Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

27 nov, 2018 | För ett bättre boende | Tips och tricks |

Återvinn julen med oss

Snart är julen här och då kan det bli extra mycket sopor. Här ger vi dig några tips på vad du kan tänka på och hur du återvinner julen på bästa sätt.

Julgran

En vanlig svensk gran är miljövänligare än både ädelgran eller plastgran av PVC. Många granar som säljs här kommer från Danmark och färdas långt innan den landar i vardagsrummet hos dig. Fråga var granen är odlad och försök få tag på en närproducerad. När julen är över lämnar du granen på kommunens återvinningscentral.

Julmaten

Satsa på gröna rätter och tillaga färre kötträtter. Vilt är också mer klimatsmart. Spara maten som blir över under julen och frys in den för att äta senare eller tillaga någon ny spännande maträtt. Matavfallet lägger du i den bruna papperspåsen och sedan i de grå kärlen i miljöhuset. Källsorterat matavfall återvinns och blir till biogas som bland annat driver kommunens bussar.

Julklappspapper

Samla allt papper från paketöppningen, vik väl, tryck ihop och sortera som pappersförpackning eller spara och återanvänd pappret till nästa års julklappar. Paketsnören och tejp går som restavfall och slängs i soppåsen.

Glas

Sillburkar, andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen.

Ljus

Stearinljusen läggs i soppåsen medan värmeljusen sorteras i metallförpackningar även om det finns lite stearin kvar. Återvinningen av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid per år. Ett tips är att köpa miljösmarta refillpuckar med stearinmassa istället.

Energi

Släck lampor när du går ut. Sätt timer på julbelysningen och använd LED-lampor. Slå ifrån digitalbox och TV helt när de inte används (ej i standby-läge). Ladda apparater bara den tid som behövs.

Julgranspynt

Återanvänd dina julgransprydnader år efter år. Julpynta gärna med återvunnet material.

  • Google+