi genomför inga kampanjer utan att informerar våra hyresgäster om det i förväg. Värends Räddningstjänst arbetar inte mot våra hyresgäster utan att det sker i samråd med oss.

Om du har blivit uppringd eller blir utsatt för något liknande, kontakta vårt Kundcenter på telefon 0470-59 90 00.

Om du har eller blir uppringd av någon som hänvisar till brandskyddsarbete, kontakta Värends Räddningstjänst på telefon 0470-76 65 00.


Kolla alltid ID-kort!

Be alltid att få se ID-kort på personer som vill komma in i din lägenhet. Alla som ska besöka din lägenhet, oavsett om det är vi på Växjöbostäder eller våra entreprenörer, ska de alltid kunna identifiera sig med ett ID-kort.

 • Google+

13 sep, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Spindlar i lägenheten – så blir du av med dem

Du har säkert redan märkt av det, alla spindlar som plötsligt dyker upp både inomhus och utomhus. Fy attans kanske du känner, spindelinvasion! Men spindlarnas framfart hör årstiden till.

Hösten och sensommaren är parningsperiod för husspindeln, vår vanligaste spindel. Då ger sig hanarna ut för att hitta en hona att para sig med, det resulterar i att det är större risk att stöta på en spindel nu än under andra tider på året.

Vanligtvis störs man inte så värst mycket av spindlar, de håller sig mest på svalare och fuktigare platser som källare, vind och garage. Spindeln är inte ett skadedjur, utan tvärt om, en naturlig skadedjursbekämpare som äter flugor, silverfisk och andra skadedjur, så är det ingen brådska att bli av med dem. Däremot är det ju inte alls särskilt trevligt att plötsligt stå öga mot öga med en större husspindel.

Här är fem enkla tips för att bli av med spindlar i och utanför din lägenhet:

1. Pepparmint

Spindlar gillar inte pepparmint. Du kan placera tepåsar med pepparmint, där spindlarna brukar hålla till, så kommer de att ge sig av illa kvickt. Har du pepparmyntsolja hemma, stryka oljan tunt på golvlister och springor, där spindlarna kan ta sig in.

2. Cederträ

De flesta kryp och insekter gillar inte doften av cederträ och funkar även bra om du vill bli av med spindlar. Placera cederträringar eller cederträblock, där du ser att spindlarna brukar hålla till. Det finns även cederträolja som du kan stryka på tunt där du ser att spindlarna håller till.

3. Vinäger och citron

Spraya på utsatta ställen med lika delar vatten och vitvinsvinäger och husspindlarna är ett minne blott. Citron är också effektivt för att bli av med spindlar, gnid in citron på fönsterbrädan eller golvlisterna så flyr spindlarna. Eller använd rengöringsmedel med citrondoft.

4. Få bort andra insekter

Spindlar håller till där andra insekter finns. Plocka bort vissna löv och skräp från krukväxter - det kan nämligen locka till sig insekter som i sin tur drar till sig spindlar. Städa även på din täppa eller balkong, om du har någon. Ta bort löv och växter från väggen så håller du borta spindlar och andra insekter.

5. Skippa utomhusbelysningen

Insekter drar sig till ljus och har du riktiga problem med insekter och spindlar inomhus, kan du försöka mörklägga utomhus, genom att släcka utomhusbelysning och dra för gardinerna så att inomhus-belysningen inte lyser ut.

 • Google+

11 sep, 2019 | Nyheter |

Är det stängt och låst?

Dörrar till trappuppgångar och andra utrymmen ska vara stängda för att hålla eventuell brand kontrollerad och objudna ute. En igelkott eller en katt kan lätt ta sig in genom en öppen dörr och bli inlåst.

Det är inte bara små djur som hittar in i olåsta och uppställda trapphus och utrymmen. Även vi människor söker skydd. Om du ser någon som inte ska vara i din fastighet, hör av dig till vårt kundcenter 0470-59 90 00, info@vaxjobostader.se. Om det pågår något misstänksamt, utanför kontorstid, ring vår Trygghetsjour 010-470 51 84 eller Polis 112.

Tillsammans ser vi till att det känns tryggt i våra områden.

 • Google+

9 sep, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Förenkla din vardag - betala hyran elektroniskt

Förenkla din vardag genom att betala hyran med något av våra elektroniska alternativ istället för pappersavi. Enkelt, smidigt och bra för miljön!

​Vi erbjuder tre alternativ

 • autogiro - din hyra dras automatiskt från ditt bankkonto varje månad
 • e-faktura - din hyresavin kommer direk till din internetbank
 • e-postfaktura - din hyresavi skickas till din e-postbrevlåda

Vad passar dig? Oavsett gör du en god insats för miljön och slipper hålla reda på en massa papper. Byt från pappersavi redan idag så har du en sak mindre att fundera på under semestern. Hyresavierna hittar du sedan på Mina sidor.

Här kan du läsa mer om hur du gör för att välja e-faktura, e-postfaktura eller aktivera autogiro > Betala hyran

Kontakta gärna Kundcenter 0470-59 90 00 om du behöver hjälp.

 • Google+

17 jul, 2019 | Tips och tricks |

Tips: Kom ut på innergården!

När vädret tillåter så blir din innergård som ett extra rum, fast ute. Ta en fika med grannen, umgås med vänner, luncha med din partner eller bara ta det lugnt med en bok. Lägg en filt i gräset eller använd bänkar och bord som finns i din närhet. 

O du, kom ihåg att ta med dig dina saker och ditt skräp när du lämnar innergården, så att dina grannar får en fin plats att njuta av.

 • Google+

12 jul, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Sommaren är äntligen här med all sin växtkraft!

Vi vill göra dig uppmärksam på att det nu växer och frodas i våra utemiljöer. Detta gäller all typ av växtlighet i våra områden, såsom häckar, träd, blommor och gräs, men även ogräs.

Så vi vill påminna dig om att hålla ordning på uteplatsen som tillhör din marklägenhet. Att du tar hand om dIn uteplats gör att området upplevs som städat och snyggt för dig som hyresgäst, men även för besökande till området.

För dig med egen uteplats, täppa eller odlingslott ​som tillhör din marklägenhet hittar du riktlinjer här:
>> Riktlinjer för din uteplats

Här hittar du tips om hur du kan göra mysigare på din balkong eller uteplats, och vad som kan vara bra att tänka på här:
>> Balkong och uteplats

Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta vårt kundcenter på telefon 0470-59 90 00 eller e-post: info@vaxjobostader.se

Ha en skön sommar!

 • Google+

11 jul, 2019 | För ett bättre boende |

Den blomstertid är här!

Under våren satte vi ut fler urnor i några av våra områden. Så njut av blommorna, solen och en härlig sommar!

Blommande planteringar och gröna träd och buskar så långt ögat ser. I våra områden är det just nu härligt grönt och färgglatt.

Att bo i hyresrätt är bekvämt. Istället för att ansa buskar, rensa ogräs och klippa gräs kan du nu njuta av grönskan och blommorna och bara koppla av när du är ledig.

 • Google+

9 jul, 2019 | Tips och tricks |

Tid och rum för lek

Under sommaren finns ofta mer tid att umgås. Gör en utflykt till ett kreativt uterum, ta med picknickkorgen och besök en lekplats i din närhet eller upptäck en ny på cykelavstånd.

I Växjö finns över 100 lekplatser! Här finns plats att leka och umgås, hela familjen och med kompisar. Oavsett om du är stor eller liten så finns en lekplats för alla att ha roligt vid!

Läs mer här >> Lekplatser (länk till Växjö kommuns webbplats, öppnas i nytt fönster)

Karta över alla lekplatser i Växjö (länk till karta, öppnas i nytt fönster) 

 • Google+

1 jul, 2019 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev juni 2019

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om #sommarmedväxjöbostäder, hur den nya tobakslagen påverkar dig som hyresgäst och vi förklarar även vad som är vad av underhåll och reparation. Även tips på hur du kan få en mysig utemiljö och hur du känner igen oss när vi är och jobbar i ditt område. 

Har du inte fått nyhetsbrevet till din e-post? Har vi rätt e-postadress till dig?
Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Här kan du läsa nyhetsbrevet! (öppnas i nytt fönster)

 • Google+

19 jun, 2019 | Nyheter |

Ny tobakslag från 1 juli

Den 1 juli 2019 får Sverige en ny tobakslag, Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter, som innebär att fler utomhusmiljöer ska vara rökfria.

De platser som är berörda, för dig som bor hos oss på Växjöbostäder, är alla lekplatser samt entréer till gemensamma lokaler. Där får ingen rökning ske från 1 juli och dessa platser kommer att skyltas med ”Rökning förbjuden”.

Nedan ser du exempel på platser som redan är uppmärkta och hur skyltningen kan komma att se ut i ditt område.

   

På Växjö kommuns hemsida hittar du mer information om vad lagen innebär > Ny tobakslag 2019 (länk till Växjö kommuns webbplats, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

10 jun, 2019 | Nyheter |

Nya hyror för Alabastern

Växjöbostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om hur införandet av nya hyror i kvarteret Alabastern ska ske, efter omfattande renoveringar av ca 300 lägenheter som pågått under flera år.

I korthet innebär överenskommelsen följande:

 • hyrorna höjs med 20–40 %, vilket innebär mellan 700–2100 kr beroende på lägenhetsstorlek
 • den nya hyran kommer att fasas in i flera steg över ett par års tid
 • hyran höjs första gången från den 1 juni 2019

Pressmeddelande har gått ut idag och du kan läsa det i sin helhet här > Nya hyror för renoverade lägenheter i Alabastern (länk till pressmeddelande, öppnas i nytt fönster)

Är du hyresgäst i Alabastern kommer du att få information idag i din brevlåda under eftermiddagen/kvällen. 

 • Google+

29 maj, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Underhåll eller reparation?

 • Underhåll eller reparation - vad är vad?
 • Varför underhåller vi inte mer?
 • Jag har redan betalt för underhåll i min lägenhet!
 • När får vi nya fönster?

Vi får många frågor om underhåll. Här ger vi svaren på de vanligaste frågorna.

Vad är vad?

Begreppen underhåll/reparationer/standardhöjande åtgärder kräver lite förtydligande. Vissa delar ingår i hyran, andra höjer standarden i lägenheten och höjer därmed hyran.

Reparationer

Reparationer uppkommer akut och kan vara både enkla och komplexa. Tänk dig att din spis går sönder. Då kommer vi ut och reparerar. Både material och tiden det tar att fixa det ingår i hyran.

Underhåll

Underhåll är ett brett begrepp och innefattar många av de åtgärder som vi planerar att genomföra i våra fastigheter. Exempel på åtgärder vi genomför som underhåll är målning och tapetsering, golvbyten, byte av lägenhetsdörrar, förbättring av hissar, belysning, asfalt, staket mm

Ekonomi

Inför varje år görs en budget och det avsätts en summa pengar för underhåll. Hur stor denna blir beror på olika förutsättningar.

Utfallet på hyresförhandlingarna har den enskilt största påverkan på storleken på underhållsbudgeten. Förhandlingar sker med Hyresgästföreningen. Vi har kostnadsökningar varje år i form av taxeökningar, indexuppräkningar, löneökningar etc som gör att intäkter behöver öka i minst samma takt. Om inte blir i förlängningen underhållet lidande.

Underhållet är en prioriterad fråga och kan vi göra justeringar under året på grund av andra minskade kostnader så flyttas pengarna till underhållsbudgeten.

En vanlig missuppfattning är att det finns underhållsfonder där pengar som betalas in via hyran sparas för respektive fastighet och sedan kan plockas fram när det behöver underhållas. Denna möjlighet försvann på 90-talet och det finns inga riktade pengar per fastighet. Den totala summan pengar vi får varje år fördelas efter behov och prioriteringar.

Standardhöjande åtgärder

När en åtgärd definieras som standardhöjande och en hyresjustering ska göras så ska en förhandling ske med Hyresgästföreningen. För de vanligaste åtgärderna så har vi en prislista förhandlad som vi utgår ifrån och för andra åtgärder så sker en dialog och förhandling om vilken hyresjustering åtgärden ska medföra.

Exempel på standardhöjande åtgärder är byte av kök, fönster, lägenhetsdörrar mm.

I vissa fall behöver vi ha hyresgästens skriftliga godkännande för att få genomföra åtgärder. Detta är när en åtgärd överstiger en hyreshöjning om 100 kronor per månad. I de fall åtgärden understiger 100 kronor så ska vi som hyresvärd informera på överenskommet sätt.

Utförande

Vi har ca 100 fastigheter, ca 603 000 kvm lägenhetsyta och ca 1,2 miljoner kvm utemiljö att underhålla.

Vår årliga underhållsbudget täcker inte de behov vi har. Utifrån detta får vi göra tuffa prioriteringar om vad som ska utföras. Många gånger väljer vi exempelvis att dela upp ett projekt på flera år för att inte belasta budgeten med några få stora åtgärder.

Vi har inga fasta intervalltider för till exempel kök, badrum och fönster. Tyvärr har vi många åtgärder som inte fått sin första renovering/underhåll ännu. Vi är medvetna om att det finns exempelvis badrum som har ytskikt som missfärgats men utifrån våra förutsättningar så prioriterar vi funktion före utseende.

I underhållsbudgeten försöker vi prioritera olika typer av åtgärder; sådana som framkommer från vår hyresgästenkät som ni hyresgäster påverkar, energibesparande åtgärder, där vi har stora reparationskostnader med flera.

Vår långsiktiga målsättning är att ha väl underhållna fastigheter som skapar ett värde för för dig som hyresgäst och för vår ägare.


Vill du veta mer om underhållet i din lägenhet? Läs mer om Inre underhåll.

 • Google+

26 maj, 2019 | Nyheter |

Ny betaltjänst för besöksparkering

Den 1 juni byter vi leverantör av betaltjänsten för våra besöksparkeringar med avgift.

Från den 1 juni kommer vi att ha avtal med två leverantörer, Parkster och EasyPark. Avgiften betalas antingen med SMS, P-app eller talsvar. Informationsskyltar där anvisningar finns hur betalningen går till kommer att justeras under maj, juni, juli. Samtidigt utökar vi tjänsten till fler bostadsområden.

Frågor och funderingar? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på 0470-59 90 00!

 • Google+

21 maj, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Låsta entrédörrar till våra trapphus, passersystem och porttelefon.

Vi får många frågor om varför inte alla våra entréer till trapphus är låsta. Vilket skulle skapa en större trygghet att veta att inte vem som helst kommer in. 

Förutsättningarna i våra fastigheter är olika. I vårt äldre bestånd är det många portar som fortfarande är olåsta, när de byggdes installerades inte några typer av kodsystem eller så har de tidsstyrda lås där nyckel får användas när porten är låst.

Vid nyproduktionen idag installeras alltid passersystem och porttelefon. Passersystem och porttelefon innebär att det sätts styrning på dörrar i fastigheten om var och vem som kan komma in. Det kan gälla dörrar till entréer, källare, miljöhus, tvättstugor mm.

I passersystemen använder du taggar istället för nycklar. Taggen programmeras för att ge olika behörigheter beroende på vilka utrymmen som är relevanta för dig som hyresgäst. Det är också väldigt enkelt att ”plocka bort” borttappade taggar och nollställa systemet.

Porttelefonen kopplas till din telefon, fast eller mobil och innebär att du kan tala med den som söker dig. Upplåsning av entrédörr sker via knapptryckning på telefonen. 

Att installera passersystem och porttelefon i äldre fastigheter är en standardhöjande åtgärd som medför att vi tar ut en hyreshöjning. Tidigare var det så att om en åtgärd medförde en hyresjustering, var vi tvungna att tillfråga våra hyresgäster om enskilda godkännande. Vid åtgärder som är utanför lägenheten, vilket detta räknas som, så krävdes att minst hälften av hyresgästerna godkände åtgärden.

Vi har under årens lopp skickat ut många förfrågningar till olika områden utifrån önskemål, men tyvärr så resulterade detta i de flesta fall i ett nej, då inte tillräckligt många accepterade åtgärden. Vi har idag en överenskommelse med Hyresgästföreningen som innebär att om en åtgärd medför en hyresjustering under 100 kronor så behöver vi inga enskilda godkännanden från hyresgäster. Information ska alltid ske till hyresgästerna och utifrån dialog med Hyresgästföreningen bestäms på vilket sätt. 

Utifrån vår hyresgästenkät kommer vi framåt att prioritera områden där otryggheten, i exempelvis trapphus och källare, upplevs vara en påverkande faktor för trivseln i området. Om och när det blir aktuellt i ditt område återkomma vi med information.


Läs mer om vad du kan göra för allas trygghet > Trapphus och entré

 • Google+

21 maj, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Lås din cykel!

Våren lockar till härliga cykelturer och är smidigare sätt ta sig till jobbet eller till andra aktiviteter. Tyvärr lockas även cykeltjuvarna ut.

Cykelstölderna ökar alltid kraftigt under våren och sommaren. Tyvärr bekräftar polisen det även i år. Se därför till att alltid låsa din cykel. Om du förvarar din cykel i cykelförrådet, se då även till att dörren dit är låst.

Fler tips om hur du undviker cykelstöld får du via polisens hemsida > Cykel-, moped- och mc-stöld - skydda dig (länk till polisen.se, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

30 apr, 2019 | Nyheter |

Nu drar vi igång vårens Bokoll på Campus

För att bo i en studentbostad hos oss på Växjöbostäder behöver du ha en studietakt om minst 15 hp/termin, eller motsvarande. Detta är förmodligen ingen överraskning för dig, eftersom det framgår av ditt hyresavtal med oss.

Varför gör vi en Bokoll?

Våra 2 124 studentbostäder ska vara till för studenter. Just därför genomför vi boendekontroller, Bokoll, 2 ggr/år. En gång på våren och en gång på hösten. Då kollar vi av att du som bor i en studentbostad har tagit minst 15 hp förra terminen.

Automatisk kontroll

Nytt för i år är att vi nu sköter det hela lite mer automatiskt. Tack vare ett bra samarbete med LNU behöver du inte göra någonting. Hör du inget från oss så kan du lugnt på kvar i din studentlägenhet. Hör du däremot ifrån oss och vi ber dig skicka in intyg, gör det så fort du bara kan.

Vad händer om jag inte tagit 15 hp?

Om du inte uppfyller kraven ska du säga upp ditt hyreskontrakt och flytta. Om det visar sig att du inte tagit dina poäng och heller inte säger upp din lägenhet självmant kommer vi att behöva skicka en uppsägning till dig, och det vore ju tråkigt.

Frågor?

Har du några frågor om Bokoll? Hör av dig till vårt kundcenter på 0470-59 90 00 eller bokoll@vaxjobostader.se

Pssst: Kika under Frågor & svar, kanske finns svaret på din fråga där. Sök Bokoll!

 • Google+

29 apr, 2019 | Nyheter |

Års- och hållbarhetsredovisning 2018

Vår års- och hållbarhetsredovisning ger dig en helhetsbild över hur det går för Växjöbostäder och hur vi verkar för ett hållbart samhälle.

Här kan du ta del av vår års- och hållbarhetsredovisning för 2018. (pdf, öppnas i ett nytt fönster)

 • Google+

23 apr, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende | Människorna hos oss |

Våra reparatörer lär av varandra

Du har de senaste veckorna sett vår fantastiska reparatör Ivan motta utmärkelsen Växjös hjälte och flera av våra duktiga medarbetare Jay, Viktor och Rikard på skyltar på stan. Vi är stolta över det goda jobb de gör ute i våra områden varje dag.

Duktiga reparatörer som ger god och jämn service

Hur blir man då en duktig reparatör? Eftersom det inte finns en handbok har våra reparatörer från olika områden bestämt sig för att lära av varandra. Genom att praktisera hos varandra under några timmar utbyter man erfarenheter och tar vara på varandras goda exempel. Ett sätt att kompetensutvecklas och samtidigt kunna ge våra hyresgäster en jämn och bra service.

Stort mervärde med hyresrätten

Genom att lära känna varandra bättre och få ett nära samarbete kan vi vid höga arbetstoppar också hjälpa varandra. För visst är det just reparatörerna som ger det stora mervärdet av att bo i en hyresrätt? De som fixar och donar om något går sönder eller låset kärvar. Riktigt klippor!

Under förra veckan var Mathias och Magnus (på bilden) ute tillsammans och lärde av varandra. En del av vårt arbete mot att bli Sveriges bästa hyresvärd.

 • Google+

18 apr, 2019 |

Fler urnor i våra områden

Våren är här och nu planteras blommorna i våra områden för fullt. Och fler ska det bli!

I kommentarerna till hyresgästenkäten såg vi att det vara flera områden som önskade fler urnor med blommor. Efter att ha gått igenom kommentarerna har vi nu beställt nya blomurnor till våra områden Annae gärde, Västra Teleborg, Väderkvarnsbacken, Nyelund och Golfbollen.

Njut av blommorna, solen och ha en härlig påsk!

 • Google+

15 apr, 2019 | Nyheter |

Vi vill ändra synen på hyresrätten med ny kampanj

Idag drar vi igång kampanjen ”Hurra för hyresrätten!” med ambition om att stärka hyresrätten som boendeform. I kampanjen lyfts fördelar som flexibilitet, att det bara är att ringa om något är trasigt och att man inte behöver någon kontantinsats.

Hyresrätten är en underskattad boendeform. Därför sätter vi igång en kampanj med devisen ”Hurra för hyresrätten!”. Med kampanjen vill vi lyfta alla fördelar som finns med hyresrätten som boendeform.

- Hyresrätten är så mycket mer än bara en bostad och vi kan erbjuda ett verkligt mervärde för våra kunder genom vår service. Marknaden behöver en mångfald av boendeformer som kompletterar varandra. Det ger förutsättningar för en flexibel bostadsmarknad med fungerande flyttkedjor där det är lätt att byta boende genom livet, säger Rene Jaramillo (M), styrelseordförande på Växjöbostäder.

Vi vill inte bara stärka boendeformen utan hoppas också på att locka målgrupper som idag inte ser hyresrätten som den naturliga boendeformen. På så vis vill vi främja en rörelse på bostadsmarknaden där de som bor i en villa idag kan välja att flytta till en nybyggd hyresrätt. Eller den som bor i ensam i en stor lägenhet kan tänka sig att flytta till en mindre.

- Vi vill underlätta flyttkedjorna så att alla har det bästa boendet för just den livssituation man är i just nu. Vi vet att fler och fler väljer att sälja huset för att frigöra kapital eller tid och vi vill att fler ska se dessa möjligheter, säger Maria Säterdal, VD på Växjöbostäder.

Den genomsnittliga kötiden för en lägenhet hos oss är 6,9 år men hälften har stått betydligt kortare i kö. Förra året var det flera hyresgäster som bara stått någon månad i kö som fick en fin och central lägenhet.

- Det finns en missuppfattning om att man måste stå jättelänge i kö för att få en hyresrätt. Så är det inte. Vi vill att fler ställer sig i bostadskön och får upp ögonen för att hyresrätten är ett boende för alla, avslutar Maria Säterdal.

Kampanjen innefattar flera olika kanaler, med fokus på webb och sociala medier men också skyltar och print lokalt i Växjö. 

 • Google+

11 apr, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Nygammal hemsida!

I vår senaste hyresgästenkät framkom att det var lite svårt att hitta på vår hemsida. Så ska det ju inte vara – därför har vi nu förenklat och gjort om vissa delar. Så vad är då nytt?

 • Hyresgäst heter istället Bo hos oss. Där finns nu även välbehövlig info för den som inte redan bor hos oss. T.ex. kan man hitta en steg för steg-guide till hur man söker bostad, studentbostad och seniorbostad. För dig som är hyresgäst har vi delat upp informationen som rör lägenheten och den som rör fastigheten eller området.
 • Driftsinformation finns nu under Aktuellt och dyker därmed upp på förstasidan bland nyheterna när det är något som behöver nå ut.
 • Våra projekt är mer komplett och innefattar även underhållsprojekt så som glasbyten och byten av undercentral.
 • Om oss har en ny struktur. Där hittar man nu bl.a. vårt hållbarhetsarbete uppdelat i ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
 • Kontakt heter istället Kundcenter, och har fått ett ordentlig ansiktslyft för ett förenkla och förtydliga.
 • Hemsidan är mycket mer mobilanpassad.
 • Vanliga frågor heter istället Frågor & svar

Större fokus på Frågor & svar

Innan fanns all information under Hyresgäst. Nu är istället målet att du som hyresgästen ska vända dig till Frågor & svar för att hitta det du söker. Funktionen är mer sökbar och lätt att komplettera allteftersom frågor dyker in. Saknar du någon fråga? Berätta för oss!

Hoppas att du upplever att det blivit bättre och enklare att hitta det du söker.

Tips! Spana alltid in hemsidan och framförallt Frågor & svar när du undrar något om ditt boende, där finns massa bra information! 

 • Google+

10 apr, 2019 | Nyheter | Människorna hos oss |

Vår Ivan är Växjös hjälte!

I fredags blev vår fantastiska reparatör Ivan uppmärksammad av kommunchef Monica Skagne som Växjös hjälte. En riktig förebild!

Alla vår glädjespridare Ivan skapar god stämning både ute i våra områden och även internt. I hyresgästenkäten sticker hans namn ut bland de positiva kommentarerna och han är en god förebild.

När vi la ut en bild på Ivan på Facebook för några veckor sedan strömmade kärleken från hyresgäster in. Det är så att vi andra blev alldeles tårögda. Likaså när vi läser de fina kommenaterna om Ivan i hyresgästenkäten. En av våra favoriter här:

”Vår reparatör Ivan på området är helt fantastisk! Mycket trevlig, åtgärdar fel snabbt och han är mån om oss som hyresgäster. Helt klart en bra ambassadör för Växjöbostäder”

I fredags blev Ivan uppmärksammad för sitt stora engagemang av kommunchefen och vår VD. De överraskade honom ute på sin arbetsplats med diplom och en filmkamera. Här kan du se filmen!

Utmärkelsen Växjös hjälte är till för att lyfta medarbetare som lever vår värdegrund fullt ut gör det där lilla extra i vardagen för de vi är till för. Här är motiveringen:

Ivan Malenica är inte bara en skicklig reparatör utan även en omtänksam kollega och en bra mentor för nyanställda. Han värdesätter god service vilket hyresgästerna märker och ingen annan är så uppskattad ute i våra områden. Varje år i hyresgästundersökningen får Ivan flera positiva kommentarer som är riktade direkt till honom och när vi uppmärksammade honom på sociala medier strömmade kärleken in från hyresgästerna. Full av kompetens, värme och ärlig omtanke – Ivan Malenica är en riktig hjälte i vår koncern.

Det är tydligt hur Ivan jobbar mot visionen Sveriges bästa hyresvärd och skapar goda förutsättningar för att vi ska nå dit. Heja Ivan! Du gör ett fantastiskt jobb och vi alla är stolta över att få jobba med dig. Tack för allt du gör!

 • Google+

9 apr, 2019 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev april 2019

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om miljöhjältarna i våra områden, varför hyran höjs varje år och vad vi arbetar med för att bli en ännu bättre hyresvärd. Även tips på hur du kan få en bra inomustemperatur och hur du undviker att spola ner matolja och fett i avloppet. 

Har du inte fått nyhetsbrevet till din e-post? Har vi rätt e-postadress till dig? Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Här kan du läsa nyhetsbrevet!

 • Google+

27 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Snabbare mailhantering och större leende

Precis som alla andra jobbar vi hela tiden för att bli lite bättre för varje dag som går. I hyresgästenkäten i höstas kunde vi utläsa det vi redan känt på oss: vår återkoppling per mail har stor förbättringspotential. Nu jobbar vi på det och hoppas att du märker skillnad.

Återkopplingen i hyresgästenkäten gällde flera olika saker. Dels tiden det tog att få svar på ett mail och dels att man ibland saknade återkoppling helt. Så ska det självklart inte vara och nu har vi gjort en hel del åt det.

Nytt system

I januari införde vi ett nytt system som gör att ditt mail hamnar in i systemet istället för i en delad inkorg. I systemet blir ditt mail ett ärende direkt och vi betar av mailen precis som andra ärenden. Det har underlättat översikten för oss och vi kan nu tydligt se om ett mail faktiskt fått ett svar och om ärendet är stängt. Vi ser också hur länge det legat där och får signaler när det legat lite för länge.

Bemötande

Vi har också ändrat i våra rutiner. Om kundcenter skickar vidare ditt mail internt så berättar de för dig som kund att de gjort det. Den som sedan tar emot mailet har i sin tur ansvar att svara och hålla dig uppdaterad med hur det går. Du ska hela tiden veta vad som händer med ditt ärende och kunna känna dig trygg på att du får svar.

Med en ambition om att sprida lite glädje i vardagen påminner vi också varandra om att jobba med ett leende på läpparna. För visst låter det fasligt trevlig när någon svarar i telefon leendes? Och visst kan man nästan utläsa i ett mail om personen var glad när man skrev det?

Tack!

Tack för att du som svarar på hyresgästenkäten uppmärksammar oss på det vi kan bli bättre. På så vis får vi chansen att förändra, förbättra och förfina hur vi jobbar så att det i slutändan ska bli riktigt bra för dig som bor hos oss.

 • Google+

26 mar, 2019 | Nyheter |

Hyresnämndens beslut: Höjda hyror på Alabastern

Som vi informerat om tidigare brev har vi, i och med renoveringen, sett över hyrorna i kv Alabastern. Vi inledde samtal med Hyresgästföreningen om få till bruksvärdeshyror för kv. Alabastern. Då vi inte kom överens gick ärendet vidare till hyresnämnden. I hyresnämnden genomfördes förhandlingen i februari. Där jämfördes sex olika typer av lägenheter på Alabastern med liknande lägenheter i jämförbara områden. Hyresnämnden har nu tagit ett beslut om att hyrorna i kvarteret ska justeras.

Vad blir den nya hyran?

Vad den nya hyran för varje specifik lägenhet blir kommer vi att återkomma med. Vi ska nu sätta oss ner tillsammans med Hyresgästföreningen för att komma överens om hur hyran ska se ut för varje lägenhet och när den ska införas.

Varför en högre hyra?

På Växjöbostäder strävar vi efter en rättvis hyressättning som speglar människors värdering av boendets kvaliteter, en så kallad bruksvärdeshyra. Det innebär att en lägenhet som är i gott skick ska ha likadan hyra som en annan lägenhet i samma goda skick. Vi menar att det både är rimligt och rättvist för alla hyresgäster.

Vad är en bruksvärdeshyra?

Bruksvärdeshyra innebär att hyran ska spegla människors värdering av boendets kvaliteter som bland annat ålder, läge, storlek, standard och förvaltningskvalitet. Under den hyresförhandling som sker mellan bostadsbolag och Hyresgästföreningen ska denna syn på hyressättningen tillämpas.

Mer information

Berörda hyresgäster har den 26 mars fått e-post och kommer den 27 mars att få information i brevlådan. Pressmeddelandet som gick ut finns att läsa här.

 • Google+

25 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Vårblommor på väg ut i våra områden!

I fredags var våra medarbetare på kvalitetskontroll hos vår leverantör av säsongblommor. Och visst kan man tro att vårkänslorna infann sig när de fick se dessa fina penséer som snart ska planteras ut i våra områden. Till påsk kommer urnorna i våra områden att vara fyllda med vårblommor.

Ett annat vårtecken är att vi börjat sopa upp sanden i våra områden också. Ja, våren är verkligen i antågande!

 • Google+

19 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Varför höjs hyran årligen?

Vi vill att du som hyresgäst ska uppleva hyresrätten som ett tryggt och bekymmersfritt boende med stor frihet. För hyran du betalar får du inte bara ditt boende, du får också service om något går sönder eller om något inte står rätt till. Men varför måste hyran höjas varje år? Den frågan får vi ofta. Låt oss först se på vad som ingår i hyran.

Vad går hyran till?

Förutom servicen att det alltid finns någon att ringa till om något är trasigt så får du mycket i hyran. Du behöver t.ex. inte klippa gräset på allmänna ytorna eller planera den kommande renoveringen av golvet som börjar bli gammalt.

Stora delar av hyran går förstås till drift av våra fastigheter så som underhåll, värme och el samt kostnader för att driva runt företaget. Men när vi pratar om fastighetsskötsel, underhåll och reparationer – vad menar vi egentligen då? Här kommer lite exempel:

Fastighetsskötsel innebär bl.a.

 • Skötsel av utemiljön, som t.ex. gräsklippning och skötsel av rabatter. Om du har en egen liten täppa sköter du förstås denna på egen hand.
 • Städning av trapphus, tvättstugor och andra gemensamhetsutrymmen.
 • Vinterskötsel, som t.ex. snöskottning och sandning.
 • Trygghetsjour på kvällar och helger.

Underhåll och reparationer innebär bl.a.

 • Reparationer innebär att det som är trasigt lagas eller byts ut
 • Kostnader för brandskador, vattenskador och skadedjursbekämpning
 • Inre underhållet som innebär målning, tapetsering, golvbyte, golvslipning eller målning av köksluckor. Det ingår helt i hyran inom olika intervall, t.ex. golv var 20:e år. Vill man göra något tidigare går det bra, då mot en mindre kostnad.
 • Allt övrigt underhåll som berör huset och marken runt omkring, så som byte fönster, tak, belysning, staket, hissar, byte av vitvaror, köksinredningar, lägenhetsdörrar och badrum.

Våra kostnader ökar

Kostnaden för den service som inkluderas i hyresrätten varje år ökar, precis som alla andra kostnader i samhället. Kostnadsökningen är ofta större än inflationen vilket gör att både leverantörskostnader och lönekostnader ökar. Så för att kunna bibehålla och förbättra vår service behöver vi helt enkelt täcka de kostnader vi har.

Stort underhållsbehov

Vårt bestånd har ett stort underhållsbehov och efter många år med låga hyror och även låga hyreshöjningar har vi halkat efter våra kollegor i branschen. Vi behöver helt enkelt mer pengar till underhåll. Mer om det kan du läsa här!

Ett välmående företag och en stark allmännytta

Utöver kostnadsökningar har vi krav på att vara affärsmässiga med en god avkastning. Det innebär att företaget mår bra, att vi kan fortsätta leverera bra bostäder långsiktigt och att vi kan vara med och bygga framtidens Växjö. Att allmännyttan står stark även i framtiden är en förutsättning för boendemöjligheter för alla.

För ytterligare ett perspektiv på årets hyreshöjning kan du läsa pressmeddelandet vi publicerade den 12 mars. Det hittar du här!

 • Google+

18 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Träd - miljöhjältarna som ökar trivseln i området

Träd är inte bara vackra. De har också en viktig funktion för miljö, natur och djurliv. De kommer skänka glädje och rena luften i våra bostadsområden i flera generationer framöver. Vi får en hel del frågor om träden i våra områden - och här förklarar vi varför träden finns och ger svar på de vanligaste frågorna.

Trädens stora fördelar

Våra träd är en del av våra bostadsområdes identitet och har stor betydelse för att vi ska kunna skapa hållbara och attraktiva boendemiljöer. De hjälper oss att ta hand om regnvatten, att utjämna temperaturen och att minska blåsten.

Träden renar också luften, binder avgaser och bildar syre vilket påverkar klimatet runt oss på ett positivt sätt. De bidrar också med vacker blomning, härlig grönska och fina höstfärger och ger samtidigt perspektiv åt våra högre byggnader. Vi tar hand om våra träd på bästa sätt och följer Trädprogram för Växjö kommun samt Växjös Grönstrukturprogram. Programmen beskriver bland annat grönskan i vår stad och mycket mer.

Borttagning av träd

Målsättningen är att behålla så mycket träd som möjligt. Om träden skulle innebära fara för liv eller fastighet tar vi givetvis bort dem. Likaså om trädet är sjukt eller riskerar att skada fastigheten. Vi gör det som är bäst för varje träd och utför alltid en besiktning och ett borrprov. Sedan bedöms träd för träd tillsammans med specialister.

Plantera nya träd

Fäller vi ned ett träd planterar vi ett nytt. Vi återplanterar grönytor och väljer nya typer av träd om det tidigare varit problem med de vi tagit bort. Vi investerar mycket i våra träd och väljer olika arter för en mer levande miljö som även bidrar med estetiska värden. Vi strävar efter, var du än bor, att din upplevelse ska vara att du alltid är nära naturen.

Träd på din täppa

Om du har ett träd på din täppa ska du ta hand om det som finns möjlighet att utföras från marken. Även fruktträd ska du som hyresgäst sköta om. Vad som gäller för just dig står i ditt hyresavtal. I vår folder Riktlinjer för din uteplats (pdf) kan läsa mer om vad som gäller för din uteplats. Har du frågor är du såklart välkommen att kontakta vårt Kundcenter på 0470-59 90 00.


Vanliga frågor vi får om träd. Här är våra svar:

Kan ni fälla ett träd som skuggar min balkong eller lägenhet?

I regel fäller vi inte träd som skymmer utsikten, men det händer att vi beskär grenar för att öka tryggheten. Kontakta Kundcenter om din sikt blir skymd, så gör vi en bedömning av om trädet behöver beskäras. Tänk på att det endast är de entreprenörer vi har avtal med som får beskära träd och annan växtlighet i våra områden.

Detta är ingen lätt frågeställning eftersom det ofta handlar om tycke och smak. Somliga vill ha fri sikt, andra njuter av lummig grönska.

Kan ni ta bort ett träd som skräpar ner min balkong?

Vår grundprincip är försiktighet och respekt för träden, som ska finnas till glädje i våra utemiljöer under flera generationer. Att ett träd skymmer eller skräpar ner är generellt sätt inte ett skäl för beskärning eller fällning.

Kan ni byta ut träd och buskar mot sådana som inte lockar till sig getingar, bin och humlor?

Vi kan aldrig göra våra områden fria från insekter. Bin, humlor och andra insekter finns naturligt i alla våra utemiljöer och har en viktig roll i vårt ekosystem.

När beskär ni träden på gården?

Våra fruktträd beskärs varje år. När det gäller beskärning av ”vanliga” träd anlitar vi specialister som avgör när och om trädet ska beskäras, som t ex att kronstabilisera.

Jag är allergisk mot en växt på gården, kan ni ta bort den?

Pollen sprids över långa avstånd med vinden och att ta bort enstaka träd eller buskar hjälper dessvärre inte. Framförallt om det finns fler av samma sort i närområdet. Vi kan därför inte ta bort träd eller buskar av denna anledning.

Kan ni ta ned trädet så att inte fåglarna sitter och bajsar och skränar?

Fåglarna brukar vara som mest aktiva och skräniga under vår/vintern. Då det sällan blir så mycket bajs att det blir hälsofarlig tar vi inte ner träd av den anledningen.

Man kan råka ut för att fåglarna väljer en ”nattkvist”. Fåglar är vanedjur och har de bestämt sig att det trädet är ett bra träd, så är det det som gäller. Att gallra trädets grenar ger inte så mycket effekt, det blir bara färre grenar att sitta på. Så det finns inte så mycket att göra åt det. Identifierar vi träd med ”nattkvist” i våra gemensamma ytor, då kan vi spola av ytan någon extra gång för att minska på spillningen.

 • Google+

14 mar, 2019 | Nyheter |

Vi är mångfaldscertifierade igen!

Efter en enkätundersökning och flera månaders jobb fick vi nu beskedet att vi återigen är mångfaldscertifierade genom EVOLVE. Glädjande besked som ska firas.

Under hösten fick alla medarbetare svara på en enkät som undersöker hur mångfaldsarbetet fungerar på Växjöbostäder. Där ställs bland annat frågor om trivsel, diskriminering och om man känner till de processer och policys som finns. Under tiden går EVOLVE igenom företagets policys, rutiner och dokument. Det är tredje gången Växjöbostäder genomgår certifieringsprocessen. Bolaget har varit mångfaldscertifierade sedan 2012 (tidigare i Växjöhem) och nu kom beskedet: Växjöbostäder är mångfaldscertifierade igen.

I mångfaldscertifieringen ska man bli godkänd inom områdena styrdokument, rutiner, rekrytering, arbetsmiljö och trivsel samt varumärke och organisationsutveckling. Vi blev direkt godkända inom områdena rekrytering och styrdokument. Efter komplettering med en åtgärdsplan som ska genomföras under året är vi nu godkända inom alla områden.

Såhär säger Annika Ström på EVOLVE:

Växjöbostäder har ett brett perspektiv och får ett genomslag med mångfaldsarbetet genom att föra samtal och diskussioner där alla involveras. Det är precis så vi önskar att arbetet ska ske!

På onsdag kommer EVOLVE och räcker över diplomet till Växjöbostäder vilket firas med en gemensam fika.

Vi är oerhört stolta över det gemensamma arbete vi gjort för att bli certifierade igen. Nu ska vi fira och därefter tillsammans fortsätta med det viktiga åtgärdsarbetet.

 • Google+

11 mar, 2019 | Nyheter |

Ny hyra för 2019

I oktober informerade vi om att årshyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen var igång. Nu, efter ett avgörande i Hyresmarknadskommittén, är hyran för 2019 beslutad. Den nya hyran innebär en hyreshöjning på 2,7 % för familjelägenheter och 2,0 % för studentlägenheter.

Den nya hyran gäller från och med 1 februari och kommer att tas ut retroaktivt. Det innebär att hyresavin för april även kommer att innehålla hyreshöjningen för februari och hyresavin för maj även kommer att innehålla hyreshöjningen för mars. Den nya hyran för 2019 kommer att kunna utläsas på hyresavin för april.

Hyreshöjning för mer underhåll

Som vi informerat om tidigare är Växjöbostäder i behov av att justera hyresnivåerna i Växjö. ”Men låga hyror är ju bra, eller hur?” Absolut. Man ska inte höja hyror för hyreshöjningens skull.

Konsekvenserna av låga hyror under lång tid drabbar dock bara dig som hyresgäst i slutändan. För det får direkta konsekvenser på underhåll av våra fastigheter och således även din lägenhet. Istället för att underhålla får vi lappa och laga, fixa något trasigt här och där för att hålla beståndet i ett fungerande skick. Vi kan se i vår hyresgästundersökning att ni har flera synpunkter kopplade till bristen på underhåll. Vi behöver helt enkelt mer pengar till underhåll.

Här kan du läsa det vi skrev om årshyresförhandlingen 22 oktober och anledningen till att vi är i stort behov av en justerad hyresnivå »

Områden som berörs av årshyresförhandlingarna:

Majoriteten av våra drygt 9000 lägenheter berörs av den nya hyran. Några av våra nybyggda områden med presumtionshyra berörs däremot inte. Följande områden berörs inte av denna hyreshöjning:

 • Docenten (Campus)
 • Nya Forskaren (Campus)
 • Alabastern
 • Pilgrimmen
 • Skärvet
 • Vallen Norra
 • Arken
 • Sommarslöjan
 • Boföreningen Baggen

 

Mer information:

Växjöbostäders pressmeddelande om beslutet i Hyresmarknadskommittén »

 • Google+

26 feb, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Temperaturen i lägenheten – en viktig trivselhöjare

Det här med temperatur kan vara klurigt. Vissa är frusna och en del är för varma. Vårt mål är 20-21 grader i din lägenhet och nu har vi gjort några justeringar för att nå dit.

Som en del av våra förbättringsåtgärder efter höstens hyresgästenkät har vi kollat av temperaturen i vissa av våra kvarter där det upplevts för kallt under vintern. Vissa injusteringar har gjorts där temperaturen varit för låg och även trycket i enstaka radiatorer har åtgärdats. Under året kommer styrningen av värmen att förbättras. Vi hoppas att du som hyresgäst kommer uppleva det som en trivselhöjare!

Tips för att få jämn och bra värme i din lägenhet kan du läsa om här >> Inomhustemperatur

För att skapa ett bättre och trivsamt boende jobbar vi dagligen med de aktiviteter vi satt upp efter den senaste hyresgästenkäten. Innertemperaturen är en av dem!

 • Google+

11 feb, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Får man parkera på innergården?

I vår hyresgästenkät under hösten 2018 fick vi många kommentarer om felparkeringar på innergårdar. Så, vad gäller? Får man parkera på innergården och i så fall när? Här hittar du allt som rör parkeringar i våra områden och nedan har du kortversionen om just innergårdar. Är någon felparkerad? Ring då numret till parkeringsbevakningen som står vid infarten från gatan.

Parkering på innergård

 • På ytor som inte är skyltade/märkta som parkering, t.ex. på innergårdar gäller parkeringsförbud.
 • Vid av/på – lastning av otympligt gods på innergård vid flyttning och liknande sker undantag från parkeringsförbudet.
 • Vid tillfällig parkering i samband med av/på – lastning sker detta endast på hårdgjord yta i anslutning till entréer.
 • Fordon ska köras ut direkt efter avslutad lastning/lossning så att utryckningsfordon m.m. inte hindras. Undantaget slutar gälla vid inaktivitet kring fordonet.

Parkeringsbevakning

 • I våra bostadsområden finns parkeringsbevakning att tillgå.
 • I aktuellt område finns en skylt med telefonnummer vid infart från gatan (i vissa fall även vid annan parkeringsskyltning i området). Numret använder du för att anmäla felparkerat fordon inom bostadsområdet.

Frågor och funderingar? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på 0470-59 90 00!

 • Google+

8 feb, 2019 | Nyheter |

Snöröjning - hur funkar det?

Just nu får vi en hel del frågor om snöröjning, hur vi prioriterar när snön kommer och vilka skyldigheter vi som fastighetsägare har. 

Här finns all information om hur snöröjningen går till i våra områden och hur vi prioriterar.

När det gäller trottoarer som ligger i och runtomkring våra områden så varierar det vem som ansvarar för snöröjningen. I många av fallen ansvarar Växjö kommun för trottoarerna. Här kan du läsa Växjö kommuns vinterberedskap och hur man prioriterar på kommunala gator.

Har du några frågor? Hör av dig till oss på 0470-59 90 00 eller info@vaxjobostader.se.

 • Google+

31 jan, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Nu får du mail/SMS om status på ditt ärende!

Har du märkt att du fått mail eller SMS om en pågående felanmälan? I samband med att vi införde ett nytt system för ärendehantering i förra veckan körde vi även igång med SMS och mail kopplade till ärenden. Tanken är att du som gjort en felanmälan ska få en uppdatering om hur det går med ditt ärende. Du får SMS/mail när ditt ärende är påbörjat och avslutat. Detta fungerar såklart bara om vi har din mail eller ditt mobiltelefonnummer inlagd i vårt system. Såhär kan ett e-postmeddelande se ut: 

Vill du läsa mer om vårt nya system och om möjligheten att bli betatestare av en ny Mina sidor, där du också kan följa status på ditt ärende? Läs mer här!

 • Google+

24 jan, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Laddmöjligheter för elbilar

Tillsammans vill och ska vi ta ansvar för vår miljö och ett Växjö som är långsiktigt hållbart. Som en viktig del i det är ambitionen att på sikt erbjuda laddmöjligheter för elbilar. Vi vill att det ska vara långsiktigt hållbart så att det inte bara fungerar imorgon utan även i framtiden. Det måste vara skalbart eftersom vi tror att efterfrågan bara kommer att växa. Det behöver också vara den bästa möjliga lösningen för miljön samtidigt som det ska bli kostnadseffektivt för de hyresgäster som vill ladda sina elbilar.

Det vi vill säga med detta är att vi jobbar på det. Tillsammans med våra kollegor i kommunkoncernen kollar vi på hur andra kommuner har löst det och vad som blir bäst för våra invånare.

Tillsammans vill vi verkligen hitta en lösning. Under tiden behöver vi säga nej till enskilda lösningar och de förslag på att själv lösa laddmöjlighet på sin parkeringsplats. För hur man än ser på det påverkar det alltid helheten och med vårar ca 6 300 parkeringsplatser (friliggande, carport eller garage) så har vi en hel del att ta hänsyn till och det tar lite tid.

 • Google+

23 jan, 2019 | Nyheter |

Ny felanmälan och ännu bättre service!

Som en viktig åtgärd för att vi ska kunna ge bättre service till dig byter vi idag system för hela verksamheten. Hur påverkar det då dig? En del saker kommer du att märka mer än andra. Till en början kan sådana här systembyten såklart innebära en del barnsjukdomar och i det ber vi om din förståelse. Överlag hoppas vi att du märker att vi hela tiden jobbar för att kunna ge dig ännu bättre service! 

Ange ditt personnummer, tack! 

När du ringer till oss kommer vårt telefonisystem från och med idag be om ditt personnummer för att vi ska kunna hjälpa dig snabbare. Hos oss öppnar sig då ditt kundkort direkt och *vips* så har vi sparat tiden det skulle tagit för oss att leta upp dig i systemet. 

Vill du ha mail, SMS eller brev? Nu kan du välja!  

Det nya systemet möjliggör att du som hyresgäst kan välja hur du vill att vi ska kommunicera med dig (mail, SMS eller brev). Snart kommer du själv att kunna ange det på Mina sidor. I väntan på det kan du höra av dig till oss med ett mail till info@vaxjobostader.se eller genom att ringa oss så lägger vi in det i systemet direkt. 

Nytt system för oss internt 

I vårt nya system hanterar vi bland annat felanmälningar och övriga synpunkter från dig som hyresgäst. Vi ser mycket framemot att börja jobba med systemet och hoppas att du så småningom ska märka hur det gör att vi kan hjälpa dig bättre och snabbare.  

Ny felanmälan för dig 

Från och med den 23/1 tar vi bort felanmälan från Mina sidor för att förbereda för en ny, mycket bättre och enklare felanmälan i en helt ny Mina sidor. Det gör att du under en övergångsperiod istället får maila eller ringa in din felanmälan. Du når oss på info@vaxjobostader.se eller 0470-59 90 00.  

Vill du bli betatestare? Om du vill göra din felanmälan online kan du göra den i vår betaversion. För att få tillgång till denna skickar du ett mail till info@vaxjobostader.se, ange ditt produktnummer och ditt namn så skickar vi en länk och en aktiveringskod till dig. Om du testar denna tjänst tar vi också tacksamt emot din feedback. Tack för din hjälp! 

Har du några frågor? Hör av dig!

 • Google+

18 jan, 2019 | Nyheter |

Missa inte vår Facebooktävling!

Följ oss på Facebook så kan du vara med i vår tävling om två biljetter till Växjö Lakers vs. Linköping HC den 29 januari i Vida Arena.

Tävlingen är öppen för alla våra hyresgäster. Vi lottar ut två biljetter till fem av våra hyresgäster som deltar. Tävlingen är öppen fram till tisdag den 22/1. Vinnarna meddelas senast den 24 januari. Lycka till!

 • Google+

15 jan, 2019 | För ett bättre boende |

Vi checkar av belysningen i våra områden

Arbetet med de förbättringsåtgärder vi fått fram efter hyresgästenkäten är verkligen igång och hittills har vi kryssat av 16 av 113 aktiviteter.

Vi har bland annat checkat av belysningen i flera områden, där vi på några ställen förlängt tiden en lampa lyser där det upplevts varit tänt för kort stund.

För att skapa ett bättre och tryggare boende jobbar vi dagligen med de aktiviteter vi satt upp efter den senaste hyresgästenkäten. Belysningen och upplysta gemensamma utrymmen är en av dem!

 • Google+

14 jan, 2019 | Nyheter |

Undvik matolja och fett i avloppet

I torsdag förra veckan spolades avloppsledningarna runt kv Alabastern på grund av ett stopp. Det händer ganska ofta att avloppen stoppar upp runt om i Växjö. Stopp i avloppen beror ofta på att fett och skräp hamnar där. För att minska risken för stopp finns det några enkla saker att tänka på:

 • Stekfett - torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper. Släng pappret i papperspåsen för matavfall. Då kan matfettet bli miljövänlig biogas.
 • Flytande matfett - häll avsvalnad matolja i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Lägg den i ”restavfall” i miljöhuset.
 • Spola bara ner toalettpapper när du spolar på toaletten - allt annat, till exempel näsdukar, tvättlappar, babyservetter och hushållspapper sorterar du i soporna då det annars fastnar i avloppsrören!

När du sköljer ned fett i avloppet fastnar det på rörens insida och bildar hårda proppar. Att diska med diskmedel hindrar inte fettet från att stelna i avloppet. Fett i avloppet lockar också till sig råttor, som kan orsaka stor skada på hus och el-ledningar. Och det vill vi såklart undvika.

Hjälp oss hålla avloppen fria från fett och skräp genom att följa ovan - då slipper vi trista stopp i våra avlopp. Tack för din hjälp!

 • Google+

19 dec, 2018 |

Bytestorget försvinner från Boplats Växjö

Möjligheten att annonsera om byte av lägenheter försvinner från och med årsskiftet från Boplats Växjö.

Sedan ett par år tillbaka har vi och Vidingehem erbjudit möjlighet att annonsera om lägenhetsbyte på Boplats Växjö. Det är få som använder sig av detta och eftersom det redan finns många bra tjänster för lägenhetsbyten på marknaden, väljer vi att vid årsskiftet lägga ner Bytestorget.

Vi tänker helt enkelt att det finns mycket annat bra vi kan göra med vår tid och våra pengar än att tillhandahålla en annonseringstjänst för lägenhetsbyten, när många andra gör det så mycket bättre.

Vi ska givetvis fortfarande erbjuda möjligheten att byta lägenhet, precis som vi gör idag. Däremot ser vi inte det som vårt grunduppdrag att tillhandahålla en annonseringstjänst för lägenhetsbyte.

Information om hur man byter lägenhet hittar du här!

 • Google+

30 nov, 2018 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev 30 november 2018

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om resultatet i vår hyresgästundersökning som gjordes under hösten, om hur snö och halka påverkar och prioriteras i ditt område. Vi ger dig även återvinnignstips inför julen och lite annat smått o gott.

Har vi rätt e-postadress till dig? Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Läs gärna nyhetsbrevet här!

 • Google+

22 nov, 2018 | För ett bättre boende |

Vi är med i allmännyttans digitaliseringsinitiativ!

Fastighetsbranschen ligger efter många andra branscher när det gäller digitalisering – och allmännyttan är, trots många goda initiativ, inget undantag. Det sker en spännande utveckling av smarta hem, uppkopplade hus, kundtjänstrobotar, vårdtjänster i hemmet med mera – och vi måste bestämma oss för vad vi ska göra och vad vi vill satsa på.

Digitaliseringsinitiativet är ett treårigt initiativ för att accelerera arbetet med digitaliseringen i allmännyttan. Det är en satsning som samordnar resurser från medlemsbolagen för att vi tillsammans ska kunna vara just aktiva och drivande. Initiativet har tagits fram av SABOs (allmännyttans branschorganisation) Digitaliseringsråd.

De allmännyttiga bolagen är överens om att:

 • Det behöver gå snabbare än hittills. Allmännyttan behöver arbeta mer intensivt med omvärldsbevakning och nätverkande – både inom branschen och i omvärlden – för att förstå utvecklingen och hur vi som fastighetsbolag ska dra nytta av den.
 • I några frågor behöver vi vara drivande och verka för en mer modern IT-struktur, komma igång med uppkopplade fastigheter och ta fram villkor som fungerar för alla parter i det smarta hemmet.
 • För att arbeta effektivt behöver vi utveckla gemensam kompetens.
 • Vi bör tänka i ”ekosystem” och identifiera de viktigaste intressenterna att kroka arm med.

Målet är att allmännyttan och de medlemsbolag som deltar ska bli ledande inom digitalisering i fastighetsbranschen och ha gjort vinster på flera områden inom tre år. Det är något som du som hyresgäst kommer att märka av och vår ambition är att det ska underlätta din vardag!

Här kan du läsa SABOs pressmeddelande om Digitaliseringsinitiativet.

 • Google+

21 nov, 2018 |

Polisen varnar för bedragare

Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank. Därför har Polisen i Växjö och Alvesta gått ut med följande råd:

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon. Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

 • Google+

20 sep, 2018 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev september 2018

Nu har vårt andra digitalnyhetsbrev skickats ut. Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare. Att byta ut papperstidningen mot ett digitalt nyhetsbrev ger också stora miljövinster, vilket är ett prioriterat arbete från vår sida.

Har vi rätt e-postadress till dig? Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Läs gärna nyhetsbrevet här!

 • Google+