Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

14 feb, 2020 | Nyheter |

39 nya hyresrätter på Saturnus

Nu utökar vi återigen vårt bostadsbestånd och bidrar till fler attraktiva bostäder i Växjö. Torsdag 13 februari släppte vi 39 moderna hyresrätter (1–4 rum och kök) för intresseanmälan på Boplats Växjö. Lägenheterna ligger i den lugna och omtyckta stadsdelen Väster och inflyttning sker från 1 december 2020.

Just nu pågår byggnation av totalt 49 lägenheter, varav 39 hyreslägenheter och 10 ägarlägenheter, fördelat på fyra hus. Husen ligger i kvarteret Saturnus med adress Wieselgrensgatan 5 A-D i den omtyckta stadsdelen Väster. Lägenheterna har hög standard, ljus inredning med modern utrustning. Egen balkong eller uteplats till alla lägenheter.

"- Vi fortsätter att bygga staden! Nu släpper vi moderna hyresrätter och ägarlägenheter, där fokus ligger på äganderätten, vilket jag är särskilt glad för, då vi levererar en mångfald av upplåtelseformer till Växjöborna", säger Rene Jaramillo, ordförande Växjöbostäder.

I samtliga lägenheter finns bredbandsuttag och parkeringsplats kommer att kunna hyras i mån av tillgång. Planskisser och ritningar över området samt lägenheterna finns presenterade här > Kvarteret Saturnus - sätt dig själv i centrum

"- De gamla nedslitna husen som låg där tidigare, ersätts med nya fina hus med moderna bostäder i ett attraktivt och centralt läge. Vi får verkligen ett tillskott i vårt utbud på Väster av hållbara bostäder", avslutar Maria Säterdal, vd Växjöbostäder.


Kort fakta om kvarteret Saturnus
Adress: Wieselgrensgatan 5 A-D
Antal lägenheter: 39 hyreslägenheter och 10 ägarlägenheter
Storlek: 1 – 4 rum och kök
Uthyrning: Startar 13 februari via Boplats Växjö Registrera dig och gör din intresseanmälan här >>
Försäljning av ägarlägenheter: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, startar 20 februari
Inflyttning: Från 1 december 2020
Arkitekt: Sajt arkitekter
Totalentreprenör: JSB Construction


För ytterligare information
Rene Jaramillo (M), Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Maria Säterdal, VD Växjöbostäder, tel. 070-825 05 94


Frågor angående ägarlägenheter
Kontakta Peter Stillman, mäklare Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, peter.stillman@lansfast.se eller tel. 070-814 48 22.

 • Google+

11 feb, 2020 | Nyheter |

Bra att veta om din hyresavi

Ny rad för moms och förenklad betalning med digitalt betalsätt.

Moms på IMD
Från och med hyresavin för mars kommer en ny rad för moms att synas på din avi, om du har individuella mätning av vatten (IMD). Tillhandahållande av vatten med individuell mätning och debitering är, enligt ett myndighetsbeslut, nu momspliktigt och vi är skyldiga att redovisa momsen. Ändringen påverkar inte priset per kubikmeter (förutom årlig prisjustering, se nedan) utan blir detsamma som tidigare. Förändringen kommer att synas på hyresavin för mars och avser förbrukningen för januari 2020.

Priser per kubikmeter inkl. moms:

 • Kallvatten 20 kr (samma pris som förra året)
 • ​Varmvatten 57,24 kr (2019 > 56,66 kr)

Vi slutar med pappersavier
I juni kommer vi att övergå helt till digitala betaltjänster. Får du idag din hyra som pappersavi? Förenkla dina betalningar genom att betala med autogiro, e-faktura eller e-postfaktura. Tryggt, säkert och snällt för miljön.

Här kan du läsa mer!

> Mer information om El- och vattenförbrukning

> Läs om våra olika betalsätt och välj ett digitalt redan idag!

 • Google+

5 feb, 2020 | Nyheter |

Värmeåtervinning på avloppsvatten

Idag driftsätter vi värmeåtervinningen på avloppsvattnet för Nydalavägen 20 och 22. Detta är en del av det EU projekt, Ready, som vi deltar i och som fokuserat på innovativa energibesparande renoveringsåtgärder.

Vad innebär då detta?

I marken utanför Nydalavägen 22 har vi grävt ner en pump som tar upp vattnet som gått ut i avloppsledningen, alltså det vatten som hyresgästerna spolat ner i diskhon, tvättstället och duschen. Vattnet pumpas in i en tank och när den tanken är full skickar den över vattnet till nästa tank som tar upp värmen/energin från vattnet. Den energi som utvinns skickas till en värmepump i undercentralen som sedan ger värme och varmvatten till lägenheterna i huset. På detta sätt kan vi ta tillvara på värmen i avloppsvattnet, som annars hade skickats ut i avloppsledningarna, och därmed spara och återvinna energi.

Nu ser vi med spänning fram emot att se hur mycket energi vi kan återvinna och detta kommer vi att följa upp i ett datasystem och redovisa på flera håll, bland annat till EU.

För att färdigställa alla delar i Ready projektet återstår nu att anlägga en solenergianläggning på taket på Nydalavägen 22, det arbetet kommer att påbörjas under våren.

 • Google+

4 feb, 2020 | Nyheter | För ett bättre boende |

Två ton kläder och skor insamlade

I samarbete med vår avfallsentreprenör Suez, SSAM och SSAMs samarbetspartner Human Bridge har det sedan i november funnits klädboxar i tre av våra bostadskvarter. Under dessa tre månader har totalt två ton textilier samlats in!

I november placerades boxarna ut som ett försök att hitta nya sätt att förbättra avfallshanteringen. Perioden har nu utvärderats och det har fungerat mycket bra. Totalt har två ton textilier samlats in! Vi har därför beslutat att fortsätta med insamlingen på samma sätt. På kv Själakoret, Alabastern och Forskaren finns boxar uppställda utanför miljöhusen där våra hyresgäster kan slänga förbrukade kläder och skor. Dessa tas sedan omhand av Human Bridge.

För hyresgäster som bor i våra andra områden kan material för återbruk lämnas på återvinningsstationer, återvinningscentraler eller direkt till välgörenhetsorganisationer. 

Klädboxarna hittar du på Norr (Håkan Sjögrens väg 2A – vid miljöhuset) på Araby (Hjalmar Petris väg 2 – vid miljöhuset vid höghuset) och på Campus (vid miljöhuset vid parkering mellan P G Vejdes väg 9 och 15).


Human Bridge

Insamlad textil går till människor som lever i fattigdom, är på flykt från krig och oroligheter eller till försäljning för att finansiera Human Bridges biståndsinsatser som består i att samla in, rekonditionera och skicka ut sjukvårdsutrustning som användas där behoven är stora, främst i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern.

Läs gärna mer om vad som händer med insamlade kläder och skor

 > Vad händer med insamlade textilier (länk till Human Bridge, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

31 jan, 2020 | Nyheter | Aktiviteter |

Trygghetsvandring 6 februari i kv. Myran och Vedermödan

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att du som hyresgäst känner dig trygg och trivs i ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet trygghetsvandringar i våra områden. Den 6 februari är det dags för en trygghetsvandring för boende i kv. Myran och Vedermödan.

Datum: Torsdag 6 februari
Tid: 17.00- ca 18.30
Mötesplats: Utanför entrén till Prebendevägen 1 A
Trygghetsvandring för boende i kvarteren: Myran och Vedermödan

Anmäl dig till trygghetsvandringen här

Under en trygghetsvandring promenerar vår personal tillsammans med dig som hyresgäst igenom ditt område för att inventera det ur en trygghetssynpunkt. Vi tittar tillsammans på belysning, buskage och om det finns några passager som kan upplevas otrygga. Syftet med detta är att skapa tryggare miljöer genom att tillvarata kunskaper och erfarenheter om olika platser.

Finns det områden i ditt kvarter som du upplever kan bli mer trygga? Kontakta gärna oss för att prata om möjligheten att anordna en trygghetsvandring i just ditt område. Du når bostadssociala gruppen på tel. 0470 - 59 90 00.

 • Google+

17 jan, 2020 | Nyheter |

Dygnsbiljett på besöksparkeringar

Från årsskiftet finns nu dygnsbiljett till våra besöksparkering som har avgift.

Du kan välja att betala avgiften via app, SMS eller talsvar. Följ de instruktion som finns på aktuell p-plats. Du kan max lösa biljett för 7 dygn.

5 kr/timme, 50 kr/dygn (alla avgiftsbelagda besöksparkeringar förutom Sjövallavägen och Biblioteksgatan)

7 kr/timme, 70 kr/dygn (Sjövallavägen)

10 kr/timme, 100 kr/dygn (Biblioteksgatan)

 • Google+

16 jan, 2020 |

Vi söker Fastighetschef

Vi söker en trygg ledare som med erfarenhet, mod och god kommunikativ förmåga, vill ansvara för och utveckla förvaltningen av hela vårt fastighetsbestånd.

Vi erbjuder en spännande utmaning i ett modernt företag, där din insats kommer att påverka Växjö stad och dess invånare för lång tid framöver.

Läs mer om tjänsten här.

Vi arbetar med löpande urval så visa gärna ditt intresse redan idag. Välkommen!

 • Google+

16 jan, 2020 | Nyheter |

Rent hus utan kemikalier

Från årsskiftet byter vi till en ny rengöringsprodukt med minimal negativ påverkan på hälsa och miljö.

När våra fastigheter städas används en hel del rengöringsprodukter. Vi vill rengöra på ett mer miljö- och hälsovänligt sätt, samt minska vår miljöpåverkan. Det gör att vi nu byter ut våra tidigare rengöringsprodukter till en helt ny produkt - ett högeffektivt joniserat alkaliskt vatten med en liten mängd tillsatt kaliumkarbonat. Produkten är framtagen med ny japansk teknologi, är helt luktfri, avger inga hälsovådliga sprayångor och är biologiskt nedbrytbart. För vår hälsa och för miljön.

 • Google+

18 dec, 2019 | Nyheter |

Falska samtal om brandskyddskontroller

Värends Räddningstjänst har fått indikationer på att det just nu cirkulerar falska samtal där personer utger sig för att vara personal från räddningstjänsten och vill genomföra brandskyddskontroller i bostäder.

Just nu genomförs inga hembesök och när det planeras för detta informeras alltid vi som hyresvärd. Du kan alltid vända dig till oss på Växjöbostäder eller läsa på Värends Räddningstjänst webbplats (www.vrtj.se) för att se eventuell aktuell information om hembesök om du är osäker på vem som vill komma in i din bostad.

 • Google+

5 dec, 2019 | Nyheter |

Varför höjs hyran årligen?

Vi vill att du som hyresgäst ska uppleva hyresrätten som ett tryggt och bekymmersfritt boende med stor frihet. Du betalar för ditt boende och i din hyra ingår även service och att vi fixar om något går sönder eller inte står rätt till. Men varför måste hyran höjas varje år? Den frågan får vi ofta. Låt oss förklara vad som ingår i hyran.

Vad går hyran till?

Förutom servicen att det alltid finns någon att ringa till om något går sönder så får du mycket i hyran. Du behöver t.ex. inte klippa gräset på allmänna ytorna eller planera den kommande renoveringen av golvet som börjar bli gammalt.

Stora delar av hyran går till drift av våra fastigheter så som underhåll, värme och el samt kostnader för att driva runt företaget. När vi pratar om fastighetsskötsel, underhåll och reparationer – vad menar vi egentligen då? Här kommer några exempel:

Fastighetsskötsel innebär bl.a.

 • Skötsel av utemiljön, som t.ex. gräsklippning och skötsel av rabatter. Om du har en egen liten täppa sköter du förstås denna på egen hand.
 • Städning av trapphus, tvättstugor och andra gemensamhetsutrymmen.
 • Vinterskötsel, som t.ex. snöskottning och sandning.
 • Trygghetsjour på kvällar och helger.

Underhåll och reparationer innebär bl.a.

 • Reparationer innebär att det som är trasigt lagas eller byts ut
 • Kostnader för brandskador, vattenskador och skadedjursbekämpning
 • Inre underhållet som innebär målning, tapetsering, golvbyte, golvslipning eller målning av köksluckor. Det ingår helt i hyran inom olika intervall, t.ex. golv var 20:e år. Vill man göra något tidigare går det bra, då mot en mindre kostnad.
 • Allt övrigt underhåll som berör huset och marken runt omkring, så som byte fönster, tak, belysning, staket, hissar, byte av vitvaror, köksinredningar, lägenhetsdörrar och badrum.

Våra kostnader ökar

Kostnaden för den service som inkluderas i att hyra sitt boende ökar varje år, precis som övriga kostnader i samhället. Så för att kunna bibehålla och förbättra vår service behöver vi täcka de kostnader vi har.

Ett välmående företag och en stark allmännytta

Vi har krav på att vara affärsmässiga med en god avkastning. Det innebär att företaget mår bra, att vi kan fortsätta leverera bra bostäder långsiktigt och att vi kan vara med och bygga framtidens Växjö. Att allmännyttan står stark även i framtiden är en förutsättning för boendemöjligheter för alla.

 • Google+

3 dec, 2019 | Aktiviteter |

På lördag är det familjedag i Araby park arena

Ta med hela familjen till Araby park arena lördag 7 december!

Aktiviteter, samtal och möten från kl 11 till 15.

 • Google+

29 nov, 2019 | Nyheter |

Samarbete om brandssäkerhetsarbete

Tillsammans med Vidingehem och Värends Räddningstjänst har vi inlett ett samarbete för att stärka kommunikationen om förebyggande brandskydd. Desto fler av våra hyresgäster som tillägnar sig kunskap om hur man förhindrar bränder, desto tryggare blir det för alla som bor i flerfamiljshus. 

Under december ökar antalet bränder med 40 procent jämfört med övriga månader på året. En stor del av bostadsbränderna är orsakade av levande ljus och torrkokning. I december kommer vi därför att publicera inlägg på våra sociala medier och uppmärksamma de vanligaste brandriskerna och vikten av att testa sin brandvarnare. Om du som hyresgäst inte själv har möjlighet att testa din brandvarnare är du välkommen att ringa till vårt kundcenter så kan en av våra fastighetsarbetare hjälpa dig med det. Här kan du läsa mer om hur du kontrollerar din brandvarnare.

Bilderna vi använder är hämtade från kampanjen Aktiv mot brand, ett samarbete mellan myndigheter, försäkrings-, bostads- och brandskyddsbranschen samt kommunernas räddningstjänster.


På Värends Räddningstjänst webbplats (vrtj.se) hittar du bra och förebyggande information om brandsäkerhet i ditt hem:

>> Brandsäkert hemma (länk till vrtj.se, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

27 nov, 2019 | Nyheter |

Skärpta regler för att hyra ut i andra hand

Den 1 oktober 2019 infördes nya strängare regler mot otillåten andrahandsuthyrning. Även reglerna kring lägenhetsbyten och handel med hyreskontrakt skärptes. Dessutom förtydligades reglerna om inneboende. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom en överträdelse av reglerna kan innebära att du som hyresgäst förlorar ditt hyreskontrakt, eller gör dig skyldig till brott.

Andrahandsuthyrning kräver hyresvärdens samtycke

Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd. Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt hyreskontrakt. Tidigare har man som hyresgäst haft möjlighet att vidta rättelse, det vill säga att sluta med andrahandsuthyrningen, eller att ansöka om hyresnämndens tillstånd och få ansökan beviljad. Den möjligheten finns inte längre.

Andrahandshyrans storlek

Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Förstahandshyran är alltså ett tak för andrahandshyran. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent. Om el, bredband, tv-kanaler eller liknande ingår i hyran, får du bara ta betalt för dina egna kostnader.

Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.

Inneboende

Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste dock använda lägenheten som din fasta bostad, eller ha den som en så kallad komplementbostad, för att det ska vara fråga om en inneboendesituation.

Den hyra som den inneboende betalar till dig ska vara proportionerlig i förhållande till den hyra du själv betalar. En inneboende som disponerar hälften av lägenheten ska alltså inte betala mer än hälften av förstahandshyran.

Lägenhetsbyte

Det krävs alltid samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både hyresgästen som vill överlåta sin lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år.

Olagligt i vissa fall

Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke, eller hyresnämndens tillstånd, och ta emot en hyra som inte är skälig, det vill säga för hög.

Det är även brottsligt att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att begära betalning för hyreskontrakt. Straffet för att förmedla, sälja eller köpa hyreskontrakt är böter eller fängelse.

Folkbokförd på rätt adress

Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

 • Google+

27 nov, 2019 | Nyheter |

Tvåårigt avtal för hyrorna

Ett tvåårigt avtal för hyrorna är nu klart för Växjöbostäders hyresgäster. Efter förhandlingar, mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen, har en överenskommelse träffats om en hyreshöjning med 2,45 % för 2020 och med 2,45 % för 2021. Hyreshöjningen gäller från och med 1 januari 2020 och innebär att en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 800 kronor, får en höjning med ca 140 kronor per månad.


Här kan du ta del av pressmeddelandet som gick ut >> Tvåårsavtal för Växjöbostäder (öppnas i nytt fönster)

 • Google+

22 nov, 2019 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev november 2019

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om läsa om hur vi jobbar vidare med hyresgästenkäten, att vi kommer att testa ett nytt sätt att tömma i miljöhusen och att vi ställt ut klädboxar i några av våra områden. Vi uppmanar även till att sluta fulspola, vad vi menar kan du läsa mer om i nyhetsbrevet!

Har du inte fått nyhetsbrevet till din e-post? Har vi rätt e-postadress till dig?
Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Här kan du läsa nyhetsbrevet! (öppnas i nytt fönster)

 • Google+

22 nov, 2019 | Nyheter |

Vinnare av månadshyra

Ellen, Birgitta och Amra är årets vinnare av varsin månadshyra, tack vare att de deltog i vår hyresgästundersökning 2019.

När vi fått in alla enkätsvar i vår hyresgästundersökning väljer vi slumpmässigt ut 100 personer av de som svarat på enkäten. De 100 får en tävlingsuppgift som ska besvaras och skickas till oss. Bland de rätta svaren drar vi sedan tre vinnare. Ellen, Amra och Birgitta är årets glada vinnare!

Ellen är student och bor sedan i augusti i en av våra studentlägenheter på Campus, Amra bor centralt och har bott hos oss i ett år och Birgitta har varit vår hyresgäst i hela 22 år, sedan 14 år bor hon i en lägenhet på Söder. Under torsdagen fick vinnarna fina blomster av vd Maria Säterdal som tack för sitt deltagandet.

På bilden: Från vänster; Ellen, Birgitta och Amra tillsammans med vd Maria Säterdal.

 

 • Google+

19 nov, 2019 | Nyheter |

Känns det kallt i din lägenhet?

Hösten kommer med svalare utetemperatur, som i sin tur kan påverka temperaturen i din lägenhet. Våra lägenheter ska hålla en temperatur på minst 20°C. Undantaget är äldreboenden, där vi erbjuder två grader högre temperatur. 

Vid snabba väderomställningar kan värmen till lägenheten dröja lite eftersom leveransen av värme behöver transporteras fram till elementen. Därav kan elementen kännas kalla trots att temperaturen utomhus har sjunkit.

Känns det kallt i din lägenhet så undersök först följande:

 • Se till så att termostaterna är fullt öppna på elementen.
 • Placera soffan eller andra större möbler minst en decimeter från elementen, så att de inte hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
 • Se till att gardinerna inte hänger framför elementen eller termostaterna.

När du mäter temperaturen i din bostad lägger du en termometer på ett bord eller dylikt en meter upp från golvet, mitt i rummet (ej vid fönster eller yttervägg).

Felanmäl vid under 20°C
Är det under 20°C felanmäler du, dygnet runt, här på vår hemsida - till felanmälan

Under kontorstid kan du även kontakta vårt Kundcenter på telefon 0470 – 59 90 00.

 • Google+

19 nov, 2019 | Nyheter |

Vilken hyresrätt är du?

Idag lanserar vi på Växjöbostäder ett bostadstest, där du kan ta reda på vilken bostad inom våra områden, som passar dig bäst. Genom några enkla frågor, som exempelvis önskad storlek på lägenheten, önskat läge i Växjö m.m. får du fram förslag på bostadsområden, som vi har i vårt bestånd och som matchar dina önskemål.

Testet är en fortsättning på kampanjen ”Hurra för hyresrätten” som vi lanserade i april, för att lyfta fram hyresrätten som en enkel och bekväm boendeform. Vi vill lyfta alla fördelar som finns med hyresrätten, vill vi nå fram till målgrupper som idag inte ser hyresrätten som den naturliga boendeformen och vi vill även få fler att ställa sig i bostadskö, för att få ökade möjligheter att välja bostad.

Kampanjen kommer från och med idag, 19 november att synas på webb och i sociala medier samt även lokalt i centrala Växjö på digitala skyltar.

Gör testet du också! 

 • Google+

4 nov, 2019 | Nyheter |

Boxar för insamling av kläder och skor

Att skänka kläder till en klädinsamling är ett bra sätt att ta tillvara på kläder som kanske blivit för små eller för stora eller som du helt enkelt har tröttnat på.

I samarbete med vår avfallsentreprenör Suez, SSAM och SSAMs samarbetspartner Human Bridge har vi placerat klädboxar i tre av våra bostadskvarter. 

– Vi på SSAM tycker att det här är ett jättespännande försök. Vi behöver hitta många nya lösningar för att minska avfallsmängderna och bli bättre på att ta hand om våra resurser. Det här är ett spännande initiativ där man riktar in sig på Växjöbostäders lägenhetsbestånd, säger Anders Lundgren, verksamhetsutvecklare inom cirkulär ekonomi på SSAM.

I klädboxen kan du lägga begagnade kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier, skor (endast hela och om möjligt i par och hopknutna), hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer. Det du lämnar in ska vara helt, rent och förslutet i en påse/kasse.

Boxarna kommer att vara på plats under tre månader. Välkommen till våra återvinningsplatser:

 • ​Norr: Håkan Sjögrens väg 2A – vid miljöhuset
 • Araby: Hjalmar Petris väg 2 – vid miljöhuset vid höghuset
 • Campus: Vid miljöhuset vid parkering mellan P G Vejdes väg 9 och 15

Insamlad textil går till människor som lever i fattigdom, är på flykt från krig och oroligheter eller till försäljning för att finansiera Human Bridges biståndsinsatser som består i att samla in, rekonditionera och skicka ut sjukvårdsutrustning som användas där behoven är stora, främst i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern. Läs gärna mer om Human Bridge och deras arbete på www.humanbridge.se

 • Google+

24 okt, 2019 | Nyheter |

Växjöbostäder tilldelas byggnadspris för Vallen - Pressmeddelande

Växjöbostäder har tillsammans med Midroc tilldelats Växjö kommuns Byggnadspris 2019 för Vallen, som ligger mellan Växjösjön och Bergundasjön. Priset, som har delats ut sedan 1990, ges till ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen.

- Vi är glada och stolta, det är fantastiska byggnader som varit nominerade! Att bygga staden där arkitektur och dagens teknik blir en symbios är viktigt för Växjöbostäder, men även en symbol för Växjö kommun, säger Växjöbostäders ordförande Rene Jaramillo.

- Vi är såklart oerhört stolta över att bli tilldelade Växjö kommuns Byggnadspris. Vi har tillsammans med Midroc lyckats skapa en helhet som känns genomtänkt. Vallen är ett bra exempel på en väl fungerande stadsplanering, säger Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder.

Arkitektbolaget har ritat hela bostadsområdet, som totalt består av 198 lägenheter i flerbostadshus, fyra till åtta våningar höga varav 26 radhus i två plan. Växjöbostäder har byggt totalt 76 av lägenheterna. Byggnaderna, som ligger runt fem stycken gräsbeklädda gårdsbildningar i varierad skala, är byggda med träbyggnadsteknik. Närheten till naturen och sjöarna är påtaglig och många av lägenheterna har sjöutsikt.

Området är ganska unikt genom att det innehåller fyra olika upplåtelseformer, hyresrätter, bostadsrätter, äganderätter samt även ägarlägenheter, där Växjöbostäder har uppfört hyresrätter och ägarlägenheter.

Juryns motivering till nomineringen av Vallen:
”Hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter i en blandad bebyggelsestruktur i 2–8 våningar. Husens placering i landskapet ger spännande rumssamband och fina siktlinjer. Variation i både liten och stor skala samspelar och ger en väl utformad vardagsarkitektur med gediget uttryck. De karaktäristiska gavelmotiven bidrar till en ny stadssiluett.

Fasadernas utformning med olika kulörer och inslag av paneler och cederspån skapar både variation och håller samman helheten. Väl sammanhållet formmässigt och materialmässigt. Informella innegårdar ger en lugn karaktär. Helheten och trivselfaktorn överglänser de enskilda huskropparna. Ett projekt i trästaden Växjö med välgenomtänkt helhetsperspektiv som nu står färdigt, väl genomfört hela vägen.”

Fakta: Fastigheterna på Vallen består totalt av 198 lägenheter med blandade upplåtelse-former, där Växjöbostäder äger och förvaltar 65 lägenheter.
Byggnadspriset delas årligen ut av byggnadsnämnden, till en byggherre, för ett projekt med god arkitektur med anpassning till platsen. Nominerade 2019 var även Geologen 1 vid Trummens strand och ICON Växjö.

Fastighetsutvecklare: Växjöbostäder och Midroc Property Development SB
Byggentreprenör: Värends entreprenad och GBJ AB
Arkitekt: Ola Malm, Arkitektbolaget

 

För ytterligare information:
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Carina Herbertsson, Projektchef Växjöbostäder, tel. 070-945 85 02
 

 • Google+

23 okt, 2019 | Nyheter |

Växjöbostäders hyresgäster är markant nöjdare i år - Pressmeddelande

Igår presenteras resultatet av Växjöbostäders hyresgästundersökning som genomfördes under augusti och september. Resultatet är mycket positivt och hyresgästerna är markant nöjdare i år. Hyresgästerna upplever att de får bättre service och 95% är nöjda med det bemötande som de får av Växjöbostäder. Våra hyresgäster trivs också mycket bättre i sin lägenhet.

– Att våra hyresgäster tycker att de är nöjdare med service, trivsel och trygghet är fantastiskt, det bekräftar att det målmedvetna arbete som våra medarbetare gör ger effekt i vardagen för hyresgästerna, säger Växjöbostäders ordförande Rene Jaramillo.

– Vi är måna om våra hyresgästers trivsel och vi har även jobbat med en rad åtgärder för att förbättra vår service. Det känns riktigt bra att det har gett resultat, säger Växjöbostäders VD Maria Säterdal.

I årets mätning är hyresgästerna särskilt nöjda med den yttre miljön, när det gäller val av buskar blommor och träd, tillgång till bord och bänkar samt utformningen av gård och närmiljö.

Tryggheten i våra områden har generellt ökat mycket i hela vårt bestånd och speciellt nöjda med sitt boende är studenterna på Campus, särskilt när det gäller tryggheten i området.


Kort om hyresgästundersökningen
Växjöbostäders hyresgästundersökning genomförs i samarbete med AktivBo AB. Varje år ges hälften av Växjöbostäders hyresgäster möjligheten att svara på en enkät om vad de tycker om sitt boende. I år valde drygt 60,5 procent (ca 2400 hyresgäster) att svara på enkäten.


För mer information
Maria Säterdal, VD Växjöbostäder, tel. 070-825 05 94
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
 

 • Google+

8 okt, 2019 | Nyheter |

Till dig som är ansluten till Kivra digital brevlåda

Om du är ansluten till Kivra digital brevlåda och tar emot pappersavier från oss, då kommer du att få din hyresavi skickad till din digitala brevlåda. Gäller från och med novembers hyresavier!

Även du som har autogiro får dina avier skickade till din digitala brevlåda. Däremot påverkas inte din betalning. Dragningen sker precis som vanligt. Om du har e-faktura eller e-postfaktura fortsätter det likadant som tidigare.

Hjälp oss att minska vår klimatpåverkan!

För att minska vår klimatpåverkan erbjuder vi elektroniska hyresavier istället för pappersavier. Kivra är en tjänst där du kan ta emot säker digital post från företag och myndigheter. Om du ansluter dig, eller om du redan är ansluten, skickar vi istället hyresavin digitalt. Du får även post från andra anslutna företag och myndigheter på samma ställe.

Så, om du inte redan betalar din hyresavi elektroniskt - nu är det ännu enklare. Vi erbjuder flera olika alternativ med autogiro, e-faktura eller e-postfaktura som betaltjänst.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta kundcenter 0470-59 90 00. Du kan också läsa mer här här på vår webbplats >> Betala hyran

Läs mer om Kivra på www.kivra.com (öppnas i nytt fönster).

 • Google+

7 okt, 2019 | Nyheter |

Bostadskön till seniorboende öppnas upp för omsorgstagare - Pressmeddelande

Växjöbostäder kommer att erbjuda varannan lägenhet i seniorbostadskön till omsorgstagare, vid omflyttning. Detta erbjudande är en överenskommelse med omsorgsförvaltningen och gäller från 1 november, där en utvärdering kring utfall och rutiner kommer att ske under hösten 2020.

– Det är en bra lösning för att kunna erbjuda fler alternativ till särskilt boende, en tillgänglig servicenära bostad i våra bestånd. Våra seniorbostäder öppnas nu upp för omsorgen, och vi följer med stort intresse resultatet av detta, säger Rene Jaramillo, ordförande i Växjöbostäder.

– Från omsorgens sida är vi väldigt glada att Växjöbostäder gör det möjligt för vissa utsatta äldre att få förtur i seniorbostadskön. Det ger oss möjligheter att få fler trygga och nöjda omsorgstagare, förklarar Ulf Hedin, ordförande i Omsorgsnämnden.

Omsorgsförvaltningen är ansvariga för att utifrån fastställda behovskriterier matcha aktuell och intresserad hyresgäst till lägenheten och avtal skrivs därefter med Växjöbostäder. Anvisade hyresgäster ska uppfylla samma krav, som gäller för samtliga hyresgäster hos Växjöbostäder, när det gäller ekonomiska förutsättningar m.m.

För mer information kontakta:
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Ulf Hedin, Ordförande Omsorgsnämnden, tel. 073-368 70 50
 

 • Google+

4 okt, 2019 | Nyheter |

Följ oss på Instagram!

Vi använder oss av instagram för att med bild (och film) visa upp och dela med oss av vår vardag. 

Våra medarbetare arbetar med en stor variation av arbetsuppgifter och en lång rad yrken är representerade hos oss. Bland annat kundservicemedarbetare, reparatörer, förvaltare, kommunikatörer, projektledare, elektriker, snickare, inköpare, drifttekniker… och många flera.

Under hösten kan du möta flera av dessa yrkesroller på instagram!

Att våra arbetsuppgifter spänner över fler områden än hos de flesta andra arbetsplatser gör att det samlas en väldigt bred kompetens i företaget. Vissa yrken finns i princip bara hos oss, och detta är vi väldigt stolta över. Och vill berätta om! 

Följ oss på @vaxjobostader

 • Google+

24 sep, 2019 | Nyheter |

Platser för dialog i framtiden - Pressmeddelande

– Plats för möten, dialog och social samvaro är viktigt i ett levande bostadsområde, därför är jag glad för att vi i Växjöbostäder är pådrivande, för att utveckla bolagets engagemang i våra mötesplatser, kommenterar Rene Jaramillo, ordförande i Växjöbostäder, beslutet om ny modell för mötesplatser.

Växjöbostäder bedriver idag en mötesplats på Tallgården och lokalen är under översyn, pga. underhållsbehov samt möjlig samordning med ett medborgarkontor. Ett nytt koncept, för att skapa mötesplatser, som är hållbara över tid behövs och en utredning har genomförts kring hur vi vill bedriva och finansiera dem i framtiden. Den finansierings- och verksamhetsmodell som vi har haft som grund och hämtat inspiration från är ”Norrköpings-modellen” och upplägget som vi har beslutat är följande:

 • Ha fler aktörer som delar på kostnaderna och verksamheten via hyresavtal
 • Bostadsbolaget styr över utformningen av hyresavtalen
 • Ha en gemensam lednings/styrgrupp med övriga huvudaktörer med tillhörande verksamhetsplan som styr verksamhetsledare/utvecklare mot uppsatta mål
 • En verksamhetsledare/utvecklare som är anställd via bostadsbolaget för att ha en god påverkansmöjlighet på verksamheten. Kostnaderna för verksamhetsledare/ utvecklare kan efter överenskommelse ses som möjlig att delas på mellan de olika huvudaktörerna
 • Rikta bolagets entreprenör- och leverantörsavtal mot mötesplatsen genom social hänsyn
 • Motkrav att agera på mötesplatsen för organisationer och föreningar som bolaget sponsrar
 • Bolaget skriver samarbetsavtal med övriga föreningar/organisationer/företag

– För att Växjöbostäder ska nå visionen, att bli Sveriges bästa hyresvärd är arbetet med att stimulera möten och dialog mellan människor en viktig del. En central del i varje människas liv, är de sociala möjligheterna kring hemmet. Det övergripande syftet med mötesplatserna är att ha social hållbarhet och trygghet i fokus och därför är dessa sociala forum en viktig del i vårt arbete, avslutar Maria Säterdal, VD på Växjöbostäder.

 

För mer information kontakta:
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Tobias Adersjö, vice Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-678 33 01
Maria Säterdal, VD Växjöbostäder, tel. 0470-59 90 00

 • Google+

23 sep, 2019 | För ett bättre boende |

Hyresgäster engagerade för bättre trapphusstädning

Tillsammans med några av våra hyresgäster utvärderas ett nytt signeringskoncept som används vid städning i våra trapphus och tvättstugor.

Som en aktivitet efter synpunkter i hyresgästenkäten har vi tagit fram signeringslappar, som vi nu testar i våra fastigheter. Det är en kvalitetskontroll vi vill göra, för att säkerställa att städningen görs regelbundet och att det blir synlig för alla när den utförts. Vi har fått hjälp av engagerade hyresgäster i ett antal testkvarter, och en referensgrupp har bildats.

Syftet med gruppen är att ta hjälp av deras upplevelse av konceptet och lyssna av om städningen har blivit bättre, sämre eller oförändrad under perioden samt om det är något annat de har identifierat i samband med testet.

Referensgruppen är igång under augusti och september med en utvärdering i slutet av september. Vi är mycket glada för de samtal som vi redan har fått till oss från gruppen, med delrapporter, vilket tyder på ett stort engagemang! Vi är väldigt tacksamma över att vi kan hjälpa varandra, för att öka trivsel och gemenskap i våra områden.

 • Google+

18 sep, 2019 | Nyheter |

Har du blivit uppringd av hemligt nummer?

Växjöbostäder har fått vetskap om att företag kontaktar våra hyresgäster och påstår att det finns ett samarbete oss emellan. 

Flera av våra hyresgäster har den senaste tiden blivit uppringda från hemligt nummer där personer uppger att de ringer från Räddningstjänsten. Personen vill komma på besök och hänvisar i samtalet till en kampanj, som sker i området, för att kontrollera brandvarnare samt brandfilt.

Vi genomför inga kampanjer utan att informerar våra hyresgäster om det i förväg. Värends Räddningstjänst arbetar inte mot våra hyresgäster utan att det sker i samråd med oss.

Om du har blivit uppringd eller blir utsatt för något liknande, kontakta vårt Kundcenter på telefon 0470-59 90 00.

Om du har eller blir uppringd av någon som hänvisar till brandskyddsarbete, kontakta Värends Räddningstjänst på telefon 0470-76 65 00.


Kolla alltid ID-kort!

Be alltid att få se ID-kort på personer som vill komma in i din lägenhet. Alla som ska besöka din lägenhet, oavsett om det är vi på Växjöbostäder eller våra entreprenörer, ska de alltid kunna identifiera sig med ett ID-kort.

 • Google+

13 sep, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Spindlar i lägenheten – så blir du av med dem

Du har säkert redan märkt av det, alla spindlar som plötsligt dyker upp både inomhus och utomhus. Fy attans kanske du känner, spindelinvasion! Men spindlarnas framfart hör årstiden till.

Hösten och sensommaren är parningsperiod för husspindeln, vår vanligaste spindel. Då ger sig hanarna ut för att hitta en hona att para sig med, det resulterar i att det är större risk att stöta på en spindel nu än under andra tider på året.

Vanligtvis störs man inte så värst mycket av spindlar, de håller sig mest på svalare och fuktigare platser som källare, vind och garage. Spindeln är inte ett skadedjur, utan tvärt om, en naturlig skadedjursbekämpare som äter flugor, silverfisk och andra skadedjur, så är det ingen brådska att bli av med dem. Däremot är det ju inte alls särskilt trevligt att plötsligt stå öga mot öga med en större husspindel.

Här är fem enkla tips för att bli av med spindlar i och utanför din lägenhet:

1. Pepparmint

Spindlar gillar inte pepparmint. Du kan placera tepåsar med pepparmint, där spindlarna brukar hålla till, så kommer de att ge sig av illa kvickt. Har du pepparmyntsolja hemma, stryka oljan tunt på golvlister och springor, där spindlarna kan ta sig in.

2. Cederträ

De flesta kryp och insekter gillar inte doften av cederträ och funkar även bra om du vill bli av med spindlar. Placera cederträringar eller cederträblock, där du ser att spindlarna brukar hålla till. Det finns även cederträolja som du kan stryka på tunt där du ser att spindlarna håller till.

3. Vinäger och citron

Spraya på utsatta ställen med lika delar vatten och vitvinsvinäger och husspindlarna är ett minne blott. Citron är också effektivt för att bli av med spindlar, gnid in citron på fönsterbrädan eller golvlisterna så flyr spindlarna. Eller använd rengöringsmedel med citrondoft.

4. Få bort andra insekter

Spindlar håller till där andra insekter finns. Plocka bort vissna löv och skräp från krukväxter - det kan nämligen locka till sig insekter som i sin tur drar till sig spindlar. Städa även på din täppa eller balkong, om du har någon. Ta bort löv och växter från väggen så håller du borta spindlar och andra insekter.

5. Skippa utomhusbelysningen

Insekter drar sig till ljus och har du riktiga problem med insekter och spindlar inomhus, kan du försöka mörklägga utomhus, genom att släcka utomhusbelysning och dra för gardinerna så att inomhus-belysningen inte lyser ut.

 • Google+

11 sep, 2019 | Nyheter |

Är det stängt och låst?

Dörrar till trappuppgångar och andra utrymmen ska vara stängda för att hålla eventuell brand kontrollerad och objudna ute. En igelkott eller en katt kan lätt ta sig in genom en öppen dörr och bli inlåst.

Det är inte bara små djur som hittar in i olåsta och uppställda trapphus och utrymmen. Även vi människor söker skydd. Om du ser någon som inte ska vara i din fastighet, hör av dig till vårt kundcenter 0470-59 90 00, info@vaxjobostader.se. Om det pågår något misstänksamt, utanför kontorstid, ring vår Trygghetsjour 010-470 51 84 eller Polis 112.

Tillsammans ser vi till att det känns tryggt i våra områden.

 • Google+

9 sep, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Förenkla din vardag - betala hyran elektroniskt

Förenkla din vardag genom att betala hyran med något av våra elektroniska alternativ istället för pappersavi. Enkelt, smidigt och bra för miljön!

​Vi erbjuder tre alternativ

 • autogiro - din hyra dras automatiskt från ditt bankkonto varje månad
 • e-faktura - din hyresavin kommer direk till din internetbank
 • e-postfaktura - din hyresavi skickas till din e-postbrevlåda

Vad passar dig? Oavsett gör du en god insats för miljön och slipper hålla reda på en massa papper. Byt från pappersavi redan idag så har du en sak mindre att fundera på under semestern. Hyresavierna hittar du sedan på Mina sidor.

Här kan du läsa mer om hur du gör för att välja e-faktura, e-postfaktura eller aktivera autogiro > Betala hyran

Kontakta gärna Kundcenter 0470-59 90 00 om du behöver hjälp.

 • Google+

17 jul, 2019 | Tips och tricks |

Tips: Kom ut på innergården!

När vädret tillåter så blir din innergård som ett extra rum, fast ute. Ta en fika med grannen, umgås med vänner, luncha med din partner eller bara ta det lugnt med en bok. Lägg en filt i gräset eller använd bänkar och bord som finns i din närhet. 

O du, kom ihåg att ta med dig dina saker och ditt skräp när du lämnar innergården, så att dina grannar får en fin plats att njuta av.

 • Google+

12 jul, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Sommaren är äntligen här med all sin växtkraft!

Vi vill göra dig uppmärksam på att det nu växer och frodas i våra utemiljöer. Detta gäller all typ av växtlighet i våra områden, såsom häckar, träd, blommor och gräs, men även ogräs.

Så vi vill påminna dig om att hålla ordning på uteplatsen som tillhör din marklägenhet. Att du tar hand om dIn uteplats gör att området upplevs som städat och snyggt för dig som hyresgäst, men även för besökande till området.

För dig med egen uteplats, täppa eller odlingslott ​som tillhör din marklägenhet hittar du riktlinjer här:
>> Riktlinjer för din uteplats

Här hittar du tips om hur du kan göra mysigare på din balkong eller uteplats, och vad som kan vara bra att tänka på här:
>> Balkong och uteplats

Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta vårt kundcenter på telefon 0470-59 90 00 eller e-post: info@vaxjobostader.se

Ha en skön sommar!

 • Google+

11 jul, 2019 | För ett bättre boende |

Den blomstertid är här!

Under våren satte vi ut fler urnor i några av våra områden. Så njut av blommorna, solen och en härlig sommar!

Blommande planteringar och gröna träd och buskar så långt ögat ser. I våra områden är det just nu härligt grönt och färgglatt.

Att bo i hyresrätt är bekvämt. Istället för att ansa buskar, rensa ogräs och klippa gräs kan du nu njuta av grönskan och blommorna och bara koppla av när du är ledig.

 • Google+

9 jul, 2019 | Tips och tricks |

Tid och rum för lek

Under sommaren finns ofta mer tid att umgås. Gör en utflykt till ett kreativt uterum, ta med picknickkorgen och besök en lekplats i din närhet eller upptäck en ny på cykelavstånd.

I Växjö finns över 100 lekplatser! Här finns plats att leka och umgås, hela familjen och med kompisar. Oavsett om du är stor eller liten så finns en lekplats för alla att ha roligt vid!

Läs mer här >> Lekplatser (länk till Växjö kommuns webbplats, öppnas i nytt fönster)

Karta över alla lekplatser i Växjö (länk till karta, öppnas i nytt fönster) 

 • Google+

1 jul, 2019 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev juni 2019

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om #sommarmedväxjöbostäder, hur den nya tobakslagen påverkar dig som hyresgäst och vi förklarar även vad som är vad av underhåll och reparation. Även tips på hur du kan få en mysig utemiljö och hur du känner igen oss när vi är och jobbar i ditt område. 

Har du inte fått nyhetsbrevet till din e-post? Har vi rätt e-postadress till dig?
Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Här kan du läsa nyhetsbrevet! (öppnas i nytt fönster)

 • Google+

19 jun, 2019 | Nyheter |

Ny tobakslag från 1 juli

Den 1 juli 2019 får Sverige en ny tobakslag, Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter, som innebär att fler utomhusmiljöer ska vara rökfria.

De platser som är berörda, för dig som bor hos oss på Växjöbostäder, är alla lekplatser samt entréer till gemensamma lokaler. Där får ingen rökning ske från 1 juli och dessa platser kommer att skyltas med ”Rökning förbjuden”.

Nedan ser du exempel på platser som redan är uppmärkta och hur skyltningen kan komma att se ut i ditt område.

   

På Växjö kommuns hemsida hittar du mer information om vad lagen innebär > Ny tobakslag 2019 (länk till Växjö kommuns webbplats, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

18 jun, 2019 | Nyheter | Aktiviteter |

Sommar med Växjöbostäder - kreativitet, svett och umgänge!

Välkommen till en fantastisk sommar i våra kvarter. Tillsammans ser vi till att fylla området med glädje och gemenskap. Från 18 juni till 10 augusti hittar du oss på Kråkan och Romavallen. Även i år har vi en bil som åker runt i våra andra områden med bakluckan fylld av roliga aktiviteter. Så håll utkik efter bilen och önska på #sommarmedväxjöbostäder om du vill att vi ska komma till dig.

Svett, kreativitet och umgänge

Vi har samlat på oss mängder med sport- och pysselgrejer, fyllt skafferi och frys med råvaror för att tillsammans baka och grilla. Kom ensam eller samla ihop ett gäng. Hos oss är du aldrig ensam. På Växjöbostäder Instagram, Facebook och Snapchat kan du hålla koll på vad vi gör. Vi gillar att vara spontana och göra det som känns rätt för stunden. Så kom förbi och fånga dagen med oss!

På rull i området

Oavsett var du bor så kan du fixa besök från oss. Vi fyller bilen med det vi behöver och kommer ut. Det är bara att höra av sig! Självklart gör vi även spontanbesök, så håll utkik efter vår bil. Alla är välkomna, i alla åldrar!

Var händer det?

På Romavallen och Kråkan har vi aktiviteter varje måndag, tisdag, torsdag och fredag mellan kl. 14.15-17.

Onsdagar och lördagar rullar vår bil runt i våra områden. Vill du att vi kommer till ditt kvarter? Önska med #sommarmedväxjöbostäder

Vad vill du hitta på?

Vi har massor med idéer på vad vi ska hitta på, men är lika nyfikna på vad du är sugen på! Önska redan nu genom att använda #sommarmedväxjöbostäder på Facebook, Instagram, Snapchat, eller berätta för oss när du dyker upp!

/Johan och Mathilda och hela resten av sommargänget!

 • Google+

10 jun, 2019 | Nyheter |

Nya hyror för Alabastern

Växjöbostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om hur införandet av nya hyror i kvarteret Alabastern ska ske, efter omfattande renoveringar av ca 300 lägenheter som pågått under flera år.

I korthet innebär överenskommelsen följande:

 • hyrorna höjs med 20–40 %, vilket innebär mellan 700–2100 kr beroende på lägenhetsstorlek
 • den nya hyran kommer att fasas in i flera steg över ett par års tid
 • hyran höjs första gången från den 1 juni 2019

Pressmeddelande har gått ut idag och du kan läsa det i sin helhet här > Nya hyror för renoverade lägenheter i Alabastern (länk till pressmeddelande, öppnas i nytt fönster)

Är du hyresgäst i Alabastern kommer du att få information idag i din brevlåda under eftermiddagen/kvällen. 

 • Google+

29 maj, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Underhåll eller reparation?

 • Underhåll eller reparation - vad är vad?
 • Varför underhåller vi inte mer?
 • Jag har redan betalt för underhåll i min lägenhet!
 • När får vi nya fönster?

Vi får många frågor om underhåll. Här ger vi svaren på de vanligaste frågorna.

Vad är vad?

Begreppen underhåll/reparationer/standardhöjande åtgärder kräver lite förtydligande. Vissa delar ingår i hyran, andra höjer standarden i lägenheten och höjer därmed hyran.

Reparationer

Reparationer uppkommer akut och kan vara både enkla och komplexa. Tänk dig att din spis går sönder. Då kommer vi ut och reparerar. Både material och tiden det tar att fixa det ingår i hyran.

Underhåll

Underhåll är ett brett begrepp och innefattar många av de åtgärder som vi planerar att genomföra i våra fastigheter. Exempel på åtgärder vi genomför som underhåll är målning och tapetsering, golvbyten, byte av lägenhetsdörrar, förbättring av hissar, belysning, asfalt, staket mm

Ekonomi

Inför varje år görs en budget och det avsätts en summa pengar för underhåll. Hur stor denna blir beror på olika förutsättningar.

Utfallet på hyresförhandlingarna har den enskilt största påverkan på storleken på underhållsbudgeten. Förhandlingar sker med Hyresgästföreningen. Vi har kostnadsökningar varje år i form av taxeökningar, indexuppräkningar, löneökningar etc som gör att intäkter behöver öka i minst samma takt. Om inte blir i förlängningen underhållet lidande.

Underhållet är en prioriterad fråga och kan vi göra justeringar under året på grund av andra minskade kostnader så flyttas pengarna till underhållsbudgeten.

En vanlig missuppfattning är att det finns underhållsfonder där pengar som betalas in via hyran sparas för respektive fastighet och sedan kan plockas fram när det behöver underhållas. Denna möjlighet försvann på 90-talet och det finns inga riktade pengar per fastighet. Den totala summan pengar vi får varje år fördelas efter behov och prioriteringar.

Standardhöjande åtgärder

När en åtgärd definieras som standardhöjande och en hyresjustering ska göras så ska en förhandling ske med Hyresgästföreningen. För de vanligaste åtgärderna så har vi en prislista förhandlad som vi utgår ifrån och för andra åtgärder så sker en dialog och förhandling om vilken hyresjustering åtgärden ska medföra.

Exempel på standardhöjande åtgärder är byte av kök, fönster, lägenhetsdörrar mm.

I vissa fall behöver vi ha hyresgästens skriftliga godkännande för att få genomföra åtgärder. Detta är när en åtgärd överstiger en hyreshöjning om 100 kronor per månad. I de fall åtgärden understiger 100 kronor så ska vi som hyresvärd informera på överenskommet sätt.

Utförande

Vi har ca 100 fastigheter, ca 603 000 kvm lägenhetsyta och ca 1,2 miljoner kvm utemiljö att underhålla.

Vår årliga underhållsbudget täcker inte de behov vi har. Utifrån detta får vi göra tuffa prioriteringar om vad som ska utföras. Många gånger väljer vi exempelvis att dela upp ett projekt på flera år för att inte belasta budgeten med några få stora åtgärder.

Vi har inga fasta intervalltider för till exempel kök, badrum och fönster. Tyvärr har vi många åtgärder som inte fått sin första renovering/underhåll ännu. Vi är medvetna om att det finns exempelvis badrum som har ytskikt som missfärgats men utifrån våra förutsättningar så prioriterar vi funktion före utseende.

I underhållsbudgeten försöker vi prioritera olika typer av åtgärder; sådana som framkommer från vår hyresgästenkät som ni hyresgäster påverkar, energibesparande åtgärder, där vi har stora reparationskostnader med flera.

Vår långsiktiga målsättning är att ha väl underhållna fastigheter som skapar ett värde för för dig som hyresgäst och för vår ägare.


Vill du veta mer om underhållet i din lägenhet? Läs mer om Inre underhåll.

 • Google+

26 maj, 2019 | Nyheter |

Ny betaltjänst för besöksparkering

Den 1 juni byter vi leverantör av betaltjänsten för våra besöksparkeringar med avgift.

Från den 1 juni kommer vi att ha avtal med två leverantörer, Parkster och EasyPark. Avgiften betalas antingen med SMS, P-app eller talsvar. Informationsskyltar där anvisningar finns hur betalningen går till kommer att justeras under maj, juni, juli. Samtidigt utökar vi tjänsten till fler bostadsområden.

Frågor och funderingar? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på 0470-59 90 00!

 • Google+

21 maj, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Låsta entrédörrar till våra trapphus, passersystem och porttelefon.

Vi får många frågor om varför inte alla våra entréer till trapphus är låsta. Vilket skulle skapa en större trygghet att veta att inte vem som helst kommer in. 

Förutsättningarna i våra fastigheter är olika. I vårt äldre bestånd är det många portar som fortfarande är olåsta, när de byggdes installerades inte några typer av kodsystem eller så har de tidsstyrda lås där nyckel får användas när porten är låst.

Vid nyproduktionen idag installeras alltid passersystem och porttelefon. Passersystem och porttelefon innebär att det sätts styrning på dörrar i fastigheten om var och vem som kan komma in. Det kan gälla dörrar till entréer, källare, miljöhus, tvättstugor mm.

I passersystemen använder du taggar istället för nycklar. Taggen programmeras för att ge olika behörigheter beroende på vilka utrymmen som är relevanta för dig som hyresgäst. Det är också väldigt enkelt att ”plocka bort” borttappade taggar och nollställa systemet.

Porttelefonen kopplas till din telefon, fast eller mobil och innebär att du kan tala med den som söker dig. Upplåsning av entrédörr sker via knapptryckning på telefonen. 

Att installera passersystem och porttelefon i äldre fastigheter är en standardhöjande åtgärd som medför att vi tar ut en hyreshöjning. Tidigare var det så att om en åtgärd medförde en hyresjustering, var vi tvungna att tillfråga våra hyresgäster om enskilda godkännande. Vid åtgärder som är utanför lägenheten, vilket detta räknas som, så krävdes att minst hälften av hyresgästerna godkände åtgärden.

Vi har under årens lopp skickat ut många förfrågningar till olika områden utifrån önskemål, men tyvärr så resulterade detta i de flesta fall i ett nej, då inte tillräckligt många accepterade åtgärden. Vi har idag en överenskommelse med Hyresgästföreningen som innebär att om en åtgärd medför en hyresjustering under 100 kronor så behöver vi inga enskilda godkännanden från hyresgäster. Information ska alltid ske till hyresgästerna och utifrån dialog med Hyresgästföreningen bestäms på vilket sätt. 

Utifrån vår hyresgästenkät kommer vi framåt att prioritera områden där otryggheten, i exempelvis trapphus och källare, upplevs vara en påverkande faktor för trivseln i området. Om och när det blir aktuellt i ditt område återkomma vi med information.


Läs mer om vad du kan göra för allas trygghet > Trapphus och entré

 • Google+

21 maj, 2019 | Nyheter | Tips och tricks |

Lås din cykel!

Våren lockar till härliga cykelturer och är smidigare sätt ta sig till jobbet eller till andra aktiviteter. Tyvärr lockas även cykeltjuvarna ut.

Cykelstölderna ökar alltid kraftigt under våren och sommaren. Tyvärr bekräftar polisen det även i år. Se därför till att alltid låsa din cykel. Om du förvarar din cykel i cykelförrådet, se då även till att dörren dit är låst.

Fler tips om hur du undviker cykelstöld får du via polisens hemsida > Cykel-, moped- och mc-stöld - skydda dig (länk till polisen.se, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

15 maj, 2019 | Nyheter | Aktiviteter |

Visning av sjönära Arken 25 maj kl 10-13

Äntligen är det dags för visning i kv Arken. Sugen på att flytta eller bara nyfiken på hur de ser ut? Kika förbi!

På visningen får du kika in i en femma och två treor och samtidigt uppleva det fantastiska läget vid sjön Trummen. Lägenheterna vi visar ligger på Serafimervägen 3 som står inflyttningsklara 1 juni.

Kort om de nybyggda lägenheterna

Lägenheterna har ett härligt ljusinsläpp från fönster från båda håll. Ljuset speglar sig på ekparkettgolven och i det kaklade badrummet står tvättmaskin och torktumlare. Hallen har klinker och i köket finns diskmaskin och spis med induktionshäll. Bekvämt och allt du behöver i en nybyggd lägenhet för ett bekymmersfritt och tryggt boende. Kvarteret består av totalt tre hus och 85 lägenheter.

Visningen

Datum: 25 maj
Tid: kl 10-13
Var: Serafimervägen 3, Växjö
Anmälan: Ingen anmälan krävs det är bara att komma förbi!

Här kan du läsa mer om kv Arken och hur du hittar hit.

Ännu mer Arken!

Går du i flyttankar och kan tänka dig att vänta lite? Planen är att kv Arken under 2020 kommer att börja växa. Etapp 2, precis intill de nuvarande lägenheterna, kommer totalt fem hus att byggas i storlek 1-5 rok. Boendeformen kommer att vara hyresrätter och ägarlägenheter. Husens exteriör (som vi fått många hurrarop för) kommer att vara identiska med de som redan finns. Likaså den höga standarden och självklart närheten till den härliga utemiljön vid Trummens strand. Inflyttning beräknas preliminärt bli under hösten 2022.

Detta var bara lite förhandsinfo om vad som komma skall, vi berättar snart mer. Håll utkik här på hemsidan och på Facebook såklart.

Du har väl registrerat dig på Boplats Växjö?

Oavsett om skulle vilja flytta in imorgon eller någon gång i framtiden är det guld värt att ha varit registrerad på Boplats Växjö. Då kan du aktivt söka eller välja att prenumerera på lediga lägenheter.

Är du inte registrerad? Gör det enkelt här och nu > Boplats Växjö – registrerar! (öppnas i nytt fönster)

Läs mer om Boplats Växjö (öppnas i nytt fönster)

 • Google+

7 maj, 2019 | Nyheter | Aktiviteter |

Nu kör vi Odla kompis 2019

Välkommen till uppstartsträff den 9 maj!

Är du sugen på att odla egna grönsaker för att senare kunna skörda? Oavsett om du har odlingskunskaper eller inte, så är du välkommen ut i det gröna med oss. Tillsammans med odlingslärare Emil Aldén inspireras du till odling att njuta av under våren och hela sommaren lång!

Den 9 maj kör vi en uppstartsträff! Ta med grannen, hela familjen eller bara dig själv och sätt fingrarna i myllan och börja odla det du senare vill skörda.

Tid: Torsdag 9 maj, kl 18-20
Plats: Kvarterslokalen Hästhagen, Furutåvägen 28, Teleborg
​Odlingsplats: Vid kv Romavallen

Vi bjuder på fika!

Vad är Odla kompis?

Odla kompis är ett projekt som ska göra odling till en trevlig mötesplats. Mötesplatsen är till för alla som bor i Växjöbostäders bostadsområden. Oavsett ålder eller etnisk bakgrund. Projektet genomförs som en studiecirkel genom Studieförbundet Vuxenskolan.

Saina, som var en av våra odlare förra säsongen, säger så här om Odla kompis: Jag tycker verkligen om aktiviteterna vi gjorde, odla grönsaker och plantera fruktträd, skörda och laga mat. Jag försökte även lära mig bättre svenska under tiden, vilket är viktigt för mig. Hon vill gärna vara med även detta året, om inte skolan kommer emellan så kommer hon. Jag bjuder gärna med mina vänner också, säger hon självklart. Så gör som Saina, delta i Odla kompis 2019!

​Läs mer om Odla kompis 2018 > Odla kompis i full grönska

Välkommen till uppstartsträffen!

 • Google+

30 apr, 2019 | Nyheter |

Nu drar vi igång vårens Bokoll på Campus

För att bo i en studentbostad hos oss på Växjöbostäder behöver du ha en studietakt om minst 15 hp/termin, eller motsvarande. Detta är förmodligen ingen överraskning för dig, eftersom det framgår av ditt hyresavtal med oss.

Varför gör vi en Bokoll?

Våra 2 124 studentbostäder ska vara till för studenter. Just därför genomför vi boendekontroller, Bokoll, 2 ggr/år. En gång på våren och en gång på hösten. Då kollar vi av att du som bor i en studentbostad har tagit minst 15 hp förra terminen.

Automatisk kontroll

Nytt för i år är att vi nu sköter det hela lite mer automatiskt. Tack vare ett bra samarbete med LNU behöver du inte göra någonting. Hör du inget från oss så kan du lugnt på kvar i din studentlägenhet. Hör du däremot ifrån oss och vi ber dig skicka in intyg, gör det så fort du bara kan.

Vad händer om jag inte tagit 15 hp?

Om du inte uppfyller kraven ska du säga upp ditt hyreskontrakt och flytta. Om det visar sig att du inte tagit dina poäng och heller inte säger upp din lägenhet självmant kommer vi att behöva skicka en uppsägning till dig, och det vore ju tråkigt.

Frågor?

Har du några frågor om Bokoll? Hör av dig till vårt kundcenter på 0470-59 90 00 eller bokoll@vaxjobostader.se

Pssst: Kika under Frågor & svar, kanske finns svaret på din fråga där. Sök Bokoll!

 • Google+

29 apr, 2019 | Nyheter |

Års- och hållbarhetsredovisning 2018

Vår års- och hållbarhetsredovisning ger dig en helhetsbild över hur det går för Växjöbostäder och hur vi verkar för ett hållbart samhälle.

Här kan du ta del av vår års- och hållbarhetsredovisning för 2018. (pdf, öppnas i ett nytt fönster)

 • Google+

29 apr, 2019 | Nyheter | Aktiviteter |

Araby Folkfest lördag 4 maj

Lördagen den 4 maj är det dags för den andra upplagan av Araby Folkfest, med mängder av familjeaktiviteter, matupplevelser och uppträdanden för alla Växjöbor. 

Aktiviteterna på Araby Folkfest äger rum runt Araby park arena mellan klockan 14-21. Vi är stolta samarbetspartners!

Folkfest för alla!
Det erbjuds mängder med familjeaktiviteter, livemusik, fotboll och mattält med delikatesser från jordens alla hörn. På scen blir det flera olika uppträden, bland annat med varietéartisten Rasmus Wurm. 

Läs mer om hela utbudet och programmet här​ (pdf, öppnas i nytt fönster)

 • Google+

23 apr, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende | Människorna hos oss |

Våra reparatörer lär av varandra

Du har de senaste veckorna sett vår fantastiska reparatör Ivan motta utmärkelsen Växjös hjälte och flera av våra duktiga medarbetare Jay, Viktor och Rikard på skyltar på stan. Vi är stolta över det goda jobb de gör ute i våra områden varje dag.

Duktiga reparatörer som ger god och jämn service

Hur blir man då en duktig reparatör? Eftersom det inte finns en handbok har våra reparatörer från olika områden bestämt sig för att lära av varandra. Genom att praktisera hos varandra under några timmar utbyter man erfarenheter och tar vara på varandras goda exempel. Ett sätt att kompetensutvecklas och samtidigt kunna ge våra hyresgäster en jämn och bra service.

Stort mervärde med hyresrätten

Genom att lära känna varandra bättre och få ett nära samarbete kan vi vid höga arbetstoppar också hjälpa varandra. För visst är det just reparatörerna som ger det stora mervärdet av att bo i en hyresrätt? De som fixar och donar om något går sönder eller låset kärvar. Riktigt klippor!

Under förra veckan var Mathias och Magnus (på bilden) ute tillsammans och lärde av varandra. En del av vårt arbete mot att bli Sveriges bästa hyresvärd.

 • Google+

18 apr, 2019 |

Fler urnor i våra områden

Våren är här och nu planteras blommorna i våra områden för fullt. Och fler ska det bli!

I kommentarerna till hyresgästenkäten såg vi att det vara flera områden som önskade fler urnor med blommor. Efter att ha gått igenom kommentarerna har vi nu beställt nya blomurnor till våra områden Annae gärde, Västra Teleborg, Väderkvarnsbacken, Nyelund och Golfbollen.

Njut av blommorna, solen och ha en härlig påsk!

 • Google+

15 apr, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Så här känner du igen oss!

Hos oss på Växjöbostäder arbetar drygt 100 medarbetare och många av oss rör sig regelbundet ute i våra områden. För oss är det viktigt att du känner igen oss och på så vis kan känna dig trygg i att det är vi som är och åtgärdar något. Här kan du se och läsa HUR du känner igen oss och våra entreprenörer!

Våra bilar

Våra bilar är vita och har alltid vår logotyp synlig på båda sidor. Ser du en sådan vet du att någon från Växjöbostäder är och jobbar i närheten.

Våra kläder

Det bästa och enklaste sättet att känna igen oss på, är att vi har likadana kläder. Alla våra arbetskläder har vår logotyp. Bland annat har vi svarta jackor, tröjor, t-shirts och byxor med vår logotyp. När det är lite kyligt kan du även ser oss med vår fina mössa på huvudet, eller en keps när solen kikar fram.

Våra entreprenörer

Även våra entreprenörer har några bra kännetecken. För vi vill att du ska känna dig precis lika trygg med våra entreprenörer som med oss. Förutom att deras egna logotyp finns synlig på deras bilar är de utrustade med en skylt med vår logotyp som säger: Vi arbetar på uppdrag av Växjöbostäder. Det kan till exempel se ut så här:

ID-bricka

Den som besöker din lägenhet, oavsett om det är vi på Växjöbostäder eller våra entreprenörer, ska alltid kunna identifiera sig med ett ID-bricka. Allt för att du ska vara trygg i och omkring din bostad. Om du är osäker, kontakta Kundcenter innan du släpper in någon i din lägenhet

 • Google+

15 apr, 2019 | Nyheter |

Vi vill ändra synen på hyresrätten med ny kampanj

Idag drar vi igång kampanjen ”Hurra för hyresrätten!” med ambition om att stärka hyresrätten som boendeform. I kampanjen lyfts fördelar som flexibilitet, att det bara är att ringa om något är trasigt och att man inte behöver någon kontantinsats.

Hyresrätten är en underskattad boendeform. Därför sätter vi igång en kampanj med devisen ”Hurra för hyresrätten!”. Med kampanjen vill vi lyfta alla fördelar som finns med hyresrätten som boendeform.

- Hyresrätten är så mycket mer än bara en bostad och vi kan erbjuda ett verkligt mervärde för våra kunder genom vår service. Marknaden behöver en mångfald av boendeformer som kompletterar varandra. Det ger förutsättningar för en flexibel bostadsmarknad med fungerande flyttkedjor där det är lätt att byta boende genom livet, säger Rene Jaramillo (M), styrelseordförande på Växjöbostäder.

Vi vill inte bara stärka boendeformen utan hoppas också på att locka målgrupper som idag inte ser hyresrätten som den naturliga boendeformen. På så vis vill vi främja en rörelse på bostadsmarknaden där de som bor i en villa idag kan välja att flytta till en nybyggd hyresrätt. Eller den som bor i ensam i en stor lägenhet kan tänka sig att flytta till en mindre.

- Vi vill underlätta flyttkedjorna så att alla har det bästa boendet för just den livssituation man är i just nu. Vi vet att fler och fler väljer att sälja huset för att frigöra kapital eller tid och vi vill att fler ska se dessa möjligheter, säger Maria Säterdal, VD på Växjöbostäder.

Den genomsnittliga kötiden för en lägenhet hos oss är 6,9 år men hälften har stått betydligt kortare i kö. Förra året var det flera hyresgäster som bara stått någon månad i kö som fick en fin och central lägenhet.

- Det finns en missuppfattning om att man måste stå jättelänge i kö för att få en hyresrätt. Så är det inte. Vi vill att fler ställer sig i bostadskön och får upp ögonen för att hyresrätten är ett boende för alla, avslutar Maria Säterdal.

Kampanjen innefattar flera olika kanaler, med fokus på webb och sociala medier men också skyltar och print lokalt i Växjö. 

 • Google+

11 apr, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Nygammal hemsida!

I vår senaste hyresgästenkät framkom att det var lite svårt att hitta på vår hemsida. Så ska det ju inte vara – därför har vi nu förenklat och gjort om vissa delar. Så vad är då nytt?

 • Hyresgäst heter istället Bo hos oss. Där finns nu även välbehövlig info för den som inte redan bor hos oss. T.ex. kan man hitta en steg för steg-guide till hur man söker bostad, studentbostad och seniorbostad. För dig som är hyresgäst har vi delat upp informationen som rör lägenheten och den som rör fastigheten eller området.
 • Driftsinformation finns nu under Aktuellt och dyker därmed upp på förstasidan bland nyheterna när det är något som behöver nå ut.
 • Våra projekt är mer komplett och innefattar även underhållsprojekt så som glasbyten och byten av undercentral.
 • Om oss har en ny struktur. Där hittar man nu bl.a. vårt hållbarhetsarbete uppdelat i ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
 • Kontakt heter istället Kundcenter, och har fått ett ordentlig ansiktslyft för ett förenkla och förtydliga.
 • Hemsidan är mycket mer mobilanpassad.
 • Vanliga frågor heter istället Frågor & svar

Större fokus på Frågor & svar

Innan fanns all information under Hyresgäst. Nu är istället målet att du som hyresgästen ska vända dig till Frågor & svar för att hitta det du söker. Funktionen är mer sökbar och lätt att komplettera allteftersom frågor dyker in. Saknar du någon fråga? Berätta för oss!

Hoppas att du upplever att det blivit bättre och enklare att hitta det du söker.

Tips! Spana alltid in hemsidan och framförallt Frågor & svar när du undrar något om ditt boende, där finns massa bra information! 

 • Google+

10 apr, 2019 | Nyheter | Människorna hos oss |

Vår Ivan är Växjös hjälte!

I fredags blev vår fantastiska reparatör Ivan uppmärksammad av kommunchef Monica Skagne som Växjös hjälte. En riktig förebild!

Alla vår glädjespridare Ivan skapar god stämning både ute i våra områden och även internt. I hyresgästenkäten sticker hans namn ut bland de positiva kommentarerna och han är en god förebild.

När vi la ut en bild på Ivan på Facebook för några veckor sedan strömmade kärleken från hyresgäster in. Det är så att vi andra blev alldeles tårögda. Likaså när vi läser de fina kommenaterna om Ivan i hyresgästenkäten. En av våra favoriter här:

”Vår reparatör Ivan på området är helt fantastisk! Mycket trevlig, åtgärdar fel snabbt och han är mån om oss som hyresgäster. Helt klart en bra ambassadör för Växjöbostäder”

I fredags blev Ivan uppmärksammad för sitt stora engagemang av kommunchefen och vår VD. De överraskade honom ute på sin arbetsplats med diplom och en filmkamera. Här kan du se filmen!

Utmärkelsen Växjös hjälte är till för att lyfta medarbetare som lever vår värdegrund fullt ut gör det där lilla extra i vardagen för de vi är till för. Här är motiveringen:

Ivan Malenica är inte bara en skicklig reparatör utan även en omtänksam kollega och en bra mentor för nyanställda. Han värdesätter god service vilket hyresgästerna märker och ingen annan är så uppskattad ute i våra områden. Varje år i hyresgästundersökningen får Ivan flera positiva kommentarer som är riktade direkt till honom och när vi uppmärksammade honom på sociala medier strömmade kärleken in från hyresgästerna. Full av kompetens, värme och ärlig omtanke – Ivan Malenica är en riktig hjälte i vår koncern.

Det är tydligt hur Ivan jobbar mot visionen Sveriges bästa hyresvärd och skapar goda förutsättningar för att vi ska nå dit. Heja Ivan! Du gör ett fantastiskt jobb och vi alla är stolta över att få jobba med dig. Tack för allt du gör!

 • Google+

9 apr, 2019 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev april 2019

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om miljöhjältarna i våra områden, varför hyran höjs varje år och vad vi arbetar med för att bli en ännu bättre hyresvärd. Även tips på hur du kan få en bra inomustemperatur och hur du undviker att spola ner matolja och fett i avloppet. 

Har du inte fått nyhetsbrevet till din e-post? Har vi rätt e-postadress till dig? Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Här kan du läsa nyhetsbrevet!

 • Google+

27 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Snabbare mailhantering och större leende

Precis som alla andra jobbar vi hela tiden för att bli lite bättre för varje dag som går. I hyresgästenkäten i höstas kunde vi utläsa det vi redan känt på oss: vår återkoppling per mail har stor förbättringspotential. Nu jobbar vi på det och hoppas att du märker skillnad.

Återkopplingen i hyresgästenkäten gällde flera olika saker. Dels tiden det tog att få svar på ett mail och dels att man ibland saknade återkoppling helt. Så ska det självklart inte vara och nu har vi gjort en hel del åt det.

Nytt system

I januari införde vi ett nytt system som gör att ditt mail hamnar in i systemet istället för i en delad inkorg. I systemet blir ditt mail ett ärende direkt och vi betar av mailen precis som andra ärenden. Det har underlättat översikten för oss och vi kan nu tydligt se om ett mail faktiskt fått ett svar och om ärendet är stängt. Vi ser också hur länge det legat där och får signaler när det legat lite för länge.

Bemötande

Vi har också ändrat i våra rutiner. Om kundcenter skickar vidare ditt mail internt så berättar de för dig som kund att de gjort det. Den som sedan tar emot mailet har i sin tur ansvar att svara och hålla dig uppdaterad med hur det går. Du ska hela tiden veta vad som händer med ditt ärende och kunna känna dig trygg på att du får svar.

Med en ambition om att sprida lite glädje i vardagen påminner vi också varandra om att jobba med ett leende på läpparna. För visst låter det fasligt trevlig när någon svarar i telefon leendes? Och visst kan man nästan utläsa i ett mail om personen var glad när man skrev det?

Tack!

Tack för att du som svarar på hyresgästenkäten uppmärksammar oss på det vi kan bli bättre. På så vis får vi chansen att förändra, förbättra och förfina hur vi jobbar så att det i slutändan ska bli riktigt bra för dig som bor hos oss.

 • Google+

26 mar, 2019 | Nyheter |

Hyresnämndens beslut: Höjda hyror på Alabastern

Som vi informerat om tidigare brev har vi, i och med renoveringen, sett över hyrorna i kv Alabastern. Vi inledde samtal med Hyresgästföreningen om få till bruksvärdeshyror för kv. Alabastern. Då vi inte kom överens gick ärendet vidare till hyresnämnden. I hyresnämnden genomfördes förhandlingen i februari. Där jämfördes sex olika typer av lägenheter på Alabastern med liknande lägenheter i jämförbara områden. Hyresnämnden har nu tagit ett beslut om att hyrorna i kvarteret ska justeras.

Vad blir den nya hyran?

Vad den nya hyran för varje specifik lägenhet blir kommer vi att återkomma med. Vi ska nu sätta oss ner tillsammans med Hyresgästföreningen för att komma överens om hur hyran ska se ut för varje lägenhet och när den ska införas.

Varför en högre hyra?

På Växjöbostäder strävar vi efter en rättvis hyressättning som speglar människors värdering av boendets kvaliteter, en så kallad bruksvärdeshyra. Det innebär att en lägenhet som är i gott skick ska ha likadan hyra som en annan lägenhet i samma goda skick. Vi menar att det både är rimligt och rättvist för alla hyresgäster.

Vad är en bruksvärdeshyra?

Bruksvärdeshyra innebär att hyran ska spegla människors värdering av boendets kvaliteter som bland annat ålder, läge, storlek, standard och förvaltningskvalitet. Under den hyresförhandling som sker mellan bostadsbolag och Hyresgästföreningen ska denna syn på hyressättningen tillämpas.

Mer information

Berörda hyresgäster har den 26 mars fått e-post och kommer den 27 mars att få information i brevlådan. Pressmeddelandet som gick ut finns att läsa här.

 • Google+

25 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Vårblommor på väg ut i våra områden!

I fredags var våra medarbetare på kvalitetskontroll hos vår leverantör av säsongblommor. Och visst kan man tro att vårkänslorna infann sig när de fick se dessa fina penséer som snart ska planteras ut i våra områden. Till påsk kommer urnorna i våra områden att vara fyllda med vårblommor.

Ett annat vårtecken är att vi börjat sopa upp sanden i våra områden också. Ja, våren är verkligen i antågande!

 • Google+

21 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende | Aktiviteter |

Planeringen för #sommarmedväxjöbostäder i full gång

Det är åttonde året som vi nu planerar för sommaraktiviteter i våra områden. Förra året kompletterade vi aktiviteterna med en bil som bidrog till spontana aktiviteter i alla Växjöbostäders områden. Det blev en succé och nu pågår rekryteringen av gruppledare och trygghetsvärdar för fullt.

Den 17 juni i sommar startar vi upp sommaraktiviteterna på Vintervägen och Romavallen på Teleborg. Precis som förra året kommer det också att finnas en bil som rör sig inom alla våra områden och anordnar spontana aktiviteter. Denna mobila enheten var ny förra året och uppskattades mycket. Hyresgästerna fick med hashtaggen #sommarmedväxjöbostäder önska var man ville att vi skulle ha aktivitet nästkommande dag.

Sommaraktiviteterna är en av de insatser vi gör för att skapa trygghet i våra områden. Vi vill att våra hyresgästerna ska se vår närvaro och känna att det händer saker i anslutning till ert boende.

Trygghet är en kärnfråga för Växjöbostäder och sommaraktiviteterna är en god insats för ökad trygghet. Bara att det rör sig representanter för Växjöbostäder i områdena eftermiddagar och kvällar hela sommaren är jättebra. Ett av många goda exempel på att Växjöbostäder tar sitt allmännyttiga uppdrag på allvar, säger Rene Jaramillo (M), styrelseordförande på Växjöbostäder.

Martin Eneborg som är ansvarig för Växjöbostäders bostadssociala grupp är också den som är ansvarig för sommaraktiviteterna. Till sin hjälp letar han nu efter två gruppledare och fem trygghetsvärdar för att stärka upp gruppen. Tillsammans skapar de en plan för aktiviteterna på områdena.

Planerna är i full gång och nu ligger fokus på att skapa ett bra team som hela sommaren kan erbjuda det våra hyresgäster önskar i områdena. Förra sommaren blev riktigt bra och jag ser nu framemot att toppa det, säger Martin.

Rekryteringen pågår just nu och tjänsterna finns att söka på offentligajobb.se. Läs mer om tjänsten här!

 

Sommaraktiviteterna i korthet

Pågår från 17 juni – 13 augusti
Kl. 15-21
4 dagar/vecka vid spontanidrottsplatsen på Kråkan (Vintervägen 4-22) och på Romavallen
Spontana aktiviteter i alla områden baserat på önskemål på #sommarmedväxjöbostäder
Verksamheten är den av Växjö kommuns satsning “Aktivt lov”
Aktiviteter för alla, oavsett ålder

 • Google+

19 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Varför höjs hyran årligen?

Vi vill att du som hyresgäst ska uppleva hyresrätten som ett tryggt och bekymmersfritt boende med stor frihet. För hyran du betalar får du inte bara ditt boende, du får också service om något går sönder eller om något inte står rätt till. Men varför måste hyran höjas varje år? Den frågan får vi ofta. Låt oss först se på vad som ingår i hyran.

Vad går hyran till?

Förutom servicen att det alltid finns någon att ringa till om något är trasigt så får du mycket i hyran. Du behöver t.ex. inte klippa gräset på allmänna ytorna eller planera den kommande renoveringen av golvet som börjar bli gammalt.

Stora delar av hyran går förstås till drift av våra fastigheter så som underhåll, värme och el samt kostnader för att driva runt företaget. Men när vi pratar om fastighetsskötsel, underhåll och reparationer – vad menar vi egentligen då? Här kommer lite exempel:

Fastighetsskötsel innebär bl.a.

 • Skötsel av utemiljön, som t.ex. gräsklippning och skötsel av rabatter. Om du har en egen liten täppa sköter du förstås denna på egen hand.
 • Städning av trapphus, tvättstugor och andra gemensamhetsutrymmen.
 • Vinterskötsel, som t.ex. snöskottning och sandning.
 • Trygghetsjour på kvällar och helger.

Underhåll och reparationer innebär bl.a.

 • Reparationer innebär att det som är trasigt lagas eller byts ut
 • Kostnader för brandskador, vattenskador och skadedjursbekämpning
 • Inre underhållet som innebär målning, tapetsering, golvbyte, golvslipning eller målning av köksluckor. Det ingår helt i hyran inom olika intervall, t.ex. golv var 20:e år. Vill man göra något tidigare går det bra, då mot en mindre kostnad.
 • Allt övrigt underhåll som berör huset och marken runt omkring, så som byte fönster, tak, belysning, staket, hissar, byte av vitvaror, köksinredningar, lägenhetsdörrar och badrum.

Våra kostnader ökar

Kostnaden för den service som inkluderas i hyresrätten varje år ökar, precis som alla andra kostnader i samhället. Kostnadsökningen är ofta större än inflationen vilket gör att både leverantörskostnader och lönekostnader ökar. Så för att kunna bibehålla och förbättra vår service behöver vi helt enkelt täcka de kostnader vi har.

Stort underhållsbehov

Vårt bestånd har ett stort underhållsbehov och efter många år med låga hyror och även låga hyreshöjningar har vi halkat efter våra kollegor i branschen. Vi behöver helt enkelt mer pengar till underhåll. Mer om det kan du läsa här!

Ett välmående företag och en stark allmännytta

Utöver kostnadsökningar har vi krav på att vara affärsmässiga med en god avkastning. Det innebär att företaget mår bra, att vi kan fortsätta leverera bra bostäder långsiktigt och att vi kan vara med och bygga framtidens Växjö. Att allmännyttan står stark även i framtiden är en förutsättning för boendemöjligheter för alla.

För ytterligare ett perspektiv på årets hyreshöjning kan du läsa pressmeddelandet vi publicerade den 12 mars. Det hittar du här!

 • Google+

18 mar, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Träd - miljöhjältarna som ökar trivseln i området

Träd är inte bara vackra. De har också en viktig funktion för miljö, natur och djurliv. De kommer skänka glädje och rena luften i våra bostadsområden i flera generationer framöver. Vi får en hel del frågor om träden i våra områden - och här förklarar vi varför träden finns och ger svar på de vanligaste frågorna.

Trädens stora fördelar

Våra träd är en del av våra bostadsområdes identitet och har stor betydelse för att vi ska kunna skapa hållbara och attraktiva boendemiljöer. De hjälper oss att ta hand om regnvatten, att utjämna temperaturen och att minska blåsten.

Träden renar också luften, binder avgaser och bildar syre vilket påverkar klimatet runt oss på ett positivt sätt. De bidrar också med vacker blomning, härlig grönska och fina höstfärger och ger samtidigt perspektiv åt våra högre byggnader. Vi tar hand om våra träd på bästa sätt och följer Trädprogram för Växjö kommun samt Växjös Grönstrukturprogram. Programmen beskriver bland annat grönskan i vår stad och mycket mer.

Borttagning av träd

Målsättningen är att behålla så mycket träd som möjligt. Om träden skulle innebära fara för liv eller fastighet tar vi givetvis bort dem. Likaså om trädet är sjukt eller riskerar att skada fastigheten. Vi gör det som är bäst för varje träd och utför alltid en besiktning och ett borrprov. Sedan bedöms träd för träd tillsammans med specialister.

Plantera nya träd

Fäller vi ned ett träd planterar vi ett nytt. Vi återplanterar grönytor och väljer nya typer av träd om det tidigare varit problem med de vi tagit bort. Vi investerar mycket i våra träd och väljer olika arter för en mer levande miljö som även bidrar med estetiska värden. Vi strävar efter, var du än bor, att din upplevelse ska vara att du alltid är nära naturen.

Träd på din täppa

Om du har ett träd på din täppa ska du ta hand om det som finns möjlighet att utföras från marken. Även fruktträd ska du som hyresgäst sköta om. Vad som gäller för just dig står i ditt hyresavtal. I vår folder Riktlinjer för din uteplats (pdf) kan läsa mer om vad som gäller för din uteplats. Har du frågor är du såklart välkommen att kontakta vårt Kundcenter på 0470-59 90 00.


Vanliga frågor vi får om träd. Här är våra svar:

Kan ni fälla ett träd som skuggar min balkong eller lägenhet?

I regel fäller vi inte träd som skymmer utsikten, men det händer att vi beskär grenar för att öka tryggheten. Kontakta Kundcenter om din sikt blir skymd, så gör vi en bedömning av om trädet behöver beskäras. Tänk på att det endast är de entreprenörer vi har avtal med som får beskära träd och annan växtlighet i våra områden.

Detta är ingen lätt frågeställning eftersom det ofta handlar om tycke och smak. Somliga vill ha fri sikt, andra njuter av lummig grönska.

Kan ni ta bort ett träd som skräpar ner min balkong?

Vår grundprincip är försiktighet och respekt för träden, som ska finnas till glädje i våra utemiljöer under flera generationer. Att ett träd skymmer eller skräpar ner är generellt sätt inte ett skäl för beskärning eller fällning.

Kan ni byta ut träd och buskar mot sådana som inte lockar till sig getingar, bin och humlor?

Vi kan aldrig göra våra områden fria från insekter. Bin, humlor och andra insekter finns naturligt i alla våra utemiljöer och har en viktig roll i vårt ekosystem.

När beskär ni träden på gården?

Våra fruktträd beskärs varje år. När det gäller beskärning av ”vanliga” träd anlitar vi specialister som avgör när och om trädet ska beskäras, som t ex att kronstabilisera.

Jag är allergisk mot en växt på gården, kan ni ta bort den?

Pollen sprids över långa avstånd med vinden och att ta bort enstaka träd eller buskar hjälper dessvärre inte. Framförallt om det finns fler av samma sort i närområdet. Vi kan därför inte ta bort träd eller buskar av denna anledning.

Kan ni ta ned trädet så att inte fåglarna sitter och bajsar och skränar?

Fåglarna brukar vara som mest aktiva och skräniga under vår/vintern. Då det sällan blir så mycket bajs att det blir hälsofarlig tar vi inte ner träd av den anledningen.

Man kan råka ut för att fåglarna väljer en ”nattkvist”. Fåglar är vanedjur och har de bestämt sig att det trädet är ett bra träd, så är det det som gäller. Att gallra trädets grenar ger inte så mycket effekt, det blir bara färre grenar att sitta på. Så det finns inte så mycket att göra åt det. Identifierar vi träd med ”nattkvist” i våra gemensamma ytor, då kan vi spola av ytan någon extra gång för att minska på spillningen.

 • Google+

14 mar, 2019 | Nyheter |

Vi är mångfaldscertifierade igen!

Efter en enkätundersökning och flera månaders jobb fick vi nu beskedet att vi återigen är mångfaldscertifierade genom EVOLVE. Glädjande besked som ska firas.

Under hösten fick alla medarbetare svara på en enkät som undersöker hur mångfaldsarbetet fungerar på Växjöbostäder. Där ställs bland annat frågor om trivsel, diskriminering och om man känner till de processer och policys som finns. Under tiden går EVOLVE igenom företagets policys, rutiner och dokument. Det är tredje gången Växjöbostäder genomgår certifieringsprocessen. Bolaget har varit mångfaldscertifierade sedan 2012 (tidigare i Växjöhem) och nu kom beskedet: Växjöbostäder är mångfaldscertifierade igen.

I mångfaldscertifieringen ska man bli godkänd inom områdena styrdokument, rutiner, rekrytering, arbetsmiljö och trivsel samt varumärke och organisationsutveckling. Vi blev direkt godkända inom områdena rekrytering och styrdokument. Efter komplettering med en åtgärdsplan som ska genomföras under året är vi nu godkända inom alla områden.

Såhär säger Annika Ström på EVOLVE:

Växjöbostäder har ett brett perspektiv och får ett genomslag med mångfaldsarbetet genom att föra samtal och diskussioner där alla involveras. Det är precis så vi önskar att arbetet ska ske!

På onsdag kommer EVOLVE och räcker över diplomet till Växjöbostäder vilket firas med en gemensam fika.

Vi är oerhört stolta över det gemensamma arbete vi gjort för att bli certifierade igen. Nu ska vi fira och därefter tillsammans fortsätta med det viktiga åtgärdsarbetet.

 • Google+

11 mar, 2019 | Nyheter |

Ny hyra för 2019

I oktober informerade vi om att årshyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen var igång. Nu, efter ett avgörande i Hyresmarknadskommittén, är hyran för 2019 beslutad. Den nya hyran innebär en hyreshöjning på 2,7 % för familjelägenheter och 2,0 % för studentlägenheter.

Den nya hyran gäller från och med 1 februari och kommer att tas ut retroaktivt. Det innebär att hyresavin för april även kommer att innehålla hyreshöjningen för februari och hyresavin för maj även kommer att innehålla hyreshöjningen för mars. Den nya hyran för 2019 kommer att kunna utläsas på hyresavin för april.

Hyreshöjning för mer underhåll

Som vi informerat om tidigare är Växjöbostäder i behov av att justera hyresnivåerna i Växjö. ”Men låga hyror är ju bra, eller hur?” Absolut. Man ska inte höja hyror för hyreshöjningens skull.

Konsekvenserna av låga hyror under lång tid drabbar dock bara dig som hyresgäst i slutändan. För det får direkta konsekvenser på underhåll av våra fastigheter och således även din lägenhet. Istället för att underhålla får vi lappa och laga, fixa något trasigt här och där för att hålla beståndet i ett fungerande skick. Vi kan se i vår hyresgästundersökning att ni har flera synpunkter kopplade till bristen på underhåll. Vi behöver helt enkelt mer pengar till underhåll.

Här kan du läsa det vi skrev om årshyresförhandlingen 22 oktober och anledningen till att vi är i stort behov av en justerad hyresnivå »

Områden som berörs av årshyresförhandlingarna:

Majoriteten av våra drygt 9000 lägenheter berörs av den nya hyran. Några av våra nybyggda områden med presumtionshyra berörs däremot inte. Följande områden berörs inte av denna hyreshöjning:

 • Docenten (Campus)
 • Nya Forskaren (Campus)
 • Alabastern
 • Pilgrimmen
 • Skärvet
 • Vallen Norra
 • Arken
 • Sommarslöjan
 • Boföreningen Baggen

 

Mer information:

Växjöbostäders pressmeddelande om beslutet i Hyresmarknadskommittén »

 • Google+

26 feb, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Temperaturen i lägenheten – en viktig trivselhöjare

Det här med temperatur kan vara klurigt. Vissa är frusna och en del är för varma. Vårt mål är 20-21 grader i din lägenhet och nu har vi gjort några justeringar för att nå dit.

Som en del av våra förbättringsåtgärder efter höstens hyresgästenkät har vi kollat av temperaturen i vissa av våra kvarter där det upplevts för kallt under vintern. Vissa injusteringar har gjorts där temperaturen varit för låg och även trycket i enstaka radiatorer har åtgärdats. Under året kommer styrningen av värmen att förbättras. Vi hoppas att du som hyresgäst kommer uppleva det som en trivselhöjare!

Tips för att få jämn och bra värme i din lägenhet kan du läsa om här >> Inomhustemperatur

För att skapa ett bättre och trivsamt boende jobbar vi dagligen med de aktiviteter vi satt upp efter den senaste hyresgästenkäten. Innertemperaturen är en av dem!

 • Google+

11 feb, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Får man parkera på innergården?

I vår hyresgästenkät under hösten 2018 fick vi många kommentarer om felparkeringar på innergårdar. Så, vad gäller? Får man parkera på innergården och i så fall när? Här hittar du allt som rör parkeringar i våra områden och nedan har du kortversionen om just innergårdar. Är någon felparkerad? Ring då numret till parkeringsbevakningen som står vid infarten från gatan.

Parkering på innergård

 • På ytor som inte är skyltade/märkta som parkering, t.ex. på innergårdar gäller parkeringsförbud.
 • Vid av/på – lastning av otympligt gods på innergård vid flyttning och liknande sker undantag från parkeringsförbudet.
 • Vid tillfällig parkering i samband med av/på – lastning sker detta endast på hårdgjord yta i anslutning till entréer.
 • Fordon ska köras ut direkt efter avslutad lastning/lossning så att utryckningsfordon m.m. inte hindras. Undantaget slutar gälla vid inaktivitet kring fordonet.

Parkeringsbevakning

 • I våra bostadsområden finns parkeringsbevakning att tillgå.
 • I aktuellt område finns en skylt med telefonnummer vid infart från gatan (i vissa fall även vid annan parkeringsskyltning i området). Numret använder du för att anmäla felparkerat fordon inom bostadsområdet.

Frågor och funderingar? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på 0470-59 90 00!

 • Google+

8 feb, 2019 | Nyheter |

Snöröjning - hur funkar det?

Just nu får vi en hel del frågor om snöröjning, hur vi prioriterar när snön kommer och vilka skyldigheter vi som fastighetsägare har. 

Här finns all information om hur snöröjningen går till i våra områden och hur vi prioriterar.

När det gäller trottoarer som ligger i och runtomkring våra områden så varierar det vem som ansvarar för snöröjningen. I många av fallen ansvarar Växjö kommun för trottoarerna. Här kan du läsa Växjö kommuns vinterberedskap och hur man prioriterar på kommunala gator.

Har du några frågor? Hör av dig till oss på 0470-59 90 00 eller info@vaxjobostader.se.

 • Google+

1 feb, 2019 | Nyheter | Aktiviteter |

Full fart i Araby hela våren

Nu har Araby park arena, och övriga mötesplatser på Araby, ett färdigt schema för hela våren. Vi är stolta samarbetspartners.

Här har du schemat fullspäckad med massa aktiviteter - något för alla. Och alla är varmt välkomna - oavsett var du kommunen du bor!

Ps. Klicka på bilden om du vill få upp en utskriftsvänlig pdf!

 • Google+

31 jan, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Nu får du mail/SMS om status på ditt ärende!

Har du märkt att du fått mail eller SMS om en pågående felanmälan? I samband med att vi införde ett nytt system för ärendehantering i förra veckan körde vi även igång med SMS och mail kopplade till ärenden. Tanken är att du som gjort en felanmälan ska få en uppdatering om hur det går med ditt ärende. Du får SMS/mail när ditt ärende är påbörjat och avslutat. Detta fungerar såklart bara om vi har din mail eller ditt mobiltelefonnummer inlagd i vårt system. Såhär kan ett e-postmeddelande se ut: 

Vill du läsa mer om vårt nya system och om möjligheten att bli betatestare av en ny Mina sidor, där du också kan följa status på ditt ärende? Läs mer här!

 • Google+

25 jan, 2019 | Aktiviteter |

Bostadsmöte kv Lassaskog, Ringsberg, Solhjulet och Solberget, 12 mars 2019

ad som gäller i Den 12 mars kl. 17.30 bjuder vi in till Bostadsmöte för boende i kvarteren Lassaskog (norra och södra), Ringsberg, Solhjulet och Solberget. Ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika!

Datum: Tisdag 12 mars
Tid: 17.30-19.00
Plats: Kvarterslokal Seminarievägen 21 
Bostadsmöte för boende i kvarteren: Lassaskog norra, Lassaskog södra, Ringsberg, Solhjulet och Solberget.

Varför bostadsmöte?

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden. Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt.

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten är du välkommen att kontakta oss i Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.


Svar på frågor från bostadsmötet

Många bra diskussioner och frågor kom upp på mötet och vissa kunde besvaras direkt. Några behövde vi stämma av med berörda medarbetare. Här är en sammanställning av frågor och svar. Saknar du någon fråga kan det vara att vi besvarat frågan direkt till den berörda hyresgästen. Tack för ditt engagemang!

 • På Seminarievägen 37 ligger flera plaströr kvar sedan reparationer. När kommer de att plockas bort?
  Svar: Det är anmält och ska plockas bort. 
   
 • Varför är miljöhusen låsta på nätterna?
  Svar: Det beror framför allt på att det har förekommit hemlösa personer i våra miljöhus på nattetid. 
   
 • Görs det kontroller på om entreprenörerna PEAB och Suez utför de arbetsuppgifter de är ålagda att göra?
  Svar: Vi gör regelbundna och oannonserade kontroller av entreprenörernas arbete. Vi har även driftmöten en gång per månad där vi i förväg har gjort ett antal kontroller på olika ställen. Vid dessa kontroller går vi igenom en checklista där det finns 15-20 olika punkter som vi antingen markerar som godkända alternativt icke godkända. Checklistorna lämnas över vid driftmötena och om det skulle vara några icke godkända punkter så har entreprenören kort tid på sig att rätta till felen. 
   
 •  Det finns inte kolfilterfläktar i alla lägenheter, kommer vi att få det?
  ​Svar: Troligen blir det inte kolfilter. Ventilationen i köken får ses över i samband med köksrenovering. Köksrenovering på Ringsberg är inte inplanerad i dagsläget. 

Under mötet diskuterades även följande:

 • Blomsterängen på Solbergsvägen är förstörd, kommer den att åtgärdas?
  Svar: Ja, blomsterängen kommer att återplanteras. 
   
 • Vem ansvarar för trafiken på Seminarievägen?
  Svar: Det är Tekniska förvaltningen i Växjö kommun. 
   
 • Lamporna i trapphuset på Ringsberg lyser dygnet runt, ska de göra det?
  Svar: Vi kommer att se över belysningen.
   
 • Kvaliteten på städningen i trapphusen varierar. I vissa trapphus är städningen inte bra.
  Svar: Vi kommer att följa upp dessa synpunkter. Är någon del av städningen underkänd kommer det att åtgärdas. 
   
 • I tvättstugan på Flintvägen 3 är det dammigt. Hur går städningen till i tvättstugorna?
  Svar: Du som hyresgäst ska städa efter att du använt tvättstugan. Utöver det städas tvättstugorna en gång per vecka. Fläktar och liknande städas/rengörs vid behov. Läs mer om Tvättstugan här! 
   
 • I vissa tvättstugor är tavlorna där man ska hänga upp städredskap trasiga samt saknas vissa städredskap. Kommer det att ses över?
  ​Svar: Tavlor och städredskap ses över i området, trasiga fästen och dåliga/saknade städredskap åtgärdas. 

Hyreshöjningen

På mötet ställdes även frågor om hyreshöjning 2019. Det kom upp funderingar om varför hyran höjs och vad pengarna går till. Information om hyreshöjningen har sammanställts här på hemsidan, läs gärna nyheten från den 19 mars här Varför höjs hyran årligen?

 • Google+

24 jan, 2019 | Nyheter | För ett bättre boende |

Laddmöjligheter för elbilar

Tillsammans vill och ska vi ta ansvar för vår miljö och ett Växjö som är långsiktigt hållbart. Som en viktig del i det är ambitionen att på sikt erbjuda laddmöjligheter för elbilar. Vi vill att det ska vara långsiktigt hållbart så att det inte bara fungerar imorgon utan även i framtiden. Det måste vara skalbart eftersom vi tror att efterfrågan bara kommer att växa. Det behöver också vara den bästa möjliga lösningen för miljön samtidigt som det ska bli kostnadseffektivt för de hyresgäster som vill ladda sina elbilar.

Det vi vill säga med detta är att vi jobbar på det. Tillsammans med våra kollegor i kommunkoncernen kollar vi på hur andra kommuner har löst det och vad som blir bäst för våra invånare.

Tillsammans vill vi verkligen hitta en lösning. Under tiden behöver vi säga nej till enskilda lösningar och de förslag på att själv lösa laddmöjlighet på sin parkeringsplats. För hur man än ser på det påverkar det alltid helheten och med vårar ca 6 300 parkeringsplatser (friliggande, carport eller garage) så har vi en hel del att ta hänsyn till och det tar lite tid.

 • Google+

23 jan, 2019 | Nyheter |

Ny felanmälan och ännu bättre service!

Som en viktig åtgärd för att vi ska kunna ge bättre service till dig byter vi idag system för hela verksamheten. Hur påverkar det då dig? En del saker kommer du att märka mer än andra. Till en början kan sådana här systembyten såklart innebära en del barnsjukdomar och i det ber vi om din förståelse. Överlag hoppas vi att du märker att vi hela tiden jobbar för att kunna ge dig ännu bättre service! 

Ange ditt personnummer, tack! 

När du ringer till oss kommer vårt telefonisystem från och med idag be om ditt personnummer för att vi ska kunna hjälpa dig snabbare. Hos oss öppnar sig då ditt kundkort direkt och *vips* så har vi sparat tiden det skulle tagit för oss att leta upp dig i systemet. 

Vill du ha mail, SMS eller brev? Nu kan du välja!  

Det nya systemet möjliggör att du som hyresgäst kan välja hur du vill att vi ska kommunicera med dig (mail, SMS eller brev). Snart kommer du själv att kunna ange det på Mina sidor. I väntan på det kan du höra av dig till oss med ett mail till info@vaxjobostader.se eller genom att ringa oss så lägger vi in det i systemet direkt. 

Nytt system för oss internt 

I vårt nya system hanterar vi bland annat felanmälningar och övriga synpunkter från dig som hyresgäst. Vi ser mycket framemot att börja jobba med systemet och hoppas att du så småningom ska märka hur det gör att vi kan hjälpa dig bättre och snabbare.  

Ny felanmälan för dig 

Från och med den 23/1 tar vi bort felanmälan från Mina sidor för att förbereda för en ny, mycket bättre och enklare felanmälan i en helt ny Mina sidor. Det gör att du under en övergångsperiod istället får maila eller ringa in din felanmälan. Du når oss på info@vaxjobostader.se eller 0470-59 90 00.  

Vill du bli betatestare? Om du vill göra din felanmälan online kan du göra den i vår betaversion. För att få tillgång till denna skickar du ett mail till info@vaxjobostader.se, ange ditt produktnummer och ditt namn så skickar vi en länk och en aktiveringskod till dig. Om du testar denna tjänst tar vi också tacksamt emot din feedback. Tack för din hjälp! 

Har du några frågor? Hör av dig!

 • Google+

19 jan, 2019 | Aktiviteter |

Bostadsmöte kv Alabastern, 19 februari 2019

Den 19 februari kl. 17.30 bjuder vi in till Bostadsmöte för boende i kvarteret Alabastern. Ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika!

Datum: Tisdag 19 februari
Tid: 17.30-19.00
Plats: Kvarterslokal Hjalmar Petris väg 15 
Bostadsmöte för boende i kvarteret: Alabastern

Varför bostadsmöte?

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden. Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt.

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten är du välkommen att kontakta oss i Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.


Svar på frågor från bostadsmötet

Många bra diskussioner och frågor kom upp på mötet och vissa kunde besvaras direkt. Några behövde vi stämma av med berörda medarbetare. Här är en sammanställning av frågor och svar. Saknar du någon fråga kan det vara att vi besvarat frågan direkt till den berörda hyresgästen. Tack för ditt engagemang!

 • Fråga: Matkällaren på Nydalavägen 10 är avstängd. Kommer vi att få tillgång till den igen?
  Svar: Växjöbostäder har valt att plocka bort matkällarna då de inte längre användes till att förvara mat. Ytan används nu till förråd.
   
 • Fråga: Varför har avgiften höjts för garagen utan att man inte har gjort några åtgärder/förbättringar?
  Svar: Det har gjorts en total översyn av parkeringsplatser, carportar och garage. Parkeringsplatser har delats in i olika zoner och avgifter har jämförts. Avgifterna för parkeringsplatser har justerats utifrån marknadsvärde och jämförbara parkeringsplatser inom respektive zon. 
 • Fråga: Hur ofta städas trapphuset på Alabastern? Det finns ingen lapp om det i trapphuset.
  Svar: Trapphus på Alabastern städas 1 ggr/vecka, förutom på Hjalmar Petris väg 2 där entréplan städas ytterligare en ggr/vecka (då där finns hiss och extra hög belastning i entréplan). ​På informationstavlan i trapphusets entré ska det stå vilken städdag som gäller, städfirman ansvarar att uppdatera den informationen så jag skickar dem ett meddelande att se över så att aktuell städdag står i samtliga trapphus i området. För närvarande städas trapphus på onsdagar i hela Alabastern förutom Hjalmar Petris väg 2, där hela trapphuset städas torsdag och entréplan måndag. Stickprov på städkvalitén i områdets trapphus kommer att ske inom de närmaste veckorna.
   
 • Fråga:  Är det någon cykelrensning på gång i området?
  Svar: Cykelrensning på Alabastern ligger på prioriteringslistan och kommer att ske under år 2019.
   
 • Fråga:  Det är fel på ventilationen på Nydalavägen 16 B men felet har bara åtgärdats i en lägenhet. Hur gör jag för att
  Svar: Alla typer av fel behöver felanmälas. Det gör du genom att kontakta vårt Kundcenter 0470-59 90 00 eller via e-post info@vaxjobostader.se. På vår hemsida, vaxjobostader.se kan du läsa mer om felanmälan och om annat som rör ditt boende hos oss.
 • Google+

18 jan, 2019 | Nyheter |

Missa inte vår Facebooktävling!

Följ oss på Facebook så kan du vara med i vår tävling om två biljetter till Växjö Lakers vs. Linköping HC den 29 januari i Vida Arena.

Tävlingen är öppen för alla våra hyresgäster. Vi lottar ut två biljetter till fem av våra hyresgäster som deltar. Tävlingen är öppen fram till tisdag den 22/1. Vinnarna meddelas senast den 24 januari. Lycka till!

 • Google+

15 jan, 2019 | För ett bättre boende |

Vi checkar av belysningen i våra områden

Arbetet med de förbättringsåtgärder vi fått fram efter hyresgästenkäten är verkligen igång och hittills har vi kryssat av 16 av 113 aktiviteter.

Vi har bland annat checkat av belysningen i flera områden, där vi på några ställen förlängt tiden en lampa lyser där det upplevts varit tänt för kort stund.

För att skapa ett bättre och tryggare boende jobbar vi dagligen med de aktiviteter vi satt upp efter den senaste hyresgästenkäten. Belysningen och upplysta gemensamma utrymmen är en av dem!

 • Google+

14 jan, 2019 | Nyheter |

Undvik matolja och fett i avloppet

I torsdag förra veckan spolades avloppsledningarna runt kv Alabastern på grund av ett stopp. Det händer ganska ofta att avloppen stoppar upp runt om i Växjö. Stopp i avloppen beror ofta på att fett och skräp hamnar där. För att minska risken för stopp finns det några enkla saker att tänka på:

 • Stekfett - torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper. Släng pappret i papperspåsen för matavfall. Då kan matfettet bli miljövänlig biogas.
 • Flytande matfett - häll avsvalnad matolja i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Lägg den i ”restavfall” i miljöhuset.
 • Spola bara ner toalettpapper när du spolar på toaletten - allt annat, till exempel näsdukar, tvättlappar, babyservetter och hushållspapper sorterar du i soporna då det annars fastnar i avloppsrören!

När du sköljer ned fett i avloppet fastnar det på rörens insida och bildar hårda proppar. Att diska med diskmedel hindrar inte fettet från att stelna i avloppet. Fett i avloppet lockar också till sig råttor, som kan orsaka stor skada på hus och el-ledningar. Och det vill vi såklart undvika.

Hjälp oss hålla avloppen fria från fett och skräp genom att följa ovan - då slipper vi trista stopp i våra avlopp. Tack för din hjälp!

 • Google+

14 jan, 2019 | Aktiviteter |

Trygghetsvandring 12 februari i kv Romalyckan

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att du som hyresgäst känner dig trygg och trivs i ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet trygghetsvandringar i våra områden.

Den 12 februari är det dags för en trygghetsvandring för boende i kvarteret Romalyckan. Vi har tidigare annonserat om att vandringen äger rum i kv Täljstenen, det är tyvärr felaktigt, den genomfördes hösten 2018. 

Datum: Tisdag 12 februari
Tid: 19.30
Mötesplats: Furutåvägen 17A
Trygghetsvandring för boende i kvarteren: Romalyckan

Under en trygghetsvandring promenerar vår personal tillsammans med dig som hyresgäst igenom ditt område för att inventera det ur en trygghetssynpunkt. Vi tittar tillsammans på belysning, buskage och om det finns några passager som kan upplevas otrygga. Syftet med detta är att skapa tryggare miljöer genom att tillvarata kunskaper och erfarenheter om olika platser.

Finns det områden i ditt kvarter som du upplever kan bli mer trygga? Kontakta gärna oss för att prata om möjligheten att anordna en trygghetsvandring i just ditt område. Du når bostadssociala gruppen på tel. 0470 - 59 90 00.

 • Google+

12 jan, 2019 | Aktiviteter |

Bostadsmöte kv Täppan, 12 februari 2019

Den 12 februari kl. 17.30 bjuder vi in till Bostadsmöte för boende i kvarteret Täppan. Ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika!

Datum: Tisdag 12 februari
Tid: 17.30-19.00
Plats: Kvarterslokal Ljungfällevägen 90 A 
Bostadsmöte för boende i kvarteret: Täppan

Varför bostadsmöte?

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden. Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt.

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten är du välkommen att kontakta oss i Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.


Svar på frågor från bostadsmötet

Många bra diskussioner och frågor kom upp på mötet och vissa kunde besvaras direkt. Några behövde vi stämma av med berörda medarbetare. Här är en sammanställning av frågor och svar. Saknar du någon fråga kan det vara att vi besvarat frågan direkt till den berörda hyresgästen. Tack för ditt engagemang!

 • I miljöhuset är behållaren man plast ofta full, kan den tömmas oftare?
  Svar: Det kommer att ses över.
 • Vem läser av svaren på enkäterna i kundundersökningen? Varför får vi ingen återkoppling på vad som kommer fram i kundundersökningen?
  Svar: Det är ett oberoende företag som samlar in och går igenom svaren. Vi får sedan en sammanställning av vad som har framkommit. Svaren och synpunkterna behandlas avdelningsvis. Vi publicerar en sammanställning av vad som kommit fram i undersökningen på vår hemsida och på Facebook. 
 • En container har placerats framför garagen och den står i vägen.
  Svar: Containern har felaktigt placerats där och kommer snarast att tas bort.
 • Handikapparkeringen är trång, det är svårt att ta sig in och ur bilen.
  Svar: Det finns en HKP-parkering i området, denna är avsedd för en bil och 5 meter bred (dubbel bredd jämfört med en vanligt p-plats). Storleken följer gällande riktlinjer och bör vara tillräckligt.
 • Vem har bestämt avgiften för besöksparkeringarna?
  ​Svar: Inom våra områden har vi avgiftsbelagda besöksparkeringar som beslutas av oss på Växjöbostäder. Sedan 2015 har vi en lösning med SMS/App-betalning, avgifterna är 5 och 7 kr per timme. .
  Här är några detaljer som styr avgiften:
  • Våra tidigare beslutade zon-taxor för de olika typerna av hyrda p-platser (Växjöbostäder har 3 zoner). Läs mer om Uthyrning och Zonindelning här.
  • Kommunens zon-taxor inom Växjö stad (2 zoner med variationer under vissa dagar/tider, samt enstaka betalplatser utanför dessa zoner).
  • I några fall andra aktörer som i direkt anslutning till våra områden tar betalt för besöksparkering.
  • Besöksparkeringar ska i första hand vara tillgängliga för besökande, inte locka till sig andra fordon för att vi ligger på en för låg nivå.
  • Under 2019 avser vi införa avgift på 10 kr för en besöksparkering i centrum
 • Kommer stambyte att genomföras? Alternativt genomspolning?
  Svar: Det är inte planerat i nuläget.
 • Det har saknats toalettpapper på toaletten i tvättstugan i flera månader. Kan städmaterialet ses över?
  Svar: Nya hållare för tvål/wc-papper/pappershanddukar finns och är  påfyllda.
 • Vi som bor längs vägen har låga staket. Det är otryggt när man har barn ute samt otryggt att någon lätt kan ta sig in. Kan vi få högre staket?
  Svar: Det är inte planerat i nuläget.
 • Kommer stenplattorna vid entréerna att läggas om? De är skeva.
  Svar: Ett utredningsarbete kring det har påbörjats.

Besvarade frågor på mötet

 • Varför finns inte miljöstationen på Furutåvägen kvar?
  Svar: Det har tidigare misskötts och därför stängdes den.
 • Varför tar det så lång tid innan det sandas efter skottning?
  Svar: De som skottar och sandar kör enligt ett schema, de arbetar så fort de kan. Här kan du läsa mer > Snöröjning - hur funkar det?
 • Hur ser rutinerna ut för städning i miljöhuset? Golvet är smutsigt.
  Svar: Vi kommer att se över golven i miljöhusen. Eventuellt kommer golven att lackas så smutsen inte kan gro in och det blir enklare att städa och att hålla rent.
 • Google+

5 jan, 2019 | Nyheter | Aktiviteter |

Nytt år, nya möjligheter – upplev Arken!

Lördag den 12 januari klockan 10-13 har vi öppen visning i kvartert Arken.

Du har då möjlighet att besöka en tvåa och en trea - och samtidigt uppleva det fantastiska läget precis vid sjön Trummen.

Ingen anmälan krävs det är bara att komma förbi!

Läs mer om kvarteret Arken här - och hur du hittar hit.

 • Google+

4 jan, 2019 | Aktiviteter |

Bostadsmöte kv Slåttern, Rom och Harven, 22 januari 2019

Den 22 januari kl. 17.30 bjuder vi in till Bostadsmöte för boende i kvarteren Slåttern, Rom och Harven. Ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika!

Datum: Tisdag 22 januari
Tid: 17.30-19.00
Plats: Slåttervägen 39, kvarteret Stockholm
Bostadsmöte för boende i kvarteren: Slåttern, Rom och Harven.

Varför bostadsmöte?

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden. Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt.

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten är du välkommen att kontakta oss i Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.


Svar på frågor från bostadsmötet

Många bra diskussioner och frågor kom upp på mötet och vissa kunde besvaras direkt. Några behövde vi stämma av med berörda medarbetare. Här är en sammanställning av frågor och svar. Saknar du någon fråga kan det vara att vi besvarat frågan direkt till den berörda hyresgästen. Tack för ditt engagemang!

 • Kylar och frysar kommer att bytas ut under året. Troligen kommer de kylar och frysar som är från år 2012 eller äldre att bytas ut. Bytet av kylar och frysar påverkar inte hyreskostnaden. Mer information kommer.
   
 • De som blåser bort löv på området blåser löven mot ytterdörrar osv.
  Svar: Vi tar detta vidare till våra entreprenörer.
   
 • Det finns en tom kvarterslokal på Plogvägen 43. Lokalen är låst och används inte. Kommer hyresgästerna i område kunna få tillgång till lokalen framöver?
  Svar: Vi tar gärna emot önskemål om vad lokalen önskas användas till, hör av dig till Bostadssociala gruppen på Växjöbostäder. Ring 0470-59 90 00 eller skicka e-post till: info@vaxjobostader.se
   
 • Häcken på Plogvägen 25 är i dåligt skick.
  Svar: De häckar som finns på hyresgästens tomt ansvarar du som hyresgäst att sköta om. Vi byter ut de plantor som inte växer, gör en felanmälan om det till Kundcenter.
   
 • Det växer upp gräs mellan stenplattorna och plank på Plogvägen 26.
  Svar: Detta kommer att åtgärdas under våren.
   
 • Kommer planket mellan förråden och husen att målas om?
  Svar: Det finns i nuläget inte något planerat underhåll när det gäller planken.
   
 • Vissa gräsmattor är i dåligt skick efter den varma sommaren.
  Svar: Gräsmattorna kommer att ses över.
   
 • Ansvarar Växjöbostäder för att byta lampor på förråden som är på hyresgästens täppa?
  Svar: Ja vi byter lampor som sitter på fasaden. Gör en felanmälan till Kundcenter.
   
 • Tidigare var det boendeinflytandemöten, varför har man slutat med det?
  Svar: Det var tidigare hyresgästförening som höll i dem. Växjöbostäder införde istället bostadsmöten.
 • Google+

3 jan, 2019 | Aktiviteter |

Bostadsmöte kv Bonden, Tegen och Stockholm, 15 januari 2019

Den 15 januari kl. 17.30 bjuder vi in till Bostadsmöte för boende i kvarteren Bonden, Tegen och Stockholm. Ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika!

Datum: Tisdag 15 januari
Tid: 17.30-19.00
Plats: Slåttervägen 39, kvarteret Stockholm
Bostadsmöte för boende i kvarteren: Bonden, Tegen och Stockholm.

Varför bostadsmöte?

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden. Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt.

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten är du välkommen att kontakta oss i Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.


Svar på frågor från bostadsmötet

Många bra diskussioner och frågor kom upp på mötet och vissa kunde besvaras direkt. Några behövde vi stämma av med berörda medarbetare. Här är en sammanställning av frågor och svar. Saknar du någon fråga kan det vara att vi besvarat frågan direkt till den berörda hyresgästen. Tack för ditt engagemang!

 • Hur hanterar vi snöskottning?
  Svar: Vi lyfter bort snön från parkering och utfarter när det behövs. Vill du veta mer om hur det funkar, läs mer här! https://vaxjobostader.se/aktuellt/entry/snorojninig-hur-funkar-det
   
 • Sopstation vid Bonden har blivit en allmän tipp för hela Teleborg. Folk kör hit med bilar och slänger saker.
  ​Svar: Det här är en fråga vi för hela tiden och har ögonen på det och följer det noga.
   
 • Hantering av trädgårdsavfall?
  Svar: Trädgårdsavfall kan slängas på Furutåvägen på vänster sida. Du behöver köra in på parkeringen, och trädgårdsavfallet slängs mellan betongavgränsningarna.
   
 • Frö/knoppar från träden faller ner över lekplatsen. Kan ni ta bort träden eller rensa bort nedfallet från träden.  
  Svar: Vi ska försöka ta bort det värsta som hamnar i sandlådan. Bär eller annat som faller ned är inte giftigt.
   
 • Efter den extrema värmen i somras så har området stora områden med torrt gräs som vi inte tror kommer återta sig.  
  Svar: Vi håller på att titta på det. Många växter och gräsmattor riskerar att ha dött.
   
 • Det saknas en papperskorg för att släng använda tvättsvampar i vid spolplattan.
  Svar: Det kommer att sättas upp en papperskorg.
   
 • Ogräsbekämpning på trall utanför föreningslokalen.
  Svar: Vi följer upp att detta åtgärdas.
   
 • Det finns ett redskapsförråd i området där de flesta redskap är trasiga. Kommer ni åtgärda detta?   
  Svar: Det var tidigare Hyresgästföreningen som ombesörjde detta men gör inte det längre. Det är sedan många år tillbaka beslutat att det inte fylls på då det tyvärr även stjäls för mycket ur dessa förråd.
   
 • Vitvaror. När byts de ut?
  Svar: Vi lagar de som går sönder. Det finns inte längre något riktvärde för när de ska bytas ut. Omfattande byten, som berör hela områden, ingår i budget- och underhållsplanen där vitvaror som behöver ersättas prioriteras.
   
 • Vad hände med planket utmed Torparvägen respektive cykelvägen? Vi fick möjlighet att uttala oss i frågan för länge sedan, men sen har inget hänt.
  Svar: Projektet avbröts på grund av omfattningen och prisbilden. Vid mötet hänvisades det till kommunen, vilket var felaktigt.*
   
 • Några av parkeringsfickor är för korta och det är trångt mellan dem. Har man en större bil så sticker den ut ur fickan.
  Svar: Vi kommer att åtgärda det genom att snedställa parkeringsfickorna. Så kommer det även bli på den parkering som ännu inte är klar.
   
 • Parkeringsövervakning. Hur gör man?
  Svar: Är någon felparkerad? Ring då numret till parkeringsbevakningen som står vid infarten från gatan. I aktuellt område finns en skylt med telefonnummer vid infart från gatan (i vissa fall även vid annan parkeringsskyltning i området). Numret använder du för att anmäla felparkerat fordon inom bostadsområdet. Oavsett om det gäller parkeringsplats eller t.ex. innergårdar.
  Är det utanför skylten d.v.s. på kommunens gata så ringer du kommunväxeln och begär att få anmäla en felparkering. Läs mer här!

   
 • Skylten ”förbjudet att parkera” är borta vid spolplattan.
  Svar: På ytor som inte är skyltade/märkta som parkering gäller parkeringsförbud. Under 2019 kommer nya informationsskyltar om parkering inom Växjöbostäder. Det som gäller är zon-parkeringsförbud. Det gäller för spolplatta, innergård och allt annat. Mer om våra parkeringar kan du läsa om här!
   
 • Finns det fler planer på besöksparkering?
  Svar: Vi har förstått att det är väldigt fullt och att även många kringboende bilägare söker parkeringsmöjligheter. Det gör arbetet svårt, men vi kommer fortsätta titta på lösningar. För oss är det viktigt att hitta en lösning som gynnar er som hyresgäster och inga andra. 
 • Google+

21 dec, 2018 | Nyheter |

Aktivt jullov!

Nu är det jullov med mycket tid för roligheter. Här hittar du länkar till aktiviteter och tips på saker att hitta på under lovet. 

Aktivt lov Araby

I stadsdelen Araby händer det massor av roliga saker för alla åldrar. Besök Araby park arena, Panncentralen, Tallgården och Centrumskolan! 

Här hittar du hela programmet för hela jullovet!

Aktivt lov Teleborg

För alla mellan 6 och 10 år. Den 27 och 28 december är det fartfyllda lekar och hinderbana i Teleborgshallen. Välkommen till B-salen klockan 10-12 eller 13-15. Läs mer här! 

Obs! Fler aktiviter hittar du på www.vaxjo.se/aktivtlov

 • Google+

19 dec, 2018 |

Bytestorget försvinner från Boplats Växjö

Möjligheten att annonsera om byte av lägenheter försvinner från och med årsskiftet från Boplats Växjö.

Sedan ett par år tillbaka har vi och Vidingehem erbjudit möjlighet att annonsera om lägenhetsbyte på Boplats Växjö. Det är få som använder sig av detta och eftersom det redan finns många bra tjänster för lägenhetsbyten på marknaden, väljer vi att vid årsskiftet lägga ner Bytestorget.

Vi tänker helt enkelt att det finns mycket annat bra vi kan göra med vår tid och våra pengar än att tillhandahålla en annonseringstjänst för lägenhetsbyten, när många andra gör det så mycket bättre.

Vi ska givetvis fortfarande erbjuda möjligheten att byta lägenhet, precis som vi gör idag. Däremot ser vi inte det som vårt grunduppdrag att tillhandahålla en annonseringstjänst för lägenhetsbyte.

Information om hur man byter lägenhet hittar du här!

 • Google+

14 dec, 2018 | Nyheter |

Söker du studentbostad?

Är du antagen till LNU med terminsstart i januari och är i behov av studentbostad? Vänligen se mer information här!

Första steget för att kunna söka studentbostad är att vara antagen till LNU. Detta skall kunna uppvisas i form av antagningsbesked eller registreringsintyg. Du behöver även vara registrerad i bostadskön.

Det ligger en spärr på samtliga konton som släpps per automatik i samband med första antagningen. Skulle inte din spärr vara släppt så behöver du ladda upp ditt antagningsbesked på Boplats. Du ser om ditt konto är spärrat eller ej när du loggar in på Boplats.

Här kan du läsa mer om hur du söker studentbostad samt hur det är att bo i våra studentbostäder: https://vaxjobostader.se/hyresgaester/student/

 • Google+

30 nov, 2018 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev 30 november 2018

Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare.

I detta nyhetsbrev kan du bland annat läsa om resultatet i vår hyresgästundersökning som gjordes under hösten, om hur snö och halka påverkar och prioriteras i ditt område. Vi ger dig även återvinnignstips inför julen och lite annat smått o gott.

Har vi rätt e-postadress till dig? Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Läs gärna nyhetsbrevet här!

 • Google+

27 nov, 2018 | Nyheter | Aktiviteter |

Bostadsmöten och trygghetsvandringar vinter/vår 2019

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden. För att skapa en tryggare miljö anordnar vi även trygghetsvandringar.

Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt. Nedan ser du vilka områden som är planerade för vintern/våren 2019. Datumen kan komma att ändras så håll utkik efter inbjudan!

 • Kv Bonden, Tegen, Stockholm - 15 januari
 • Slåttern, Rom, Harven - 22 januari
 • Täppan - 12 februari
 • Alabastern - 19 februari
 • Lassaskog norra och södra, Ringsberg, Solhjulet, Solberget - 12 mars

Trygghetsvandring

Under en trygghetsvandring promenerar vår personal tillsammans med dig som hyresgäst igenom ditt område för att inventera det ur en trygghetssynpunkt. Vi tittar tillsammans på belysning, buskage och om det finns några passager som kan upplevas otrygga. Syftet med detta är att skapa tryggare miljöer genom att tillvarata kunskaper och erfarenheter om olika platser. Nästa planerade trygghetsvandring är i kvartert Täljstenen den 12 februari. Håll utkik 

Under Aktuellt och fliken Aktiviteter publicerar vi information inför varje bostadsmöte och trygghetsvandring. Så håll utkik där så du vet när vi kommer till dig! 

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten eller trygghetsvandringar är du välkommen att kontakta Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.

Frågor och svar från höstens bostadsmöten hittar du i tidigare inbjudan

Kv Täljstenen 10 oktober 2018 

Kv Hästhagen 9 oktober 2018

Söder 25 september 2018

 • Google+

27 nov, 2018 | Nyheter |

Vinnare av månadshyra

Efter att alla enkätsvar i vår hyresgästundersökning kom in valdes slumpmässigt hundra deltagare ut som fick möjligheten att delta i tävlingen om att vinna en av tre månadshyror. Anna, Karin och Ann-Christin är alla vinnare tack vare att de deltog i vår hyresgästundersökning 2018.

Anna har varit hyresgäst hos oss i lite mer än fem år och flyttade till Växjö från Jönköping för jobbets skull. Hon trivs jättebra med sin lägenhet som ligger på Öster. - Läget är toppen, säger Anna. Hon tvekade aldrig på att svara på enkäten och det är självklart för henne att vara med och påverka till att något kan bli bättre.

Karin är student och bor i en egen lägenhet på Campus. Hon har tidigare hyrt i andra hand men fick inför hennes andra års studier ett förstahandskontrakt. Även Karin tycker att läget är det bästa med hennes lägenhet. Den fria månadshyran lockade henne att fylla i enkäten. Det är vi glada för ­- och även Karin!

Ann-Christin har bott i sin nuvarande lägenhet i drygt sex år. Hon bor på Araby-området. – Området och grannarna trivs jag jättebra med, säger Ann-Christin som bor med sin lille hund. - Jag träffar alltid någon då jag är ute och rastar hunden vilket är trevligt och trivsamt, fortsätter hon. Ann-Christin har alltid svarat på våra hyresgästundersökningar men aldrig trott att just hon skulle vinna.

Resultatet på hyresgästenkäten kan du läsa här!

 • Google+

23 nov, 2018 | Nyheter | För ett bättre boende |

Vi vill ge dig möjligheternas boende 

Resultat av hyresgästenkäten 2018 

Genom att du i vår hyresgästundersökning berättar vad tycker om ditt boende ger du oss värdefull feedback så att vi kan ge dig ett så bra boende som möjligt. Återigen, tack alla som svarat!

I år var svarsfrekvensen rekordhög med 65%! Fler än en tredjedel av boende i familjebostäder valde att svara digitalt, ett stort steg framåt för miljön. Enkäten till boende i våra studentlägenheten skickades enbart digitalt denna gång och vi hade en hög svarsfrekvens även bland studenter. Stort tack för det! 

Vad säger då svaren, vad tycker du som hyresgäst om oss som hyresvärd 2018?
Vi får medge vår besvikelse när vi fick presenterat att vårt serviceindex, eller kundnöjdhet, gått från 82% förra året till 80% i år. Samtidigt som vi tog det hårt efter att vi genomfört över 120 åtgärder sedan sist, så kan vi utifrån alla kommentarer förstå dig som hyresgäst och därmed resultatet.

Parkeringsplatser, snöröjning och värme i lägenheten i somras genomsyrar de mer negativa svaren och här vet vi att vi gjort förändringar och haft utmaningar detta år.  

Mycket är bra, men vi ha en del att jobba med!  
Vi ser i årets resultat att tryggheten ökat kvälls- och nattetid på många områden och att nöjdheten med belysningen på gården ökat, något som tidigare påpekats och som vi haft som en åtgärd. Även tillgängligheten av bänkar och bord i våra områden samt städutrustningen i tvättstugan är mer tillfredsställande nu än tidigare.  

Svar som sticker ut jämfört med tidigare år eller jämfört med andra bostadsbolag: 

 • Tryggheten ökar i många områden, medan vi fortfarande har en del att göra i vissa områden 
 • Våra reparatörers goda bemötande är uppskattade  
 • Öppettiderna för vårt Kundcenter är uppskattade 
 • Vår återkoppling kan förbättras vid till exempel felanmälan eller störningsärende  
 • Vi behöver bli bättre på att svara på mail snabbare 
 • Du som hyresgäst vill ta emot nyheter och information från oss på väldigt olika sätt 
 • Du vill ha mer information om vad som ska hända i och omkring din fastighet 

Frågor med störst förändring

Störst positiv förändring mot föregående år är 

 • belysning i garage 
 • kontakt med personal på området 
 • tillgång till bänkar och bord 

Alla dessa tre punkter har varit åtgärder eftersom du som hyresgäst skrivit om det i hyresgästenkäten och önskat förbättring. Så vi blir väldigt glada över att se att våra insatser uppskattas.  


Störst negativ förändring mot föregående år är  

 • temperaturen sommartid (i lägenheten) 
 • snöröjning/sandning (vintertid) 
 • bemötande från entreprenör, yttre miljö 

En extrem kall vinter med mycket snö och en rekordvarm och lång sommar med temperaturer högt över det som anses normalt för vår klimatzon påverkar trivseln i ditt boende. Det är naturligt och alla bostadsbolag har samma utmaningar. Som hyresvärd är klimatet svårt att styra men vi vill på bästa sätt komma med tips om till exempel hur du kan hantera värmen i din lägenhet.  

När det gäller snöröjningen/sandningen tar vi självklart till oss åsikterna och ser över de rutiner vi har. Vi arbetar alltid utifrån att göra vårt bästa för att säkerställa din säkerhet.  

Att ha utemiljön på kontrakt kan såklart innebära stora utmaningar, framförallt i början när samarbetet ska sättas på plats. Vi har jobbat mycket mer våra entreprenörer och tror, och hoppas, att du som hyresgäst kommer att märka skillnaden. 

Dina kommentarer
Vi tar del av alla kommentarer som du som hyresgäst skriver till oss. Kommentarerna delas upp i olika ämnen och sedan läser vi vad du har för funderingar och tankar. Tillsammans med övrig statistik lägger de grund för vilka åtgärder vi kommer att prioritera det kommande året. 

I årets enkät ser vi många positiva kommentarer som relaterar till utemiljön, lägenheten, alternativa utrymmen, rent och snyggt, trygghet, ta kunden på allvar, underhåll/skötsel, problem och felanmälan. Medan de mer negativa kommentarerna främst handlar om städning i trapphus, tvättstugan, köket och trafik/planering.  

Många kommentarer är kopplade till behov av renovering och underhåll av fastigheten. Detta är något vi verkligen vill jobba mer med och det är också därför vi för en dialog med Hyresgästföreningen om våra hyresnivåer. Det som kommer in i form av ökade hyror går oavkortat till underhåll av våra fastigheter. Behovet är stort. 

Hur kommer vi fram till vad vi ska göra med hjälp av alla svar?
AktivBo presenterade årets resultat för hela företaget den 18 oktober. Resultatet tog vi sedan med oss till en workshop den 6 november när hela företaget tillsammans sätter upp en handlingsplan utifrån vad jag, min grupp och hela företaget kan göra för att få ännu nöjdare hyresgäster. Genom att dela upp ansvarsområden, frågor och områden läser vi tillsammans de kommentarer som kommit in och låter dem guida oss i vad vi behöver göra det närmsta året. 

Det kommande årets åtgärder
I år har vi kommit fram till 109 åtgärder som vi planerar att slutföra från nu till och med sommaren 2019. Bland åtgärderna finns allt från att snabbare svara på mail till att sätta upp bättre belysning i en specifik källare.  

En viktig åtgärd för att vi ska kunna ge bättre service till dig är att vi kommer att införa ett nytt systemstöd för hela verksamheten. Där hanterar vi dina felanmälningar och övriga synpunkter. Systemet kommer bland annat att underlätta och förenkla mailhanteringen, så att inget hamnar mellan stolarna, samtidigt möjliggöra att du som hyresgäst enklare kan välja hur du vill att vi ska kommunicera med dig (mail, SMS eller brev). Mer om detta senare! 

Smått och stort med ett enda mål - att du som hyresgäst ska få en bättre vardag. Dina svar används verkligen – det lovar vi dig. Tack för att du hjälper oss att utveckla framtidens boende! 

 • Google+

22 nov, 2018 | För ett bättre boende |

Vi är med i allmännyttans digitaliseringsinitiativ!

Fastighetsbranschen ligger efter många andra branscher när det gäller digitalisering – och allmännyttan är, trots många goda initiativ, inget undantag. Det sker en spännande utveckling av smarta hem, uppkopplade hus, kundtjänstrobotar, vårdtjänster i hemmet med mera – och vi måste bestämma oss för vad vi ska göra och vad vi vill satsa på.

Digitaliseringsinitiativet är ett treårigt initiativ för att accelerera arbetet med digitaliseringen i allmännyttan. Det är en satsning som samordnar resurser från medlemsbolagen för att vi tillsammans ska kunna vara just aktiva och drivande. Initiativet har tagits fram av SABOs (allmännyttans branschorganisation) Digitaliseringsråd.

De allmännyttiga bolagen är överens om att:

 • Det behöver gå snabbare än hittills. Allmännyttan behöver arbeta mer intensivt med omvärldsbevakning och nätverkande – både inom branschen och i omvärlden – för att förstå utvecklingen och hur vi som fastighetsbolag ska dra nytta av den.
 • I några frågor behöver vi vara drivande och verka för en mer modern IT-struktur, komma igång med uppkopplade fastigheter och ta fram villkor som fungerar för alla parter i det smarta hemmet.
 • För att arbeta effektivt behöver vi utveckla gemensam kompetens.
 • Vi bör tänka i ”ekosystem” och identifiera de viktigaste intressenterna att kroka arm med.

Målet är att allmännyttan och de medlemsbolag som deltar ska bli ledande inom digitalisering i fastighetsbranschen och ha gjort vinster på flera områden inom tre år. Det är något som du som hyresgäst kommer att märka av och vår ambition är att det ska underlätta din vardag!

Här kan du läsa SABOs pressmeddelande om Digitaliseringsinitiativet.

 • Google+

21 nov, 2018 |

Polisen varnar för bedragare

Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank. Därför har Polisen i Växjö och Alvesta gått ut med följande råd:

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon. Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

 • Google+

16 nov, 2018 | Nyheter |

Kvittering av tagg-brickor på Kvarteret Hästhagen är inställd tills vidare

Till hyresgäster i Kvarteret Hästhagen

Kvittering av tagg-brickor är inställd

Med hänvisning till den information som skickades ut till er hyresgäster den 15 oktober så är vi tvungna att ställa in taggutlämningen samt information om bokningssytemet som skulle ske mellan  den 13-15/11 på grund av tekniska problem.                                                                                                         

Vi arbetar för att lösa problemet och återkommer med information när nytt datum för kvittering av taggar kommer utföras.

  

 • Google+

15 nov, 2018 | Nyheter |

För dig som tar emot hyran via e-faktura

Vi har infört nya rutiner för våra hyresavier. För dig som har e-faktura kan det tyvärr vara så att din faktura inte gått iväg som den ska. Vi beklagar detta. Om du saknar din hyra för december ber vi dig kontakta Kundcenter på 0470-59 90 00 eller info@vaxjobostäder.se så att vi kan rätta till det som blivit fel. Tack på förhand.

Har du inte e-faktura? Du anmäler enkelt via din internetbank. Läsa mer här!

 • Google+

12 nov, 2018 | Nyheter |

Fungerar din brandvarnare?

Tillsammans med Värends Räddningstjänst gör vi hembesök för att öka kunskapen om brandskydd hos dig som hyresgäst. Det närmar sig advents- och jultider, vilket också innebär ljustider. Ett bra brandskydd, med fungerande brandvarnare och släckutrustning, kan rädda både liv och bostad.​ 

Under vecka 48 och 49 kommer vi att knacka på hos dig som bor i kv Romalyckan på Teleborg.

Innan vi kommer till ditt hus får du en informationslapp i brevlådan. På lappen finns kontaktuppgifter till Värends Räddningstänst om du har några frågor eller särskilda önskemål inför besöket.

Under besöket ser vi över brandskyddet hemma hos dig, kommer med råd, kontrollerar att du har en fungerande brandvarnare och berättar om hur du ska göra om det börjar brinna i ditt hus.

Besöket kostar dig ingenting och du väljer själv om du vill släppa in oss. Som tack för din uppmärksamhet får du en brandfilt från oss på Växjöbostäder. Hoppas att vi ses!

Brandsäkerhet
I alla våra lägenheter ska det finnas en brandvarnare. Skulle det saknas i din lägenhet, kontakta vårt Kundcenter 0470-59 90 00. Det finns också fler saker som är viktiga för din brandsäkerhet. Under Bo hos oss, Ditt boende och Din lägenhet, kan du läsa mer om brandsäkerhet i din lägenhet och i ditt trapphus.

Läs mer om Värends Räddningstjänst här.

 • Google+

25 okt, 2018 | Nyheter |

Kvarteret Pilgrimen i Växjö tilldelas byggnadspris

Växjöbostäders, OBOS Kärnhems och Skanskas gemensamma bostadsprojektet Pilgrimen på södra stationsområdet har tilldelats Växjö kommuns Byggnadspris 2018. Priset, som delats ut sedan 1990, ges till ett projekt med god arkitektur som är anpassat till platsen.

Bostadsområdet Pilgrimen ligger centralt på södra stationsområdet i Växjö, intill World Trade Center, och erbjuder blandade upplåtelseformer. Här finns både stora och små lägenheter samt bostadsrätter och hyreslägenheter. Kvarteret har inte mindre än tre byggherrar i Växjobostäder, Skanska och OBOS Kärnhem.

- Vi är såklart oerhört stolta över att bli tilldelade Växjö kommuns Byggnadspris. Vi har tillsammans lyckats skapa en helhet som känns genomtänkt. Pilgrimen är ett bra exempel på en väl fungerande stadsplanering, säger Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder.

LBE Arkitekter har ritat hela kvarteret som består av 155 lägenheter i flerbostadshus, fyra till åtta våningar höga. Växjöbostäder har 54 hyreslägenheter från 1 rok till 4 rok. OBOS Kärnhem och Skanska har byggt totalt 101 bostadsrätter.

- Projektet Pilgrimen är ett bra exempel på hur vi har lyckats med att bygga hållbart i nära samverkan med samarbetspartners, kommunen och entreprenörer, säger Hans-Fredrik Helldahl, Distriktschef på Skanska Hus Kronoberg.

Den gemensamma innergården består av gräsmattor, blommor och pergolor med plats för lek och umgänge. Mot Södra Järnvägsgatan bevaras den lummiga växtligheten och här anlägger Växjö kommun en vacker park som skärmar av mot trafiken.

- Den enhetliga och samtidigt spännande fasaden med olika material och färger skapar ett trevligt välkomnade till Växjö. Vi är stolta och glada över vårt bidrag till Växjös stadsbild, säger Malin Svensson, VD för OBOS Kärnhem.

Enligt VD Maria Säterdal har Pilgrimen också varit ett välkommet bidrag till bostadsbristens Växjö:

Pilgrimen är ett tacksamt tillskott av hyresrätter i Växjö. Området bidrar också till Växjöbostäders diversifierade bestånd och vi säkerställer att vi har något för alla. Det har inte minst märkts på intresset för lägenheterna.

Byggnadspriset delas ut varje år av byggnadsnämnden till en byggherre för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen. Nominerade 2018 var även Region Kronobergs nya parkeringshus och OBOS Kärnhems projekt Brf Vattentornet.

 

Juryns motivering till nomineringen av Pilgrimen 2-4:

”För fint samspel och väl bearbetade möten med offentliga ytor, torg, park och gata. Skala, material och rytm som vi igen som stadens. En gårdsmiljö i, för Växjö ny, tät och hög skala, intensiv men ändå lugn, solig och vänlig med lummig park intill. Vackra entrépartier, murade fasadpartier och putskulörer anpassade till sin omgivning. Varierande inbjudande arkitektur som väl integrerats i en kuperad och känslig stadsmiljö.”

Fakta 

Fastigheterna Pilgrimen 2-4 består totalt av 155 lägenheter på södra stationsområdet i Växjö. Kvarteret består av blandade upplåtelseformer. Växjöbostäder äger och förvaltar 54 lägenheter.

Fastighetsutvecklare: Växjöbostäder, Skanska Nya Hem och OBOS Kärnhem
Arkitekt: LBE arkitekt Växjö
Entreprenör: Värends entreprenad och Skanska

 • Google+

25 okt, 2018 | Nyheter |

Aktivt höstlov!

I Araby och på Teleborg händer det massor av roliga saker för dig som har höstlov nästa vecka. Besök Araby Park Arena och Panncentralen, spela kvartersfotboll med Öster, träna, testa gitarr och olika dansstilar, gå i fotbollsskola och mycket mera. Missa inte familjedagen i Araby Park Arena lördagen den 3 november.
 
Kolla in alla aktiviteter här!
Aktivt lov på Araby
Aktivt lov på Teleborg
 • Google+

22 okt, 2018 | Nyheter |

Årshyresförhandlingarna för 2019 är igång

Då är vi och Hyresgästföreningen igång med arbetet för att sätta 2019 års hyresnivå. Under vårt inledande möte träffade representanter från Växjöbostäder en del av förhandlingsdelegationen från Hyresgästföreningen. Stora delar av mötet presenterade Växjöbostäders VD Maria Säterdal företaget och vad som hänt de senaste åren, vårt mål om ”rättvisa hyror för ett hållbart Växjö” och till slut vårt yrkande.

Vårt yrkande i år är på 7%. En procentsats som är högre än de flesta andra yrkanden. Varför? Jo, låt oss förklara:

Låga intäkter/hyror

Våra hyror har under många år legat långt under andra kommunala bostadsbolag. Nedan ser du statistik hämtade från SABO (allmännyttans samarbetsorgan) och IPD MSCI (ett externt undersökningsföretag). Vi har jämfört med företag som har liknande bestånd, dvs. ungefär lika gammalt bestånd. Här ser du att Växjöbostäder har en snitthyra på 1043 kr/kvm, medan SABO-företagen har 1075 kr/kvm och IPD 1116 kr/kvm.

Lågt underhåll under lång tid

Men låga hyror är ju bra, eller hur? Absolut. Man ska inte höja hyror för hyreshöjningens skull. Konsekvenserna av låga hyror under lång tid drabbar dock bara hyresgästen i slutändan. För det får direkta konsekvenser på underhåll av våra fastigheter och således även hyresgästens lägenhet. Istället för att underhålla får vi lappa och laga, fixa något trasigt här och där för att hålla beståndet i ett fungerande skick. Vi kan se i vår hyresgästundersökning att även våra hyresgäster upplever bristen på underhåll. Vi behöver helt enkelt mer pengar till underhåll.

Om vi gör samma jämförelse som ovan ser du hur vi också ligger hopplöst efter med underhåll. Varje år har vi 30-40 miljoner mindre pengar till underhåll än våra kollegor i branschen.

Vi jobbar alltid med effektiviseringar av bolaget och därför ligger vilågt på kostnader för administration.  I samma typ av jämförelse som ovan kan vi också konstatera att vi ligger betydligt lägre än våra kollegor i branschen.

Det vore inte ansvarsfullt av oss som hyresvärd att låta dessa låga intäkter och därmed låga underhåll fortsätta vara vår verklighet även i framtiden. Det får stora konsekvenser för vårt bestånd som är i stort behov av underhåll. Yrkandet på 7% skulle göra att Växjöbostäder kommer att ha underhåll i nivå med andra kommunala bostadsbolag med samma typ av bestånd från 2019 och framåt.

Vi hoppas på konstruktiva diskussioner och god dialog med Hyresgästföreningen även framåt i årets årshyresförhandlingar.

 • Google+

17 okt, 2018 | Nyheter |

Ett stort tack!

Tack till alla som svarat på årets hyresgästenkät. Vi har fått in ett stort antal svar vilket visar att ni hyresgäster verkligen bryr er om ert boende. För oss är det viktigt med en öppen dialog så att vi vet vad du och alla andra hyresgäster tycker.

Genom att du fyllde i enkäten är du med och hjälper oss att nå vår vision – att bli Sveriges bästa hyresvärd. Dina svar ligger till grund för hur vi planerar och vad vi prioriterar på Växjöbostäder. Tack vare dina svar vet vi vad som är viktigt för dig som hyresgäst och gör det lättare för oss att jobba med rätt saker. Fick du inte enkäten i år får du den nästa år.

Just nu arbetar vi för fullt med att analysera svaren och under hösten kommer vi att redovisa resultatet här på vår hemsida. Under Aktuellt - För ett bättre boende kan du kontinuerligt följa vilka åtgärder vi gör efter de önskemål som vi får till oss från er hyresgäster.

Vinnaren av en månadshyra kommer vi att kontakta personligen. 

Tack för att du hjälper oss att utveckla möjligheternas boende. 

Här kan du läsa mer om enkäten. 

 • Google+

24 sep, 2018 | Nyheter |

Hängrännor ses över med hjälp av drönare

Hängrännor behöver med jämna mellanrum ses över och rensas från löv, grenar och annat smuts. Den 26 september påbörjar Peab ett försök att med drönare se över hängrännorna i våra områden. Översynen dokumenteras för att vi sedan ska kunna göra insatser och rensa de hängrännor som är fulla med organiskt material. Det kommer självklart inte att filmas/fotas in i lägenheterna. Vid eventuella frågor kontakta Kundcenter info@vaxjobostader.se eller telefon 0470-59 90 00.

Preliminärt schema för drönarflygning (observera att tiderna är preliminära och kan komma att justeras)

26 och 27 september

Campus

28 september

Väderkvarnen
Täppan
Blåsbälgen
Liljeholmen
Städet
Hästhagen
Romalyckan
Passet
Västra Teleborg

1 oktober

Lidet
Arken
Kampgården
Portvaken
Annae Gärde
Vildparken

2 oktober

Vallen
Reningsverket
Gärdet
Domprostmossen
Viken
Fortuna
Vale
Styrbjörn

3 och 4 oktober

Kråkan
Lassaskog N och S
Hovskulle
Ringsberg

5 och 8 oktober

Lekamensgärdet
Själakoret
Vedermödan

9 oktober

Minnet
Drotsen
Elden N och S
Kräftan
Leoparden
Hagalyckan
Aspen
Rubinen

10, 11 och 12 oktober

Araby

15 oktober

Vallan
Golfbollen
Tofslärkan
Sågverket

16 och 17 oktober

Snälltåget
Herresalen
Trapphuset
Tegelvalvet
Nyelund
Västervik
Ångvisslan
Tåget
Hovs skola
Jätten
Älvkvarnen

Hängrännan (eller takrännan) samlar upp och avleder dagvatten från hustaket. Om det blir stopp i hängrännan kan vattnet orsaka skada på husets väggar och grund. Vattnet i hängrännorna rinner ned till marken via stuprören. 

 • Google+

20 sep, 2018 | Aktiviteter |

Bostadsmöte & trygghetsvandring i kv. Täljstenen, 10 oktober 2018

Den 10 oktober kl. 17.30 bjuder vi in till bostadsmöte med efterföljande trygghetsvandring för boende i kvarteret Täljstenen. Ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika!

Datum: Onsdag 10 oktober
Tid: Bostadsmöte 17.30-19.00, därefter trygghetsvandring
Plats: I kvarterslokalen
Bostadsmöte för boende i kvarteren: Täljstenen

Varför bostadsmöte?

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden.

Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt.

Trygghetsvandring

Under en trygghetsvandring promenerar vår personal tillsammans med dig som hyresgäst igenom ditt område för att inventera det ur en trygghetssynpunkt. Vi tittar tillsammans på belysning, buskage och om det finns några passager som kan upplevas otrygga. Syftet med detta är att skapa tryggare miljöer genom att tillvarata kunskaper och erfarenheter om olika platser.

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten är du välkommen att kontakta oss i Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.


Svar på frågor från bostadsmötet

Många bra diskussioner och frågor kom upp på mötet och vissa kunde besvaras direkt. Några behövde vi stämma av med berörda medarbetare. Här är en sammanställning av frågor och svar. Saknar du någon fråga kan det vara att vi besvarat frågan direkt till den berörda hyresgästen. Tack för ditt engagemang!

 • Korsningen vid miljöhuset, bakom hus nr 15, upplevs som osäker. Trafiksituationen som uppstår i mötet mellan bilväg och gång-/cykelväg behöver ses över. Framför allt få ner hastigheten på cyklar som passerar.
  Nytt hänglås är monterat på bommen och vi ser över möjligheten till andra åtgärder.  
 • Hyresgäster önskar att alla entrédörrar är låsta dygnet runt.  
  För att hålla låst dygnet runt behöver majoriteten av de boende godkänna detta. Vi avser att återigen gå ut med en förfrågan till berörda hyresgäster.  
 • Tvättstugan är alltid smutsigt. Det handlar mest om damm. Förslag från hyresgäst att montera en inbyggd dammsugare.
  Uppföljning på städentreprenad sker i första hand. Förvaltning svarar att investering i centraldammsugare inte är ett alternativ i nuläget.  
 • Önskemål om inglasad uteplats/balkong.   
  Detta lägger vi som ett önskemål till projektavdelningen. Huruvida önskemålet genomförs kan vi inte säga i dagsläget.   

Under mötet diskuterades även följande

 • Mellan hus nummer 15 och 11 är det nio stora träd som växer in i varandra.
  Svar från Växjöbostäder: Vi kommer ta bort grenar som ligger mot fasad och vid cykelvägars stolpbelysningar.
   
 • Avlastning med bil inne på området.
  Om avlastning med bil inne på området ska du som hyresgäst efter 10 minuter köra ut med bilen. Det är regeln. Du anmäler en felparkerad bil direkt till vaktbolaget Securitas på telefon 0470-77 49 00.
   
 • Entreprenörer och personal måste stänga bommarna. Sopbilar stänger aldrig.
  Vi tar det vidare med våra entreprenörer ännu en gång.  
   
 • Varför är det imma på utsidan av fönstren? Vid vissa vädertyper torkar inte fukten upp som det var förr.
  Fönstren byttes år 2010 till nya energieffektiva fönster vilket gör att värmen inte försvinner ut ur lägenheten.
   
 • Säkerhetsdörrar kommer sättas in i området på sikt. 
   
 • Vämecentral kommer att bytas eller har bytts ut i området.
 • Google+

20 sep, 2018 | Vårt nyhetsbrev Välkommen hem |

Välkommen hem | Nyhetsbrev september 2018

Nu har vårt andra digitalnyhetsbrev skickats ut. Med vårt digitala nyhetsbrev ger vi dig som hyresgäst möjligheten att ta del av aktuella händelser, få till dig nyheter och information snabbare. Att byta ut papperstidningen mot ett digitalt nyhetsbrev ger också stora miljövinster, vilket är ett prioriterat arbete från vår sida.

Har vi rätt e-postadress till dig? Uppdatera eller anmäl enkelt din e-postadress på Mina sidor eller kontakta Kundcenter 0470-59 90 00 så hjälper vi till.

Läs gärna nyhetsbrevet här!

 • Google+

19 sep, 2018 | Nyheter |

Missa inte vår Facebooktävling! 

Följ oss på Facebook så kan du vara med i vår tävling om två biljetter till Växjö Lakers vs. Mora den 3 november I Vida Arena.

Tävlingen är öppen för alla våra hyresgäster. Vi lottar ut två biljetter till fem av våra hyresgäster som deltar. Tävlingen är öppen fram till nästa fredag (28/9). Vinnarna meddelas senast den 12 oktober. Lycka till!

 • Google+

19 sep, 2018 | Aktiviteter |

Bostadsmöte kv. Hästhagen, 9 oktober 2018

Den 9 oktober kl. 17.30 bjuder vi in till Bostadsmöte för boende i kvarteret Hästhagen. Ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika!

Datum: Tisdag 9 oktober
Tid: 17.30-19.00
Plats: I kvarterslokalen
Bostadsmöte för boende i kvarteren: Hästhagen

Varför bostadsmöte?

För oss på Växjöbostäder är det viktigt att veta vad du som hyresgäst tycker om ditt bostadsområde. Därför anordnar vi regelbundet bostadsmöten i våra områden.

Under ett bostadsmöte får du möjlighet att träffa personal från Växjöbostäder och ställa frågor som rör ditt område. Vi informerar om framtida planer och projekt. Vidare får du möjlighet att lyfta fram dina önskemål kring hur vi kan arbeta för att göra ditt bostadsområde ännu mer trivsamt och tryggt.

Frågor?

Har du frågor om våra bostadsmöten är du välkommen att kontakta oss i Bostadssociala gruppen på 0470-59 00 00.


Svar på frågor från bostadsmöte

Många bra diskussioner och frågor kom upp på mötet och vissa kunde besvaras direkt. Några behövde vi stämma av med berörda medarbetare. Här är en sammanställning av frågor och svar. Saknar du någon fråga kan det vara att vi besvarat frågan direkt till den berörda hyresgästen. Tack för ditt engagemang!

 • Hyresgäster upplever att det vid avflyttning lämnas saker i miljöhus och i källare som inte ska vara där.
  Hyresgästen är ansvarig att slänga grovsopor inkl. möbler på en återvinningscentral, exempelvis på Norremark. Vi på Växjöbostäder rekommenderar att vända sig till Erikshjälpen Second Hand som gärna tar emot glas, porslin, möbler, lampor, kläder med mera. De kan även stödja med hämtning. Du når dem via bokning.vaxjo@erikshjalpen.se eller telefon 0470-77 72 00.  
 • I botten på de nya torkskåpen i tvättstugan är det en platta med hål. Det blir smutsigt under. Vem har ansvaret att städa där? 
  Boende och städfirman har delat ansvar (städfirman städar skåpet om det inte används vid städtillfället). 
 • Hur många parkeringsplatser är uthyrda?​
  2018-11-01 finns kontrakt på 38 % av de p-platser som börjar hyras ut 2018-12-01.  
 • Hur många besöksparkeringar kommer det finnas framöver?​
  Framöver kommer det finnas 10-11 besöksparkeringar. Tillgången på parkeringar är beräknad till en besökande per 25 lägenheter. Finner vi behov av fler besöksparkeringar så får vi på Växjöbostäder ompröva antalet. Parkering sker med 5 kr per timmen via appen SMS-park. Appen finns tillgänglig via App Store, Google Play eller Windows Store. Läs mer om SMS-park här. Det går också att skicka sms för att betala, då läggs p-avgiften på telefonräkningen. Det är Securitas som kontrollerar parkeringstillstånd.  
 • Garderober börjar bli gamla och det gör att det under årens lopp blivit olika skenor och hyllor i garderoberna och dessa passar inte med förvaringslådor/korgar.
  För tillfället finns ingen plan för byte av garderober i kv Hästhagen.

Under mötet diskuterades även följande:

 • Vägen mellan stenar ska skottas i vinter.
 • Utvändig trappstädningen till källare utförs av Peab. Källargångarna städas fyra gånger per år. Nästa tillfälle är under november 2018.  
 • För ett tryggare boende införs skalskydd.
  Införandet av skalskydd innebär att obehöriga inte längre kommer att ha tillträde till trapphus, miljöhus och tvättstuga.  Det kommer att genomföras informationsmöte om hur skalskydd och bokning av tvättstuga fungerar. Utdelning av taggar som var planerat titll vecka 46 har blivit framflyttat på grund av tekniska problem. Nytt datum meddelas när detta är fastställt..
 • Häcken bakom lekplatsen som blivit felaktigt beskuren.
  Växjöbostäder har noterat och agerat för att undvika att det händer igen.
 • Föremål förvaras emellanåt i trappuppgångar.
  Enligt svensk lag får inga föremål förvaras i trapphus på grund av brandrisken. Vi på Växjöbostäder kontrollerar detta. Dessa kontroller göras en gång i månaden. Ser vi föremål upplyser vi hyresgästen att omedelbart flytta på dessa.
 • Förvaring av rullator.​
  Kontakta Kundcenter för att få tillstånd att förvara rullator i trapphus.
 • Google+