Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

11 nov, 2021 | Nyheter |

Vattensparutmaning – för en hållbar vattenanvändning

I samband med Växjö kommuns årliga hållbarhetsvecka Earth Week drog vi igång en utmaning till våra hyresgäster – att under en sexmånadsperiod minska hushållets vattenförbrukning med 10 %, mot föregående år. Vi ville visa hur enkelt det är att använda vatten på ett smart sätt och därmed bidra till en hållbar vattenanvändning. 

Vatten är livsviktigt och en bristvara i stora delar av världen. I Sverige tar många tillgången på vatten förgiven. Vi svenskar använder i snitt 140 liter vatten per person - per dygn! Klimatförändringar gör att många kommuner varje år drabbas av vattenbrist. För att säkerställa tillgången till rent vatten även i framtiden behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning.

Vattensparutmaning till hyresgästerna 

Utmaningen gick ut till alla våra hyresgäster och målet var att under april till september, minska vattenförbrukningen med 10 % mot samma period föregående år (2020).  
Under utmaningens gång kom vi med konkreta tips på hur man enkelt kan spara vatten. Till exempel duscha istället för att bada, fylla tvättmaskinen, diska med propp och inte under rinnande vatten, stäng av vattnet medan du borstar tänderna etc. Enkla konkreta tips som gör stor skillnad för vatten- och energiförbrukningen. Hyresgästerna fick också möjlighet att svara på frågor om sin vattenkonsumtion genom att göra vårt spara vatten-test. De hushåll som har IMD (individuell mätning och debitering) kan enkelt hålla koll på sin vattenförbrukning i vår hyresgästplattform Boportalen, så det har vi informerat och uppmuntrat till. Två kvarter med IMD följdes upp lite extra och vi återkopplade resultatet månadsvis till dessa hyresgäster. 

Resultat – nådde vi målet? 

Totalt har alla våra hyresgäster tillsammans sparat 5 % vatten – vi nådde inte riktigt vårt uppsatta mål. Men extra glädjande var att se att de hyresgäster som har IMD (individuell mätning och debitering) faktiskt sparat hela 11 %! I samband med att vi avslutade denna utmaning frågade vi våra hyresgäster ”Har du blivit mer medveten om ditt hushålls vattenförbrukning?”, vilket 195 av 268 glädjande svarade “Ja” på.

Nästa steg – utmana Sveriges hyresvärdar

Nu tar vi utmaningen ett steg längre och uppmuntrar andra hyresvärdar att göra detsamma. Genom sociala medier och branschorganisationer lyfter vi utmaningen #mångadropparsmå – tillsammans kan vi spara mycket. 

  • Google+