Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

24 okt, 2019 | Nyheter |

Växjöbostäder tilldelas byggnadspris för Vallen - Pressmeddelande

Växjöbostäder har tillsammans med Midroc tilldelats Växjö kommuns Byggnadspris 2019 för Vallen, som ligger mellan Växjösjön och Bergundasjön. Priset, som har delats ut sedan 1990, ges till ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen.

- Vi är glada och stolta, det är fantastiska byggnader som varit nominerade! Att bygga staden där arkitektur och dagens teknik blir en symbios är viktigt för Växjöbostäder, men även en symbol för Växjö kommun, säger Växjöbostäders ordförande Rene Jaramillo.

- Vi är såklart oerhört stolta över att bli tilldelade Växjö kommuns Byggnadspris. Vi har tillsammans med Midroc lyckats skapa en helhet som känns genomtänkt. Vallen är ett bra exempel på en väl fungerande stadsplanering, säger Carina Herbertsson, projektchef på Växjöbostäder.

Arkitektbolaget har ritat hela bostadsområdet, som totalt består av 198 lägenheter i flerbostadshus, fyra till åtta våningar höga varav 26 radhus i två plan. Växjöbostäder har byggt totalt 76 av lägenheterna. Byggnaderna, som ligger runt fem stycken gräsbeklädda gårdsbildningar i varierad skala, är byggda med träbyggnadsteknik. Närheten till naturen och sjöarna är påtaglig och många av lägenheterna har sjöutsikt.

Området är ganska unikt genom att det innehåller fyra olika upplåtelseformer, hyresrätter, bostadsrätter, äganderätter samt även ägarlägenheter, där Växjöbostäder har uppfört hyresrätter och ägarlägenheter.

Juryns motivering till nomineringen av Vallen:
”Hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter i en blandad bebyggelsestruktur i 2–8 våningar. Husens placering i landskapet ger spännande rumssamband och fina siktlinjer. Variation i både liten och stor skala samspelar och ger en väl utformad vardagsarkitektur med gediget uttryck. De karaktäristiska gavelmotiven bidrar till en ny stadssiluett.

Fasadernas utformning med olika kulörer och inslag av paneler och cederspån skapar både variation och håller samman helheten. Väl sammanhållet formmässigt och materialmässigt. Informella innegårdar ger en lugn karaktär. Helheten och trivselfaktorn överglänser de enskilda huskropparna. Ett projekt i trästaden Växjö med välgenomtänkt helhetsperspektiv som nu står färdigt, väl genomfört hela vägen.”

Fakta: Fastigheterna på Vallen består totalt av 198 lägenheter med blandade upplåtelse-former, där Växjöbostäder äger och förvaltar 65 lägenheter.
Byggnadspriset delas årligen ut av byggnadsnämnden, till en byggherre, för ett projekt med god arkitektur med anpassning till platsen. Nominerade 2019 var även Geologen 1 vid Trummens strand och ICON Växjö.

Fastighetsutvecklare: Växjöbostäder och Midroc Property Development SB
Byggentreprenör: Värends entreprenad och GBJ AB
Arkitekt: Ola Malm, Arkitektbolaget

 

För ytterligare information:
Rene Jaramillo, Ordförande Växjöbostäder, tel. 073-529 52 32
Carina Herbertsson, Projektchef Växjöbostäder, tel. 070-945 85 02
 

  • Google+