Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

Vad ingår i din hyra?

Vi vill att du som hyresgäst ska uppleva hyresrätten som ett tryggt och bekymmersfritt boende med stor frihet. För hyran du betalar får du inte bara ditt boende, du får också service om något går sönder eller om något inte står rätt till. Men vad används din hyra till?

I vår senaste hyresgästundersökning undrade flera av våra hyresgäster vad deras hyra går till. Därför ska vi nu försöka göra det solklart. Här ser du hur företagets ekonomi fördelas:

Vad innebär de olika delarna?

Stora delar går till drift av våra fastigheter så som underhåll, värme och el samt kostnader för att driva runt företaget. Vad innebär egentligen fastighetsskötsel, underhåll, reparationer och administration? Här kommer lite exempel:

Fastighetsskötsel

  • Yttre skötsel som gräsklippning, skötsel av rabatter mm.
  • Inre städning av trapphus, tvättstugor och andra gemensamhetsutrymmen
  • Vinterkostnader som snöskottning, sandning mm.
  • Trygghetsjour

Underhåll och reparationer

  • Den största delen av underhållet är så kallat planerat underhåll. Det är oftast av mer omfattande karaktär som bedrivs i projektform inom bolaget. Exempelvis badrumsrenoveringar, stambyten, tak- och fönsterbyten samt målning, tapetsering och golvbyten
  • Reparationer innebär att det som är trasigt lagas eller byts ut
  • Kostnader för brand- och vattenskador samt skadedjursbekämpning

Administration

  • IT
  • Ekonomisk förvaltning
  • Kommunikation

Varför höjs hyran varje år?

Vi får ofta frågan om varför hyran på lägenheten höjs varje år. På Växjöbostäder strävar vi efter en rättvis hyressättning. Något som också kallas bruksvärdeshyra, men vad är det egentligen? En bruksvärdeshyra speglar människors värdering av boendets kvaliteter så som ålder, storlek och standard. Det innebär att en lägenhet som är i gott skick ska ha likadan hyra som en annan lägenhet i samma goda skick. Vi menar att det både är rimligt och rättvist för alla hyresgäster.

Vad som dock kan vara bra att ha med sig är att kostnaden för den service som inkluderas i hyresrätten varje år ökar. Inflationen gör att både leverantörskostnader och lönekostnader ökar. Så för att kunna bibehålla och förbättra vår service gentemot våra hyresgäster behöver vi helt enkelt täcka de kostnader vi har.

Utöver det har vi krav på att vara affärsmässiga med en god avkastning. Det innebär att företaget mår bra, att vi kan fortsätta leverera bra bostäder långsiktigt och att vi kan vara med och bygga framtidens Växjö.