Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse. Läs mer om cookies på denna webbplats. Jag godkänner ×
Växjöbostäder

23 aug, 2022 | Nyheter |

Nytt på Campus: Låna prylar med appen Swinga

Nu har låna-prylar-appen Swinga öppnats för alla boende på Campus i Växjö. Med appen kan du låna verktyg, fritidsprylar och mycket annat av varandra. Tillsammans med oss på Växjöbostäder hoppas "Swinga" att många ska vilja prova att ”swinga” prylar.

Det är ett enkelt och tryggt sätt för oss att få tag på det vi behöver, samtidigt som vi är lite schyssta mot både planeten, plånboken och grannarna, säger grundaren Anna Sundell.

Anna Sundell fick idén om appen efter att hon insåg att symaskinen hon fått i present inte blivit använd en enda gång på över två år. Sedan dess har Anna och maken Henric Barkman tillsammans med ett team utvecklat och testat appen.

I de områden som är igång så lånar folk allt från slipmaskiner, skridskor och takboxar, till Tv-spel – saker vi inte använder så ofta eller bara i perioder.

Appen öppnar de stegvis för områden där intresset är störst. Och med stöd från oss på Växjöbostäder, som en del i vårt hållbarhetsarbete, är det alltså dags för Campus.

Bort från ”köp-och-släng”

Forskning visar att vi köper mer och mer, men använder prylarna allt kortare tid. En borrmaskin används till exempel bara tolv minuter i genomsnitt under sin livstid, en majoritet av oss använder inte ens hälften av kläderna vi har, och mycket av maten hamnar tyvärr i soptunnan. Vi har gått från ”slit-och-släng” till det ännu sämre ”köp-och-släng”, berättar Anna, men framhåller samtidigt att många är bra på att tänka ”resurssmart”.

Förr var vi bättre på att ta vara på det vi hade, men jag tror att allt fler börjar återupptäcka värdet av det tankesättet. Till exempel är intresset för loppisar och second hand väldigt stort, säger Anna.

Lita på grannen

Men vad händer om något går sönder eller en granne inte lämnar tillbaka det man lånat med hjälp av appen? Anna berättar att du får ett kvitto och automatiskt avtal när du lånar något genom Swinga. Det ger en extra trygghet och håller alla ”Solsidan-Ove” borta.

Att låna grejer av varandra är trevligt och stärker gemenskapen i grannskapet. Och det är nog så viktigt som att använda våra resurser klokt och miljösmart, menar Anna.

Appen ger en lättsam orsak att knacka på dörren hos grannen, säger hon.

Bor du på Campus? Testa att "swinga" istället för att köp nytt. > Så här gör du!


Har du frågor eller funderingar om appen, kontakta Swinga

  • Google+