Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

26 sep, 2022 | Nyheter | Säg hej till Araby |

Säg hej till Araby – en varm, grön och öppen plats i Växjö

Byggnationen av Arabys första bostadsrätter och ägarlägenheter är i full gång och nyfikenheten är stor. Därför tyckte vi att det är helt rätt att de som bor och verkar i stadsdelen får sätta sina ord på vad som gör den så unik.

Grönt och nära till allt

"Araby är en öppen och fri stadsdel. Lugnt och skönt med massor av grönt", säger Bengt Oscarsson, 68 år.

Bengt flyttade in i höghuset på torget när det var nybyggt och trivs där.

"Min lägenhet är perfekt och jag har en fast punkt i tillvaron. Här lever jag i min lilla värld, folk runt torget vet vem jag är och jag tycker det är en lugn stadsdel."

Stefan Kristoffersson, 65 år, håller med:

"Jag har bott här i 27 år och det kommer jag fortsätta med."

En viktig anledning till det är närheten till allt från centrum, grönområdet till Grand samarkand och vårdcentral.

"Det är en frihet att kunna ta cykeln överallt – härifrån är det nära till allt."

Mötesplatsen Tallgården

Vi märker under samtalen med personerna att det sociala och mötesplatser är något som är viktigt för området. Speciellt nämns Tallgården där det finns medborgarkontor, bibliotek, fik och lokaler som föreningar och företag hyr in sig i.

"Folk vill vara i ett sammanhang och gillar våra aktiviteter, så de söker sig hit. Det gör att det uppstår en spännande miljö med hög energi", säger Anna Fäldt, ansvarig för Mötesplatsen Tallgården.

Ett område i utveckling

Anna tycker att Araby är en stadsdel som brottas med oförtjänt dåligt rykte. I tidningar och på tv hörs det mest negativt om platsen. Hon själv ser mest alla människor som vill framåt, som är öppna och modiga.

"Araby är ett positivt ställe där människor vågar stanna upp och tar sig tid för varandra", säger Anna Fäldt som är ansvarig för Mötesplatsen Tallgården.

Bengt håller med:

"Stämningen på Araby skiftat under åren men den sista tiden har det varit ypperligt. Det byggs och utvecklas hela tiden!"

Tryggt och blomstrande

I området bor även Wladimir Valdebenito, eller Wladde som alla känner honom som. Han driver bland annat föreningen Young Future som ska få barn- och ungdomar att känna framtidstro. 

Wladde gillar Araby av flera anledningar. Han tycker att stadsdelen är grön och samtidigt när stan. I mitten ligger den vidsträckta parken där det finns skola, basket- och fotbollsplaner. Men framförallt är det människorna.

"Det är många skäl till att jag älskar Araby, men framför allt tänker jag på människorna. Man träffar olika sorters människor, med olika bakgrund, och alla är trevliga. Man hälsar på varandra och hjälps åt", säger han.

Säljstarten för ägarlägenheterna är 26 september och förmedlas av mäklare. Mer om Bärnstenen ägarlägenheter hittar du hos mäklaren >

Mer Säg hej till Araby!

Möt Wladde, Anna och Bengt som berättar om sitt Araby.

Wladde älskar värmen på Araby >
Bengt njuter av grönskan >
Anna är förtjust i öppenheten  >

  • Google+