Växjobostäder använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×
Växjöbostäder

22 okt, 2018 | Nyheter |

Årshyresförhandlingarna för 2019 är igång

Då är vi och Hyresgästföreningen igång med arbetet för att sätta 2019 års hyresnivå. Under vårt inledande möte träffade representanter från Växjöbostäder en del av förhandlingsdelegationen från Hyresgästföreningen. Stora delar av mötet presenterade Växjöbostäders VD Maria Säterdal företaget och vad som hänt de senaste åren, vårt mål om ”rättvisa hyror för ett hållbart Växjö” och till slut vårt yrkande.

Vårt yrkande i år är på 7%. En procentsats som är högre än de flesta andra yrkanden. Varför? Jo, låt oss förklara:

Låga intäkter/hyror

Våra hyror har under många år legat långt under andra kommunala bostadsbolag. Nedan ser du statistik hämtade från SABO (allmännyttans samarbetsorgan) och IPD MSCI (ett externt undersökningsföretag). Vi har jämfört med företag som har liknande bestånd, dvs. ungefär lika gammalt bestånd. Här ser du att Växjöbostäder har en snitthyra på 1043 kr/kvm, medan SABO-företagen har 1075 kr/kvm och IPD 1116 kr/kvm.

Lågt underhåll under lång tid

Men låga hyror är ju bra, eller hur? Absolut. Man ska inte höja hyror för hyreshöjningens skull. Konsekvenserna av låga hyror under lång tid drabbar dock bara hyresgästen i slutändan. För det får direkta konsekvenser på underhåll av våra fastigheter och således även hyresgästens lägenhet. Istället för att underhålla får vi lappa och laga, fixa något trasigt här och där för att hålla beståndet i ett fungerande skick. Vi kan se i vår hyresgästundersökning att även våra hyresgäster upplever bristen på underhåll. Vi behöver helt enkelt mer pengar till underhåll.

Om vi gör samma jämförelse som ovan ser du hur vi också ligger hopplöst efter med underhåll. Varje år har vi 30-40 miljoner mindre pengar till underhåll än våra kollegor i branschen.

Vi jobbar alltid med effektiviseringar av bolaget och därför ligger vilågt på kostnader för administration.  I samma typ av jämförelse som ovan kan vi också konstatera att vi ligger betydligt lägre än våra kollegor i branschen.

Det vore inte ansvarsfullt av oss som hyresvärd att låta dessa låga intäkter och därmed låga underhåll fortsätta vara vår verklighet även i framtiden. Det får stora konsekvenser för vårt bestånd som är i stort behov av underhåll. Yrkandet på 7% skulle göra att Växjöbostäder kommer att ha underhåll i nivå med andra kommunala bostadsbolag med samma typ av bestånd från 2019 och framåt.

Vi hoppas på konstruktiva diskussioner och god dialog med Hyresgästföreningen även framåt i årets årshyresförhandlingar.

  • Google+