Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

26 mar, 2019 | Nyheter |

Hyresnämndens beslut: Höjda hyror på Alabastern

Som vi informerat om tidigare brev har vi, i och med renoveringen, sett över hyrorna i kv Alabastern. Vi inledde samtal med Hyresgästföreningen om få till bruksvärdeshyror för kv. Alabastern. Då vi inte kom överens gick ärendet vidare till hyresnämnden. I hyresnämnden genomfördes förhandlingen i februari. Där jämfördes sex olika typer av lägenheter på Alabastern med liknande lägenheter i jämförbara områden. Hyresnämnden har nu tagit ett beslut om att hyrorna i kvarteret ska justeras.

Vad blir den nya hyran?

Vad den nya hyran för varje specifik lägenhet blir kommer vi att återkomma med. Vi ska nu sätta oss ner tillsammans med Hyresgästföreningen för att komma överens om hur hyran ska se ut för varje lägenhet och när den ska införas.

Varför en högre hyra?

På Växjöbostäder strävar vi efter en rättvis hyressättning som speglar människors värdering av boendets kvaliteter, en så kallad bruksvärdeshyra. Det innebär att en lägenhet som är i gott skick ska ha likadan hyra som en annan lägenhet i samma goda skick. Vi menar att det både är rimligt och rättvist för alla hyresgäster.

Vad är en bruksvärdeshyra?

Bruksvärdeshyra innebär att hyran ska spegla människors värdering av boendets kvaliteter som bland annat ålder, läge, storlek, standard och förvaltningskvalitet. Under den hyresförhandling som sker mellan bostadsbolag och Hyresgästföreningen ska denna syn på hyressättningen tillämpas.

Mer information

Berörda hyresgäster har den 26 mars fått e-post och kommer den 27 mars att få information i brevlådan. Pressmeddelandet som gick ut finns att läsa här.

  • Google+